«Χόμπιτ, ένα αναπάντεχο ταξίδι» (Hobbit, an unexpected Journey) Το πρώτο, τρισδιάστατο, «επεισόδιο» του πρίκουελ του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών». Επίσης σε τριλογία, σκηνοθετημένη από τον Πίτερ Τζάκσον.

Η απληστία καταστρέφει το βασίλειο της Μέσης Γης των νάνων του Ερεμπορ. Υστερα από εξήντα χρόνια, ο μάγος Γκάνταλφ (Ιαν ΜακΚέλεν) με δώδεκα νάνους και ένα Χόμπιτ, ονόματι Μπίλμπο, αρχίζουν το μεγάλο ταξίδι μιας ατελείωτης δοκιμασίας για να νικήσουν τον δράκο Νοσφιστή και να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη.

Ετσι πέφτουν πάνω στους Ορκ, τα τερατώδη πλάσματα που καταβροχθίζουν ανθρώπινη σάρκα. Στους κύκλωπες τους Τρολ. Στους θηριώδεις πέτρινους γίγαντες και στους άγριους λύκους Βοργκ. Μοναδικοί τους σύμμαχοι, τα ξωτικά και η… αεροπορία, δηλαδή τα θηριώδη πουλιά.

Τι είναι αυτό; Οι δώδεκα νάνοι είναι οι ιππότες της στρογγύλης τραπέζης. Ο βασιλιάς Θόριν είναι ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Τα τέρατα που προέρχονται από την Ανατολή και τον Νότο είναι οι φυλές των Βαλκανίων, των Αράβων και των Μογγόλων. Η Μέση Γη είναι η Ευρώπη, με κέντρο την Αγγλία.

Οι νάνοι είναι τεχνίτες, πολεμιστές και πολιτισμένοι. Το ταξίδι είναι η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Το σπαθί του Χόμπιτ είναι το Εξκάλιμπερ. Και το βασίλειο του Ερεμπορ είναι το Κάμελοτ. Με απλά λόγια, ο Τόλκιν διασκευάζει τη μυθολογία των Αγγλοσαξόνων με όρους μιας αχαλίνωτης φαντασίας.

Οσο για το κινηματογραφικό αποτέλεσμα, αυτό είναι χωρισμένο στα δύο: Το πρώτο μέρος αναλώνεται κυρίως σε μία άνευ προηγουμένου φλυαρία. Να πάω προς νερού μου και όταν γυρίσω ελπίζω να χαρώ δράση και φαντασία. Το δεύτερο κλιμακώνεται από μια καταιγιστική εναέρια μαεστρία. Το virtual reality βγάζει φωτιές και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αρπάζουν τα πιτσιρίκια και τα εκτοξεύουν στα ουράνια. Ο μποναμάς των Χριστουγέννων χωρίς αντίπαλο!

Βαθμοί= 6