ΟΠΩΣ πάντα μεγάλη σημασία έχουν στην πολιτική οι διαδικασίες. Ιδού πώς διαδραματίσθηκε η χθεσινή σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με το οικονομικό επιτελείο.

ΠΡΩΤΑ πρώτα άρχισε γκρόσο μόντο στην ώρα της. Πάει η χαώδης ατμόσφαιρα καθυστερήσεων των υπουργικών συσκέψεων της τελευταίας φάσης της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Πιο συγκεκριμένα, η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις δυόμισι, όπως είχε οριστεί και τελείωσε λίγο μετά τις τέσσερις διότι ο Πρωθυπουργός τούς το ξέκοψε ότι είχε μετά άλλη συνάντηση.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ είχε τυπική σύνθεση, χωρίς ευνοούμενους, παρατρεχάμενους, «υπαλλήλους» ή πρακτικογράφους. Από πλευράς Μαξίμου ήταν ο διευθυντής οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης. Από το Οικονομικών παρέστησαν οι αναπληρωτές Σαχινίδης και Οικονόμου, οι γενικοί γραμματείς Πλασκοβίτης και Ζανιάς και, φυσικά, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκατσαν στο τραπέζι χωρίς μπες – βγες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

ΕΔΩ ΟΜΩΣ χρειάζεται μια διευκρίνιση. Τον Βενιζέλο τον βρήκαν μέσα οι υπόλοιποι όταν τους κάλεσε ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του από το σαλονάκι του Μαξίμου όπου περίμεναν. Και καθώς δεν είχαν δει τον Βαγγέλη να περνάει μπροστά τους, μπορούσαν να εικάσουν ότι είχε πάει νωρίτερα για κατ’ ιδίαν κουβέντα με τον Παπαδήμο. Το τετ α τετ Λουκά – Βενιζέλου κάτι λέει. Οπως κάτι λέει και το ότι δεν παρέστη ο υφυπουργός Οικονομικών – και οικονομικός σύμβουλος του Αντώνη ΣαμαράΙωάννης Μουρμούρας.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ που λέμε «τα μυστικά της συγκυβέρνησης» σε θέματα οικονομικής πολιτικής – αν και οφείλω να πω ότι η χθεσινή κουβέντα επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε θέματα εσόδων και φορολογικής πολιτικής. Λογικό. Εκεί οφείλεται το έλλειμμα.

Αρχαίων διάλογοι

ΤΗ ΦΡΑΣΗ του Ορφέα από τα «Αργοναυτικά» «πάσιν εφ’ ηρώεσσιν κακών δ’ ανεφαίνετο πυθμήν» τσιτάρισε χθες ο Γιώργος Καρατζαφέρης στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό γιατί, όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «δεν φαίνεται πυθμένας στα κακά» και άρα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΑΠΟΔΟΣΗ της φράσης στα νέα ελληνικά είναι ότι «και σε όλους τους ήρωες πίσω από την επιφάνεια πρόβαλλε στο βάθος ο πυθμένας (ο πάτος) των κακών». Δηλαδή… απέξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα, όπως θα λέγαμε σήμερα.

ΙΣΩΣ γι’ αυτό ο Κάρολος Παπούλιας του απάντησε ότι «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν»… Κατά τα λοιπά, πέρα από τις φιλολογικές του ανησυχίες, ο Καρατζαφέρης δεν άνοιξε τα χαρτιά του στον Πρόεδρο για το τι προτίθεται να κάνει.