# Aναρωτιέμαι βασανιστικά μήπως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στην ασάφεια των θέσεών του για την ΕΕ και το ευρώ ή μήπως στη νοσταλγία για μια «ευρωπαϊκή Αριστερά» που δεν υπάρχει. Εάν ήθελαν, όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, θα σάρωνε σε ποσοστά ο αυθεντικός κληρονόμος του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ. Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει «δεν είναι στόχος μας η έξοδος από το ευρώ», «δεν επιλέγουμε επιστροφή στη δραχμή», προσθέτει όμως «εκτός και αν υποχρεωθούμε».

# Σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» (13/5), ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε τη φράση «Δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες… εκτός και αν υποχρεωθούμε…». Υστερα είπε ότι (αν κυβερνήσουν), «πρώτη επιδίωξη» είναι «πανευρωπαϊκή επαναρρύθμιση της οικονομικής πολιτικής και του χρέους» και «δεύτερη λύση» το μορατόριουμ μέχρι «να ανακάμψει η οικονομία». Πρώτα λοιπόν θα επιδιώξουν συνολική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, με δεύτερη λύση την αναβολή του χρέους.

# Η «πρώτη επιδίωξη» είναι αντικειμενικά ανέφικτη. Τη «δεύτερη λύση» την προβλέπει ο ίδιος ανέφικτη. «Δεν μπορεί να είμαστε στο ευρώ χωρίς καμία βιομηχανία, χωρίς παραγωγική βάση… Στην ουσία βρισκόμαστε στο ευρώ τυπικά… Το διακύβευμα δεν είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά η «επανένταξη» στο ευρώ με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας… Και αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αλλάξει». Είμαστε, λέει, στο ευρώ «τυπικά», με μόνη λύση την «επανένταξη» (!), δηλαδή τη διακοπή της ένταξης, έστω προσωρινά.

# Αραγε δεν τα διάβασαν αυτά όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή πιστεύουν ότι δεν θα γίνουν; Δεν διάβασαν στο προεκλογικό πρόγραμμα: «Ο σοσιαλισμός με πλήρη άνθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι ο σκοπός μας»; Δεν ξέρουν ότι εκτός από τους τροτσκιστές και μαοϊκούς των «συνιστωσών», οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ (με εξαίρεση τον Δ. Παπαδημούλη) είναι λενινιστές κομμουνιστές προερχόμενοι από το ΚΚΕ; Μήπως το αδιέξοδο του ληστρικού καπιταλισμού της εποχής κάνει τόσους πολλούς ψηφοφόρους να μη θέλουν να αναγνωρίσουν ότι «Ανανεωτική Αριστερά» δεν έχουμε και όραμα αλλαγής δεν υπάρχει; Αν είναι όμως έτσι, πώς θα υπάρξει;