Η σύγχρονη Κεντροαριστερά οφείλει να καλλιεργεί τη συναίσθηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι στα δημόσια αγαθά. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης, του απολογισμού, του αγώνα κατά της διαφθοράς και κατά της φοροδιαφυγής συγκροτούν ένα αξιακό πεδίο σύμφυτο με το γονιδιακό σύστημα του προοδευτικού χώρου.

Ολα αυτά είναι στοιχεία που συγκροτούν μια νέα αφήγηση για τη χώρα μας. Ενός κινήματος ευθύνης και προοδευτικού προσανατολισμού. Ενός κινήματος που δεν θα διστάσει να επιλύσει οριστικά το Ασφαλιστικό προς χάριν της αλληλεγγύης των γενεών. Ενός κινήματος που επικροτεί τον υπεύθυνο συνδικαλισμό για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Σήμερα, χρειάζεται ένα ΠΑΣΟΚ που θα ανοίξει έναν νέο ιστορικό κύκλο, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα χρειαστούν συγκρούσεις με τις δυνάμεις που καθηλώνουν τη χώρα. Μια ειλικρινή αναμέτρηση με το χθες που μας οδήγησε στο σήμερα.

Ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την παιδεία, το παραγωγικό μοντέλο, με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη λειτουργία ενός κοινωνικού κράτους για τους πραγματικά αδύναμους. Αλλαγές που δεν πρέπει να φοβόμαστε.

Στο επίκεντρό του θα τεθούν εκείνες οι δυνάμεις της πλειοψηφίας που έμειναν έξω από τις σκιώδεις πτυχές της μεταπολίτευσης και δεν επιβραβεύτηκαν ποτέ για την υπευθυνότητα και την εργατικότητά τους. Που σήμερα αποτελούν το τμήμα της κοινωνίας το οποίο βιώνει με τη μεγαλύτερη ένταση τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ιστορία μάς έχει καταγράψει ως την πολιτική δύναμη που σε κάθε δύσκολη συγκυρία αναλάμβανε την ευθύνη να βγάζει τη χώρα μπροστά. Αυτή είναι η ευθύνη μας και σήμερα. Η κοινωνική βάση που θα αφουγκραστεί τη νέα αφήγηση της υπεύθυνης Κεντροαριστεράς είναι υπαρκτή και στηρίζεται στην υγιή και κοινωνικά υπεύθυνη ιδιωτική πρωτοβουλία, τον άξιο δημόσιο λειτουργό, τον παραγωγικό αγρότη, τη νεολαία που επενδύει στην καινοτομία.

Η κοινωνική συμμαχία είναι εδώ. Σημάδια αισιοδοξίας υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ πού βρίσκεται;

Ο Φραγκίσκος Γ. Παρασύρης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ