Ο λόγος στους αναγνώστες

Ο Κ. Κωστάκης, Αγκύλης 79, Αθήνα, γράφει:

«Αγαπητέ μου Λευτέρη,

Σε χαίρομαι όταν στις μαύρες μέρες που περνούμε «το ρίχνεις όξω» κάπου κάπου, με το να θυμίζεις μέρες από τα παιδικά σου χρόνια και τα νιάτα σου και καταφέρνεις να ρίχνεις και στάχτη στη μαύρη φωτιά που κατακαίει τη χώρα μας.

Αποφασίζω να σε αντιγράψω. Θα θυμίσω τις πιο πρόσφατες δόξες της ταλαίπωρης αυτής χώρας και πιστεύω να σε βρω σύμφωνο, μα φοβάμαι μη σκοντάψω στη στενοκεφαλιά, που όσο πιο μεγάλη αλήθεια πας να αγγίξεις τόσο πιο βουερά θα αντηχήσουν τα λαγκάδια και οι βουνοκορφές της, τη μια με τους αφορεσμούς και την άλλη με τους σωρούς της πέτρας του αναθέματος γι’ αυτούς που συνέχισαν τη φωτεινή, την ολοφώτεινη θα ‘λεγα, πορεία του ελληνικού μυαλού.

Να αναφέρω μονάχα τον ξυπόλητο Σωκράτη που αυτή η αχαρακτήριστη στενοκεφαλιά τον πότισε το κώνειο για να σταματήσει την πορεία προς τον αληθινό θεό που οδηγούσε τον άνθρωπο;

Και έρχομαι σε δύο συνεχιστές του. Πρώτα στον μεγάλο δάσκαλο όπως τον αποκαλεί ο Καζαντζάκης, τον Φρειδερίκο Νίτσε, που θα έλεγα όχι πως έφαγε αλλά πως κατάφαγε αχόρταγα και χώνεψε με ένα αδηφάγο στομάχι όλη την αρχαία Ελληνική Γραμματεία βαθιά και αξεπέραστα με εκείνο το κεφάλι, που διακεκριμένοι στοχαστές σήμερα και σχολιαστές του μιλάνε για ένα από τα πιο δυνατά μυαλά που έχει γεννήσει η φύση.

Αυτόν, αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο μαζί με τον αντάξιο μαθητή του τον δικό μας Καζαντζάκη έρχομαι, αγαπητέ μου Λευτέρη, να προβάλω από τη στήλη σου σαν τους δημιουργούς της τελευταίας, ολόλαμπρης δόξας της χώρας μας, αυτής που έχει κατρακυλήσει από γκρεμό σε γκρεμό ώσπου δεν είναι άλλος, όπως έχει πει ο μεγάλος ποιητής μας.

Μα να την τη μεγάλη αλήθεια. Η Ελλάδα το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα στάθηκε η Δόξα της Γης.

Η Ελλάδα τον απογείωσε τον άνθρωπο. Τον ανέβασε στον ουρανό και του χάρισε, με τον χορό του Ζορμπά στην ενάτη συμφωνία της μουσικής του Θεοδωράκη μας, τον Παράδεισο της Αιωνιότητας».

<Αλληλογραφία Σπ. Μαύρη, Lagenthal, Ελβετία: Ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας. Θα επιχειρήσω να δω αυτή την εκπομπή. Είτε από το κανάλι SF1 είτε από κομπιούτερ.