ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ «αστέρια» οι της τρόικας στα εργασιακά της Ελλάδας; Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν έγιναν. Το περιβόητο κείμενο-φάντασμα για 13ο-14ο μισθό και άλλες ιστορίες για αγρίους – που παρουσίασαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» εκτιμάται εγκύρως ότι έχει συνταχθεί από ιθαγενείς. Τι ιθαγενείς; Ιθαγενείς νομικούς. Οι ενδείξεις κατευθύνουν προς καθηγητή της Νομικής με ειδίκευση που του επιτρέπει να γνωρίζει σε βάθος αυτά τα θέματα. Ο εν λόγω διατηρεί και ένα από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά, οι αναγνώστες του κειμένου επιμένουν ότι συνιστά αμάλγαμα. Και ότι το κομμάτι που αφορά τα εργασιακά των ΔΕΚΟ, ιδίως ενόψει ιδιωτικοποιήσεων, έχει άλλη προέλευση.

Γράμματα και αριθμοί

ΠΟΛΛΟΙ έχουν συγκρίνει τις κυβερνήσεις Μόντι και Παπαδήμου, αφήνοντας και τα αναγκαία πολιτικά υπονοούμενα. Λένε ότι ο Μάριο έχει κάνει σφιχτό σχήμα με δεκατρείς τεχνοκράτες, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Λουκά μετράει καμιά πενηνταριά. Λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι, αν μετρηθούν μόνο οι υπουργοί, τότε η κυβέρνηση της Ρώμης μετράει 18 και των Αθηνών 20 – άρα, η τελική εικόνα δεν είναι και πολύ διαφορετική. Αντίστοιχα, αν υπολογιστούν αναπληρωτές και υφυπουργοί, η κυβέρνηση Μόντι φθάνει τους 39, ενώ η κυβέρνηση Παπαδήμου μετρά 44.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα σκεπτικισμό σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια προκαλούν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν επικριτικά τον έλληνα Πρωθυπουργό. Υπήρξε ένα στους «Financial Times» κι άλλο ένα στη γερμανική «Die Welt». Εξήγηση δεν υπάρχει. Πιθανώς, να έχει τελειώσει ο μήνας του μέλιτος της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ή να διαχέεται προς τα έξω ένα κλίμα κριτικής που αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται στην Αθήνα. Ούτως ή άλλως, ο Παπαδήμος δεν θεωρείται δημοσιοσχεσίτης, με την έννοια του μασάζ ξένων δημοσιογράφων, σε αντίθεση με τον Μόντι.

Μερικές αμυχές

ΠΟΙΟΣ ήξερε για το Μνημόνιο; Οχι και τόσο λίγοι. Ας πούμε, παρών στην τελική διαπραγμάτευση – που έγινε από το γραφείο της Τίνας Μπιρμπίλη στη Μεσογείων – ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Γιατί; Διότι ήταν αναγκαία η νομική επιστημοσύνη του για μία σειρά από θέματα. Υπουργός Αμυνας τότε, ο Βενιζέλος προσήλθε από λόγους καθήκοντος. Είναι επίσης γεγονός ότι ως υπουργός Οικονομικών απέφυγε να στραφεί μετωπικά κατά του προκατόχου του, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εκτός από μερικές αμυχές και κάποια μικροσχόλια, κυρίως, σε ΚΤΕ. Αντίστοιχα ο Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός ΠΕΚΑ, στήριξε πρώτος όλα τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν από τον Ιούνιο του 2011 και μετά.