– Σε όσα γράφτηκαν για την κωμικοτραγική «πατριωτική» σταυροφορία εναντίον της νέας γραμματικής δημοτικού, θλιβερά ξεχωρίζει άρθρο καθηγητή Παιδαγωγικής, του Θ. Γκότοβου, που διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν «δυνάμεις σκοταδισμού». Θυμίζω την ανόητη υπόθεση. Μια αμαθής δασκάλα, προφανώς επηρεασμένη από το τρέχον κλίμα πατριδοκαπηλίας, παρανάγνωσε τη νέα γραμματική και νόμισε ότι «μειώνει τα φωνήεντα». Ομάδα 140 γλωσσολόγων δημοσίευσε ότι απλούστατα δεν υπάρχει το θέμα, τα φωνήεντα στην ελληνική γλώσσα είναι πέντε και αυτό έλεγε πάντα η γραμματική, πέντε φθόγγοι, δηλαδή ήχοι της γλώσσας, η γραφή έχει εφτά.

– Ο καθηγητής Παιδαγωγικής παρενέβη για να κατακρίνει… τους γλωσσολόγους. Αφού γράψει διάφορα, ειρωνεύεται τη σπουδή τους να σπεύσουν «για να αναχαιτιστούν οι δυνάμεις του σκοταδισμού». Σαν να μην είναι σκοταδισμός να κατασκευάζονται «εθνικά σκάνδαλα», βιομηχανία που ανθεί την περίοδο της κρίσης, με βάση τη συκοφαντία και το ψεύδος. Δεν ξέρω αν ήταν απλώς και μόνο αμαθής η δασκάλα που ξεκίνησε το θέμα, κανένας άλλος όμως στη συνέχεια δεν είναι θύμα άγνοιας.

– Ο «πατριωτικός» κουρνιαχτός γιατί «μας παίρνουν τα φωνήεντά μας» οδήγησε π.χ. άτομα με την εικόνα ανθρώπων σε κατάσταση ψυχικής διαταραχής να κραυγάζουν στην αυλή του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και να σκίζουν αντίτυπα της γραμματικής μπροστά σε μαθητές και γονείς. Οταν έγινε το «πατριωτικό» αυτό συμβάν, το θέμα είχε ήδη λήξει. Είχε δημοσιοποιηθεί από πολλούς και από την ομάδα γλωσσολόγων ότι όσα λέγονται για τη γραμματική είναι λάθος, άλλο οι φθόγγοι, δηλαδή η φωνολογία (προφορά) και άλλο η γραπτή απεικόνισή τους. Αρα, οι εν λόγω «πατριώτες» δεν είναι θύματα αγραμματοσύνης.

– Αρθρο για τη νέα γραμματική «υπό το πρίσμα» της Χρυσής Αυγής (στην ιστοσελίδα της), μέσα σε πλήθος από παραληρηματικές φράσεις για τη «φυλετική συνέχεια της Ελληνικής Ράτσας», που απειλεί ο «σιωνιστικός διεθνισμός» και πάρα πολλά παρόμοια, περιέχει μια μοναδική φράση εναντίον της γραμματικής, στηριγμένη στο ότι «σπεύδουν» να υπογράψουν υπέρ της «140 βολεμένοι καθηγητές». Ο Θ. Γκότοβος πάντως κατηγορεί τους γλωσσολόγους επειδή βλέπουν γύρω τους «δυνάμεις σκοταδισμού» (προφανώς ανύπαρκτες!).