EXEI ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ προσωπικές επαφές στο εξωτερικό. Λογικό. Ηταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για μία οκταετία και, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, «δεν έκανε εχθρούς από τη Φρανκφούρτη». Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι επίσης κορυφαίος οικονομολόγος. Αρα έχει πλήρη αντίληψη για όσα συμβαίνουν εντός ή εκτός Ελλάδος, κάτι που δεν ισχύει αναγκαστικά για ξένους ομολόγους του που είναι πολιτικοί καριέρας. Ακόμη περισσότερο: οι ξένοι ξέρουν πως ό,τι του λένε το καταλαβαίνει και – αφού δεν είναι πολιτικός με προσωπική σκοπιμότητα – ό,τι τους λέει το εννοεί. Πολλές φορές οι επικοινωνίες του Παπαδήμου με τους διεθνείς παράγοντες είναι από το κινητό του στο κινητό τους. Τα τηλεφωνήματα είναι πολλά και δεν ανακοινώνονται. Παράδειγμα η επικοινωνία του Παπαδήμου με την Ανγκελα Μέρκελ την παραμονή των Φώτων.

Τέλος εποχής στο Μαξίμου

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ έχουμε τέλος εποχής στο Μαξίμου, όπου με απόφαση του Πρωθυπουργού που δημοσιεύεται στη «Διαύγεια» υλοποιείται η πλήρης ανασυγκρότηση των υπηρεσιών. Από τους εκατόν επτά – τόσοι ήταν! – που υπηρετούσαν στις υπηρεσίες αυτές επί Γιώργου Παπανδρέου κόβονται, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι δεκαεπτά. Δεν θέλω όμως να σας μπερδέψω με οργανογράμματα και επιμέρους γραφεία.

ΑΛΛΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ δεκτές οι παραιτήσεις, άλλοι ήταν μετακλητοί ή αποσπασμένοι, άρα επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους. Σταχυολογώ ορισμένα ονόματα της παπανδρεϊκής περιόδου που φεύγουν. Αποχωρεί ο καθηγητής Αλέξης Κόκκος, που ικανοποιούσε το φετίχ του πρώην πρωθυπουργού για θέματα επιμόρφωσης. Η συνεργάτιδα του Κόκκου Ελένη Δάλλα. Ο Νίκος Ζιώγας, που ήταν πάντα δίπλα στον Παπανδρέου στις φωτογραφίες, συνήθως αξύριστος. Ο Βασίλης Φίλης, που είχε συνεργαστεί με τον Χάρη Παμπούκη ως υπουργό Επικρατείας. Η επίσης συνεργάτιδα του Κόκκου Ευγενία Κυπριώτη, όπως και η Ιωάννα Κοτσιώνη, η Ευαγγελία Ντζιούνη, η Σοφία Πέππα, ο Ν. Β. Σκουλάς, η Νεφέλη Λιζάρδου και άλλοι.

Φοβούνται μην τους φύγει

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑ καιρούς φραστικές εντυπώσεις, πάντως, θα πρέπει να πω ότι άλλο αναδόμηση Πρωθυπουργικού Γραφείου και άλλο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Το δεύτερο δεν είναι στις προθέσεις του Λουκά Παπαδήμου που αυτή τη στιγμή έχει άλλα πράγματα στο κεφάλι του. Ειδικά για το οικονομικό επιτελείο, σας μεταδίδω τη φράση: «Μην τυχόν και μας φύγει ο Βενιζέλος!».