Μεγάλη τιμή μας κάνει πρωτοχρονιάτικα ο Πούτιν. Οταν τα φερέφωνα του μετασοβιετικού Πατερούλη σε κατηγορούν για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε σίγουρα κάτι καλό έχεις κάνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό και είχε δίκαιο ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που υπενθύμισε στη Μόσχα ότι «η χώρα μας δεν είναι ασύντακτη».

Ομως, πριν καλά καλά βολευτεί ο Γέρων στο νέο του κελί, η Δικαιοσύνη έδωσε πάλι την αφορμή για να δούμε πώς έχει συνταχθεί η χώρα. Οι οικονομικοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι «παραμένουν εκπληρούντες» τα καθήκοντά τους (καθήκοντα από τα οποία είχαν παραιτηθεί με ανάλογο – ούτως ειπείν πομφολυγώδη – στόμφο). Σε ρόλο ψυχαναλυτή, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε τις καταγγελίες τους ως προϊόντα «παρορμητισμού» και «υπερευαισθησίας».

Οντως, η χώρα μας δεν είναι ασύντακτη. Το γράμμα των θεσμών της την κατατάσσει στις πολιτισμένες χώρες. Στην πράξη όμως οι de facto ασυνταξίες καταρρακώνουν την Πολιτεία. Υπάρχουν νόμοι που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Παρανομίες που καθιερώνονται ως κανόνες. Υπάρχουν ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί που – για να διατηρήσουν το υπηρεσιακό τους status – δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή με θεωρίες συνωμοσίας.

Αναντιλέκτως – όπως λένε και οι εισαγγελείς – η χώρα μας είναι συντεταγμένη. Ομως οι θεσμοί της δεν θεμελιώθηκαν σε μια προϋπάρχουσα πολιτική παράδοση. Μεταφράστηκαν εκ του δυτικού πρωτοτύπου. Χωρίς ριζωμένη πολιτική κουλτούρα, η «μετάφραση» των θεσμών επαφίεται κάθε φορά στη συγκρότηση των λειτουργών που τους ενσαρκώνουν. Στην προσωπική τους ικανότητα να αναμετρηθούν με το «πασίδηλον» της ασύντακτης πραγματικότητας.

Αναντιλέκτως, οι θεσμοί συντάχθηκαν. Αλλά στην πραγματικότητα, δυόμισι αιώνες τώρα, η χώρα αδυνατεί να μεταφραστεί.

mtsintsinis@dolnet.gr