ΓΚΡΑΝΤΕ τρικομματική σύσκεψη χθες για να ενημερώσουν οι Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος τους εταίρους της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης. Ο αντιπρόεδρος μοίρασε κείμενο – ώστε να μη λένε μετά ότι δεν το έχουν διαβάσει! – και ειδικό δισέλιδο για τα ακανθώδη σημεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Κυβερνητικός με μπανάλ χιούμορ συνοψίζει την ενημέρωση σε μια φράση δημοφιλή στα Εξάρχεια της δεκαετίας του ’80, την εποχή της κατάληψης του Χημείου και των συγκρούσεων ΜΑΤ και αναρχικών: «Οσο νυχτώνει, το αγγούρι μεγαλώνει!».

Να τα στείλουμε έξω;

ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ μπανάλ ύφος, σας μεταφέρω έναν σκωπτικό διάλογο ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο – που εκπροσώπησε τη ΝΔ μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιάννη Μουρμούρα – και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ [σαρκαστικά]: «Μήπως να στείλουμε τη δανειακή να την ψηφίσει κανένα ξένο Κοινοβούλιο; Εννοώ ένα από τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που μας δίνουν τα χρήματα…».

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ [χιουμοριστικά]: «Μπα, φοβάμαι ότι νομικά δεν στέκει…».

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ γραμμές, πάντως, ο Δημήτρης ήταν σιωπηλός και μετρημένος στη διάρκεια της συνεδρίασης. Τον ΛΑΟΣ εκπροσώπησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μάκης Βορίδης.

Ζήτησε ντεπόν

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς ότι οι πασόκοι, που υπερεκπροσωπήθηκαν – Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος, Παπουτσής, Κουτρουμάνης, Διαμαντοπούλου -, θα ήταν μαθημένοι στο να ακούνε σκληρά και ανάλγητα μέτρα. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας με το που μπήκε στη σύσκεψη ζήτησε να του φέρουν ένα ντεπόν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχασε την ευκαιρία: «Ελπίζω να είναι γενόσημο», είπε. Η μπηχτή αφορούσε την εμμονή του ελληνικού συστήματος υγείας στα πρωτότυπα φάρμακα που κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα γενόσημα, με αποτέλεσμα να φθάνει στα ουράνια το κόστος της φαρμακολογικής δαπάνης. Δεν ξέρω αν ο πονοκέφαλος του Ανδρέα είναι παρενέργεια της καταψήφισης της διάταξης για τα φαρμακεία.

Αντιπολίτευση ατάκτων

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το μοντελάκι της αντιπολίτευσης ατάκτων που κάνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Είχαμε νέο κρούσμα χθες, καθώς καμιά δεκαριά βουλευτές με επικεφαλής τη Λούκα – παλιά μου τέχνη κόσκινο – Κατσέλη τά ‘βαλαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 12%, θέτοντας ζήτημα αναδιανομής κοινωνικού πλούτου. Οι άλλοι είναι οι: Γιάννης Βλατής, Γιώργος Ντόλιος, Γιάννης Αμοιρίδης, Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Ζωίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σπύρος Μαργέλης, Σπύρος Μοσχόπουλος, Γιώργος Κασσάρας.

H ΚΡΙΤΙΚΗ έχει ουσία. Αλλά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει λύση αντί να συνεχίζεται το παιχνιδάκι μεταξύ «καλών» βουλευτών και «κακών» κυβερνητικών.