Με πεντακάθαρη εικόνα χωρίς παρεμβολές, χιόνια, πολώσεις και ήχο καμπάνα θα εκπέμπουν ψηφιακά από σήμερα στο Λεκανοπέδιο τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που είναι στην (ιδιωτική) ψηφιακή πλατφόρμα Digea (Mega, Antenna, Star, Alpha, Μακεδoνία TV και Alter, παρότι έχει διακόψει τη λειτουργία του, ο ψηφιακός πάροχος εξακολουθεί να έχει υπό την ψηφιακή ομπρέλα του το κανάλι, μέχρι νεωτέρας από τους ιδιοκτήτες του) και τα περιφερειακά Extra, Attica, High, Nickelodeon, Blue Sky, Kontra, Τηλεάστυ, Channel 9.

Επιπλέον με απόφαση του ΕΣΡ, μαζί με τους MAD, MTV, 0-6, Sport TV εντάσσονται και οι σταθμοί Sunny Channel και Shop TV (ύστερα από σχετική τροποποίηση στη νομοθεσία), αν και με τον αρχικό σχεδιασμό οι περιφερειακοί σταθμοί θα εξέπεμπαν μόνο από το κέντρο εκπομπής Αίγινας.

Με την κίνηση αυτή, με την οποία εκπληρώνεται όρος του Μνημονίου 2, το Λεκανοπέδιο θα βλέπει τηλεόραση ψηφιακά από δύο σημεία (Αίγινα και Υμηττό) ενώ θα παραμείνει σε λειτουργία το αναλογικό κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας.

Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή μετάδοση από τον Υμηττό θα έπρεπε να ισχύσει ταυτόχρονα και για τα κρατικά κανάλια. Ομως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, τα κανάλια της κρατικής ΕΡΤ θα συνεχίσουν την παράλληλη μετάδοση (αναλογικά και ψηφιακά) των προγραμμάτων τους έως τις 17 Αυγούστου. Αμέσως μετά, ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα μεταδίδονται (από τον Υμηττό) αποκλειστικά ψηφιακά.

Με την κατάργηση του αναλογικού κέντρου εκπομπής τηλεοπτικού σήματος στον Υμηττό από σήμερα, επιστρέφονται στο Δημόσιο οι αναλογικές συχνότητες που είχε εκχωρήσει και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να παραχωρηθούν δύο επιπλέον συχνότητες για εκπομπή προγραμμάτων των ιδιωτικών καναλιών υψηλής ευκρίνειας (HD).

«Είναι ένα μελλοντικό βήμα που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αυτή τη στιγμή χρονικά. Προέχει η ολοκλήρωση του σχεδίου μετάβασης στην ψηφιακή εποχή» ανέφεραν τηλεοπτικοί κύκλοι.

«Από το κλείσιμο του αναλογικού κέντρου στον Υμηττό θα επηρεαστεί μόλις το 8% του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου, ποσοστό που ισοδυναμεί σε περίπου 100.000 νοικοκυριά» ανέφερε ο Γιώργος Μαθιός, γενικός διευθυντής της Digea.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν θέλουν να βλέπουν τα προγράμματα των καναλιών με αψεγάδιαστη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο από τον Υμηττό θα πρέπει να αγοράσουν κωδικοποιητή – μετατροπέα του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό που στο εμπόριο έχει τιμή εκκίνησης από 25 ευρώ ή στην – πιο δαπανηρή – απόκτηση τηλεόρασης (κάποια μοντέλα έχουν τιμή 299 ευρώ) με ενσωματωμένο το σύστημα κωδικοποίησης MPEG-4.

Ενα μικρό μόνο τμήμα του πληθυσμού του Λεκανοπεδίου, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα στη λήψη σήματος από το (μοναδικό πλέον) αναλογικό κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί, ανέφεραν στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς που έχουν την τεχνογνωσία και χειρίζονται τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Αποσαφήνισαν όμως πως αν κάποιος επιθυμεί να βλέπει τα τηλεοπτικά προγράμματα αναλογικά, θα μπορεί να στρέψει την κεραία της τηλεόρασής του στο κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάζεται από τη μορφολογία του εδάφους (π.χ. αν το σπίτι βρίσκεται στο Ψυχικό, τα Τουρκοβούνια εμποδίζουν τη λήψη του αναλογικού σήματος από την Πάρνηθα, περίπτωση που θεωρήθηκε ακραία).