# Διπλό παράδειγμα με τρία νούμερα. Είναι το 132ο Δημοτικό Σχολείο. Φιλμάκι εργαστηρίου μαθητών του σχολείου βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Συνήγορο του Παιδιού. Εχει τον τίτλο: «Μη φοβάσαι, μίλα!», «μιλάει» για τους φόβους των παιδιών απέναντι στην κρίση και το αύριο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει πόσο λίγα πράγματα χρειάζονται για να είναι τα παιδιά γελαστά και δημιουργικά. Εχει πάρει πολλά ακόμα βραβεία και διακρίσεις από διάφορους θεσμούς. Εχει γίνει παράδειγμα εκπαιδευτικής επιτυχίας. Η μικρή του ωστόσο ιστορία το κάνει επίσης παράδειγμα του πόσο αδίσταχτες είναι οι σκοταδιστικές δυνάμεις σε αυτό τον τόπο.

# Το 132 ήταν ένα άγνωστο σχολείο με μύρια προβλήματα: ελλιπής φοίτηση, παραβατικές συμπεριφορές, αντίπαλες ομάδες μαθητών, χαμηλό επίπεδο, 70% αλλόγλωσσοι μαθητές, εκπαιδευτικοί που σήκωναν τα χέρια και έλληνες γονείς ενάντιοι στα αλλοδαπά παιδιά. Από το 2000 έγινε πρότυπο. Η νέα διευθύντρια ενέπνευσε τους εκπαιδευτικούς και μαζί μεταμόρφωσαν τους μαθητές σε δημιουργική ομάδα συνεργατών, έφεραν τους αλλοδαπούς γονείς στο σχολείο, κέρδισαν τη συμμαχία των ελλήνων γονέων και από τότε τα εκπαιδευτικά τους αποτελέσματα σωρεύουν βραβεία και αναγνώριση.

# Οταν κατάφερε το εκπαιδευτικό θαύμα, το 132 έγινε από το 2007 και για τρία χρόνια στόχος συκοφαντικής εκστρατείας που κινδύνεψε να το καταστρέψει. Υπέστη υβριστική επίθεση από τον κίτρινο Τύπο, κατηγορήθηκε για αντεθνική δράση και άλλες ανοησίες, οι εκπαιδευτικοί του ονομάστηκαν τον Νοέμβριο 2008 από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη «εχθροί της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», τέλος η διευθύντριά του υπέστη το ψυχικό κόστος να βρεθεί υπόδικη για ανύπαρκτα αδικήματα, με πρωτοβουλία συναδέλφου της που επιπλέον δημόσια επικαλέστηκε ως δικαιολογία «άνωθεν εντολές».

# Είναι πνοή αισιοδοξίας μέσα στη βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση να συνεχίζει το 132 να μαζεύει βραβεία. Από την άλλη, καθώς η κρίση συνήθως γεννάει πολιτικά τέρατα, είναι οξύς κώδωνας κινδύνου η αδιανόητη περιπέτεια που υπέστη το σχολείο. Κινδύνεψαν οι πρωταγωνιστές σημαντικού κοινωνικού έργου για να αθωωθούν αφού σύρθηκαν στα δικαστήρια. Και αυτό έγινε από ελάχιστους αλλά αδίσταχτους σκοταδιστές που επικαλούνται τον πατριωτισμό. Ας γρηγορούμε.