Η Κιάρα, 40 χρονών σήμερα, μοιάζει ακόμη πολύ στον πατέρα της. Της αρέσει μάλιστα να διηγείται εκείνο το περιστατικό που συνέβη σε ένα εστιατόριο στη Ρώμη, όπου ένας σερβιτόρος την πλησίασε παρατηρώντας την έκπληκτος και της είπε ότι δούλευε πολλά χρόνια εκεί και είχε δει κάποτε έναν διάσημο ηθοποιό στον οποίο εκείνη έμοιαζε εκπληκτικά! «Μα φυσικά, αφού είμαι η κόρη του», απάντησε.

Με την ευκαιρία ενός αφιερώματος στον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, που ξεκινάει στη Ρώμη με την προβολή αρκετών ταινιών του, η Κιάρα μιλάει με περηφάνια για τον «μπαμπά».

Οι αγαπημένες της ταινίες από αυτές όπου πρωταγωνιστεί εκείνος είναι το «Διαζύγιο α λα ιταλικά» και το «Μια ξεχωριστή μέρα». «Η ταινία του Σκόλα με έκανε να κλαίω, ο μπαμπάς και η Σοφία Λόρεν είναι μοναδικοί. Με εκείνους το σινεμά μάς έκανε να ονειρευόμαστε! Ενα στ’ αλήθεια σπουδαίο ζευγάρι. Σαν την Ινγκριντ Μπέργκμαν και τον Κάρι Γκραντ, την Κάθριν Χέπμπορν και τον Σπένσερ Τρέισι. Οταν η μαγεία ενός ζευγαριού περνάει σε μια ταινία είναι καταπληκτικό».

Ο Μαστρογιάνι ήταν πάντα κοντά στον κόσμο και αυτό τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους, λέει η Κιάρα. «Δεν υπήρξε ποτέ νάρκισσος στη ζωή του. Ηταν πολύ απλός και συμπαθητικός στην επαφή του με το κοινό». Και η σχέση με την κόρη του ήταν το ίδιο ουσιαστική – δεν έμοιαζε με τις γνωστές ταραγμένες σχέσεις των γονιών σταρ και των παιδιών τους.

«Ο μπαμπάς με έβλεπε πάντα σαν μικρή και εύθραυστη ακόμη και όταν δεν ήμουν. Η πρώτη του ερώτηση ήταν «έφαγες σήμερα;». Στα διάφορα γυρίσματα δεν ήθελε να δημιουργεί θέμα με το ότι ήμουν κόρη του, αλλά πάντα με είχε στον νου του: «Πεινάς; Διψάς; Θέλεις κάτι;». Με τη μαμά είχα μια διαφορετική σχέση, πολύ στενή, αλλά δεν μιλούσαμε για τη δουλειά».

Οι γονείς χώρισαν όταν ήταν μικρή ακόμη. Αλλά όταν συναντούσε τον μπαμπά, «ήταν πάντα σαν γιορτή». Από μικρή επίσης έμοιαζε πολύ στα χαρακτηριστικά με τον Μαστρογιάνι. Χαιρόταν που ο κόσμος το πρόσεχε.

Η αλήθεια είναι – είπε η Κιάρα στη «Ρεπούμπλικα» – ότι κατάλαβε ποιοι ήταν οι γονείς της στο σχολείο, όταν συμμαθητές και δάσκαλοι άρχισαν να τη ρωτάνε. Ο μπαμπάς ωστόσο τη συμβούλευε πρώτα απ’ όλα να είναι «απλή και να έχει υπομονή. Με υπομονή χτίζουμε. Θα σου φανεί χρήσιμη όταν το τηλέφωνο δεν χτυπά. Και είχε δίκιο. Ο μπαμπάς ήταν ευτυχισμένος όταν δούλευε, συνήθιζε να τρώει με όλο τον θίασο μαζί και να κάνει παρέα με όλους, ποτέ δεν ήταν μόνος. Στα γυρίσματα των ταινιών του αστειευόταν, έπαιζε, έκανε σαν παιδί».

O πατέρας της ο μεγαλύτερος σταρ του ιταλικού κινηματογράφου, η μητέρα της η «θεά» του γαλλικού σινεμά. Η Κιάρα κληρονόμησε σίγουρα κάτι από το ταλέντο τους.

Οταν όμως ανακοίνωσε στη μητέρα της πως ήθελε να γίνει ηθοποιός, η Κατρίν Ντενέβ δεν πέταξε από τη χαρά της. Ηθελε η κόρη της να σπουδάσει. Της είχε πει ότι θα έπρεπε να γίνει αρχαιολόγος, να πάει στο πανεπιστήμιο. Ισως επειδή – πιστεύει η Κιάρα – η ίδια είχε αφήσει το σχολείο πολύ μικρή. Η Ντενέβ έκανε μια απίστευτη καριέρα, αλλά ξέρει, λέει η κόρη, πως ήταν αρκετά τυχερή σε όλη της την πορεία και πως είναι λίγοι οι ηθοποιοί που έχουν τόσες ευκαιρίες, τόσους ρόλους και για τόσο πολύ.

Ο Μαρτσέλο; Ανησύχησε καθόλου ο πατέρας; Το αντίθετο. Ο Μαστρογιάνι ενθουσιάστηκε με την απόφαση της κόρης. Πάρτι έκανε. Η Κιάρα ήταν παιδί της οικογένειας. Ηθοποιός και τραγουδίστρια. Και ο Μαρτσέλο χαιρόταν!