Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει ότι μπορείς να βασίζεσαι πάντα στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν το σωστό, αφού πρώτα έχουν δοκιμάσει όλα τα άλλα. Φοβάμαι πως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για τους Γερμανούς. Και δεν φοβάμαι μόνο εγώ, αλλά κυρίως οι Αμερικανοί.

Πριν καλά καλά κατακαθήσει η… σκόνη από την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον, μας έρχεται άλλος Αμερικανός: ο Τσαρλς Κόλινς, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα διεθνή οικονομικά θέματα (αριστερά). Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, εξού και οι Αμερικανοί δεν σταματούν να φωνάζουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται δραστικές λύσεις. Για να μην αναφέρω ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Μπαράκ Ομπάμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου είναι ένα ιστορικό «ατύχημα» στην ευρωζώνη…

Θα τους δει όλους

Ακόμη ένας Αμερικανός έρχεται αύριο το βράδυ στην Αθήνα. Αναφέρομαι στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την περιοχή, Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Τουρκία. Το ενδιαφέρον, όπως μαθαίνω, είναι ότι ο Γκόρντον δεν θα συναντηθεί μόνο με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο όσο και με τον Φώτη Κουβέλη. Η πρώτη θα είναι πρωινό στην οικία του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα. Η δεύτερη μου λένε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Νομπέλ και γνωριμίες

Η εβδομάδα θα κλείσει με ακόμη μία έλευση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αύριο το απόγευμα θα μιλήσει στο Ζάππειο ο νομπελίστας Οικονομίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Ρόμπερτ Μαντέλ (επάνω αριστερά). Την εκδήλωση οργανώνει ο όμιλος προβληματισμού Εμπρός. Πρόκειται για την εταιρεία που είχαν ιδρύσει ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Θανάσης Κανελλόπουλος, την οποία επανενεργοποίησε πριν από τρεις μήνες ο Πέτρος Δούκας (αριστερά κάτω).

Μου λένε ότι η εκδήλωση είναι κλειστή και πως προσκλήσεις έχουν αποσταλεί σε επιχειρηματίες και βουλευτές. Από την Κουμουνδούρου πρόσκληση έχουν λάβει ο Γιάννης Μηλιός από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Θυμίζω ότι η έρευνα του Μαντέλ για τα νομίσματα και τις ισοτιμίες οδήγησαν στο σχέδιο για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και το ευρώ. Τα ενδιαφέροντα, όμως, είναι άλλα και ξεκινούν από το γεγονός ότι ο Πέτρος Δούκας υπήρξε φοιτητής του νομπελίστα στο Κολούμπια. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι τα χρόνια εκείνα σε πάρτι που είχε οργανώσει ο Δούκας στη Νέα Υόρκη, ο Μαντέλ γνώρισε τη γυναίκα του! Πρόκειται για την Ελληνοαμερικανίδα Βάλερι Νάτσιος, κόρη ανώτατου αμερικανού διπλωμάτη που υπηρέτησε στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60. Το κλου είναι ότι στο πάρτι εκείνο βρισκόταν και ο Λουκάς Παπαδήμος (αριστερά), ο οποίος δίδασκε τότε στο Κολούμπια. Τελικά, ο κόσμος είναι πολύ μικρός.

Ισορροπίες

Ψηφίστηκαν χθες τα προεδρεία των διαρκών επιτροπών της Βουλής. Η σύνθεσή τους αποτυπώνει και τις ενδοκυβερνητικές αναλογίες: μόνο στη μία από τις έξι επιτροπές ο πρόεδρος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, της οποίας θα προεδρεύει ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Η ΔΗΜΑΡ έλαβε κατά κύριο λόγο θέσεις γραμματέων των επιτροπών και μία αντιπροεδρία: του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στην Οικονομικών Υποθέσεων. Την προεδρία της σημαντικής αυτής επιτροπής έχει ο Σταύρος Μπέζας της ΝΔ.

Πάντως, η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, της οποίας θα προΐσταται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα ζήσει μεγάλες στιγμές. Αρκεί να σας πω ότι μέλη της θα είναι η Ρένα Δούρου, η Λιάνα Κανέλλη και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Προβλέπω ότι θα εξαφανιστούν τα ποτήρια και ό,τι άλλο μπορεί να εκσφενδονιστεί…

Αναβολή

Αναβάλλεται επ’ αόριστον η εκλογή γραμματέα της ΝΔ που ήταν προγραμματισμένη για αύριο. Οχι επειδή έρχεται ο Ζοζέ Μπαρόζο. Αλλά επειδή μέτρησαν τα… κουκιά του ημιεπίσημου υποψηφίου και δεν έχει ρεύμα. Θυμίζω ότι ο εκλεκτός της Συγγρού για τη θέση είναι ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Φίλιππος Ταυρής. Αλλά φαίνεται ότι δεν τραβάει. Αντιθέτως, καλά φαίνεται ότι πηγαίνει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αυτοπροτάθηκε και τον οποίο δεν θα ήθελε να δει στη θέση του γραμματέα ο Αντώνης Σαμαράς.

Εκλογή διά βοής

Με fast track διαδικασίες έγινε χθες η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για την εκλογή γραμματέα της Ομάδας. Η συνεδρίαση κράτησε λιγότερο από μια ώρα και επειδή ο νέος γραμματέας Θανάσης Μπούρας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο απερχόμενος Κώστας Τασούλας ζήτησε η ψηφοφορία να γίνει διά βοής. Οταν τελείωσε η διαδικασία, μαθαίνω ότι βουλευτές που κάθονταν στη «γαλαρία», μεταξύ των οποίων και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, χειροκρότησαν τον Τασούλα.

Τα βρήκαν για την ΕΡΤ

Η ΕΡΤ αλλάζει – και πάλι – διοίκηση, καθώς τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση τα βρήκαν μεταξύ τους. Ο δημοσιογράφος Νίκος Σίμος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου, ενώ ο Τζώνη Καλημέρης επιστρέφει στο ΔΣ της κρατικής τηλεόρασης ύστερα από καιρό. Αναλυτικότερα το νέο ΔΣ, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, συγκροτείται από τους Ν. Σίμο, Νίκο Τέλλη, Τέλη Σαμαντά, Αννα-Εννυ Μαγιάση, Χάρη Παπαδόπουλο και Ι. (Τζώνη) Καλημέρη. Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων συμμετέχει ο Αρίστων Κοντιζάς, με αναπληρωτή τον Συμεών Σαζακλόγλου.

Κουίζ

Ποιος πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου αναλαμβάνει ευρωπαϊκό πόστο «τσάρου»; Λεπτομέρειες αύριο…