ΟΠΩΣ στη μαγειρική, έτσι και στην πολιτική οι παλιές συνταγές δεν χάνουν ποτέ την αξία τους. Στα «πέτρινα χρόνια» π.χ. 1989-90, όταν το ΠΑΣΟΚ «δεν άρεσε», ο Κώστας Λαλιώτης λανσάρισε την ιδέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ετσι μέσα σε τρεις μήνες επανεντάχθηκαν στο Κίνημα όσοι είχαν φύγει ένα-δυο χρόνια νωρίτερα, όπως ο Γεράσιμος Αρσένης. ‘Η προσκολλήθηκαν καινούργιοι, όπως ο Αντώνης Μπριλλάκης και ο Γιάννης Μπούτος. Την πρωτοβουλία εκείνη επιχειρούν να αναβιώσουν σήμερα συγκεκριμένα στελέχη. Προφανώς με την έγκριση του Βαγγέλη Βενιζέλου, επιφανούς «αποκτήματος» της παλαιάς Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΕΙΝΑΙ μια δραστηριότητα χωρίς ατζέντα. Οι Πέτρος Ευθυμίου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Μίμης και Νίκος Ανδρουλάκης και Κώστας Σκανδαλίδης συγκροτούν μια «ομάδα κρούσης» με πολύ ειδική αποστολή: να χαρτογραφήσουν τον χώρο της σημερινής Κεντροαριστεράς με μια πρωτότυπη – και χαλαρή – μέθοδο: προσωπικές συνομιλίες, κατά βούληση, με όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα που κινούνται πέριξ του ΠΑΣΟΚ – ή έχουν απομακρυνθεί για διάφορους λόγους – με εμπλεκομένους στις ποικιλώνυμες πολιτικές κινήσεις που φύονται τελευταία, αλλά και με επώνυμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

ΠΡΟΣΩΠΟ με κεντρικό ρόλο στην πρωτοβουλία εξηγούσε ότι δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο από διάσπαρτες συναντήσεις, χωρίς καμία επισημότητα. Χωρίς εκατέρωθεν υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις και με απολύτως προσωπικό χαρακτήρα. Ο καθένας από τους πέντε θα μιλήσει «φιλικά» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς με όσους έχει καλές σχέσεις. Με καφέ στο φλεγόμενο αθηναϊκό κέντρο, άντε και κανένα βραδινό κρασάκι σε ταβέρνα. Σε αυτό τον κύκλο θα καταβληθεί προσπάθεια – δεδομένων και των δυσχερειών της αυγουστιάτικης ραστώνης – να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα. Από τον Νίκο Χριστοδουλάκη ή τον Αλέκο Παπαδόπουλο μέχρι τους περί την κίνηση Π-80 Πέτρο Σφηκάκη και Φώτη Χατζημιχάλη, αλλά και με παράγοντες της ΔΗΜΑΡ όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Σπύρος Λυκούδης.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον σχεδιασμό της ομάδας, περί τα τέλη Αυγούστου θα εκθέσουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις εντυπώσεις που θα έχουν αποκομίσει. Ποιους είδαν, τι πιστεύουν, ποιος βρίσκεται κοντά και ποιος μακριά από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, πώς αντιμετωπίζουν τα πράγματα και πώς βλέπουν τις σχέσεις του Κινήματος με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ή με τους Οικολόγους. Οι ίδιοι λένε ότι για τα υπόλοιπα «θα αποφασίσει η ζωή».

Προετοιμασίες κορυφής

ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ να πάει απροετοίμαστος στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Λίγο νωρίτερα είχε προγραμματίσει μια σύντομη σύσκεψη με τέσσερα συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μόλις θα είχαν βγει από μια σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στις 10.30 οι Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης θα ολοκλήρωναν τη συζήτηση που είχαν αρχίσει την περασμένη Παρασκευή με τον Στουρνάρα και το επιτελείο του για τα σχεδιαζόμενα μέτρα. Εν συνεχεία θα εφοδίαζαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τις πληροφορίες που θα απαιτούνταν στη μεσημβρινή σύσκεψη κορυφής. Κάτι ανάλογο επρόκειτο να κάνει και ο Φώτης Κουβέλης στέλνοντας, πρωί πρωί, τον Δημήτρη Χατζησωκράτη στον υπουργό Οικονομικών.

Η Ντόρα πήγε Λονδίνο…

ΚΑΤΙ λόγω της θητείας της ως δημάρχου Αθηναίων το 2004, κάτι από τις υποχρεώσεις του Πρωτοκόλλου, λόγω του ότι ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος είναι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν παρούσα στην τελετή έναρξης της 27ης Ιουλίου. Καθώς στην πολιτική το χούι φεύγει τελευταίο, το τυπικόν της παρουσίας της μετατράπηκε σε κανονικό κύκλο διεθνών πολιτικών επαφών. Απαλλαγμένη από το φορτίο της επισημότητας, αλλά με το ταμπεραμέντο της παλιάς υπουργού Εξωτερικών, η Ντόρα τα είπε με πολύ κόσμο στα πηγαδάκια της τελετής και έσφιξε πολλά χέρια ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

… και είδε τη Μισέλ

ΙΣΩΣ η πιο ενδιαφέρουσα στιχομυθία της ήταν με τη Μισέλ Ομπάμα, στην οποία εξήγησε πόσο μετράει για την Ελλάδα η υποστήριξη του συζύγου της – για να πάρει την απάντηση ότι πρόκειται για ειλικρινές ενδιαφέρον. Μίλησε με το ζεύγος Ερντογάν – παλιές γνωριμίες αυτές – και δεν αρνήθηκε την πρόσκλησή τους να τη φιλοξενήσουν ιδιωτικά στη γειτονική χώρα. Επιασε κουβέντα και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, από την οποία αποκόμισε ωφέλιμες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση, αλλά και τις επόμενες προεδρικές εκλογές.