Τρελαίνει η τηλεόραση; Αλλοιώνει την αντίληψη για το τι είναι πολιτική και ποιο το χρέος των εμπλεκομένων με αυτήν το άγριο κυνήγι της ψήφου με κάθε μέσο; Ακόμη και αυτές τις σκληρές εποχές που καταρρέουν οι ελπίδες του κόσμου, είναι δυνατόν οι πολιτικοί να επιδιώκουν την προβολή τους και μόνο, αντί να σκύβουν πάνω από τα προβλήματα και να αναζητούν τις λύσεις εκείνες ή έστω τις διεξόδους που θα προστατέψουν τις θεμελιώδεις αξίες του δημοκρατικού πολιτισμού, χάρη στον οποίο στο κάτω κάτω βρέθηκαν να διαχειρίζονται τις τύχες του κόσμου, ο οποίος τους εκλέγει;

Ολα αυτά τα ερωτήματα και ακόμη περισσότερα εγείρει η απόφαση βουλευτίνας να εγκαταλείψει για έναν μήνα τα καθήκοντά της προκειμένου να πάρει μέρος σε σκληρό ριάλιτι με διασημότητες αποκλεισμένη σε ζούγκλα της Αυστραλίας. Συμβαίνει στη Βρετανία και πρόκειται για τη Ναντίν Ντόρις, 55 ετών, εκλεγμένη με τους Συντηρητικούς, η οποία χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ούτε καν το κόμμα της, έφυγε για την άλλη άκρη της Γης προκειμένου να πάρει μέρος στο ριάλιτι «I’m a Celebrity… Get Me Out of Here». Η εφημερίδα «Sun» δημοσίευσε ήδη φωτογραφίες της να κάνει ηλιοθεραπεία τόπλες στην Αυστραλία για να είναι μαυρισμένη όταν θα εμφανιστεί στην πρεμιέρα, την ίδια ώρα που στο βρετανικό Κοινοβούλιο γινόταν το θέμα της ημέρας.

Αν και τα ειρωνικά σχόλια και τα γέλια δεν μπορούσαν να διασκεδάσουν τη φρίκη που ένιωθαν οι Τόρις με τη συμπεριφορά της συναδέλφου τους. Με το δίκιο τους. Οχι μόνο γιατί το «I’m a celebrity…» ανήκει στις πιο ακραίες μορφές κανιβαλικών ριάλιτι, αλλά γιατί η αδιαφορία της βουλευτίνας τους για τα καθήκοντά της θεωρείται εγκληματική.

Βρετανικής εμπνεύσεως τύπου «Survivor» ριάλιτι το εν λόγω που δελέασε τη βουλευτίνα των Τόρις, αλλά με διασημότητες παντός είδους, οι οποίες καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε φυσικό περιβάλλον ζούγκλας, χωρίς ανέσεις, παρέα με έντομα, ποντίκια, φίδια. Στόχος είναι όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να αλληλοεξοντωθούν, για να μείνει ένας που θα αναδειχθεί στο τέλος «βασιλιάς» ή «βασίλισσα της ζούγκλας».

Σάλος προκλήθηκε όταν διάσημος σεφ που έπαιρνε μέρος στον δεύτερο κύκλο του ριάλιτι έσφαξε μπροστά στην κάμερα ποντικό, τον έγδαρε, τον μαγείρεψε και τον έφαγε. Κανιβαλικό, άγριο τόσο που έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών κριτικών για την ταπεινωτική θέα που προσφέρει στα ανθρώπινα ένστικτα, το «I’m celebrity…» μέχρι τώρα δεν είχε απευθυνθεί σε πολιτικούς. Αγνωστο αν η Ναντίν θα κάνει «σχολή».

Πάντως στη χώρα μας η συμμετοχή της Φωτεινής Πιπιλή στο «Dancing with the stars», που στο κάτω κάτω μόνο χορό είχε, προκάλεσε πλήθος σχολίων και αντιδράσεων.

Η Ναντίν Ντόρις δήλωσε ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο συμφώνησε να συμμετάσχει είναι ότι έχει 16 εκατομμύρια κοινό και μάλιστα από τη στιγμή που το βλέπουν τόσο πολλοί, εκεί θα έπρεπε να βρίσκονται όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου (βέβαια δημοσιεύματα μιλούν και για προσωπική αμοιβή ύψους 40.000 στερλινών).

Στερεύουν και τα επιχειρήματα μπροστά σε μια τέτοια αντίληψη για την πολιτική και το Κοινοβούλιο. Το μεγαλύτερο σοκ για τη βρετανική πολιτική σκηνή ήταν η εγκατάλειψη της θέσης της. Ακολούθως ορισμένοι άρχισαν να ψελλίζουν κάτι για κώδικα συμπεριφοράς των μελών του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, προ μηνός ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε στο σαλονάκι του προκλητικού αμερικανού τοκσόουμαν Λέτερμαν, παραβαίνοντας και αυτός τους κανόνες μιας εθιμικής επίσημης επίσκεψης αρχηγού κράτους σε άλλη χώρα, που εν προκειμένω έγινε στις ΗΠΑ για να πάρει μέρος στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών. Είχε βουίξει ο βρετανικός Τύπος και για την παράβαση, αφού δεν του επιτρεπόταν άλλο από το να συναντήσει επίσημους εκπροσώπους κρατών, αλλά και για τη θλιβερή τηλεοπτική παρουσία του, καθώς πιάστηκε αδιάβαστος σε ερωτήσεις του δαιμόνιου Λέτερμαν για τη βρετανική Ιστορία.

Οπως κι αν έχει, αυτή η αιφνίδια αδυναμία των συντηρητικών βρετανών πολιτικών στην τηλεόραση ριάλιτι –σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο Λέτερμαν –μπορεί να έχει ψυχολογικές ερμηνείες. Να φταίει, δηλαδή, η μεγάλη αυστηρότητα των ηθών, που τους οδηγεί στην έκρηξη παραβατικότητας. Εχει όμως ίσως και μια πολύ πιο απλή. Τον πανικό για ψήφους.