Το Λονδίνο ήταν πάντα αγαπημένος προορισμός για ψώνια, με άφθονα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα. Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες της πόλης έχουν ακόμα έναν «ναό» για τις αγορές τους, το Westfield Stratford City, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης.

Βρίσκεται στο Στράτφορντ του Ανατολικού Λονδίνου, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Βρετανίας, ακριβώς απέναντι από το Mall που τώρα πια έχει ερημώσει. Η κατασκευή του στοίχισε 1,7 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος του σχεδίου αναβάθμισης της περιοχής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, καθώς το νέο ολυμπιακό πάρκο και το χωριό απέχουν από το Westfield μερικά μέτρα. Ετσι, το επόμενο καλοκαίρι οι θεατές των αγώνων θα περνούν μέσα από το εμπορικό κέντρο προκειμένου να φτάσουν στις γειτονικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Περνώντας κανείς τη γυάλινη αερογέφυρα που συνδέει απευθείας τον σταθμό του Μετρό με την είσοδο του εμπορικού κέντρου, εντυπωσιάζεται από τις φωτεινές επιγραφές αλλά και τον μοντέρνο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων. Μπαίνοντας στο Westfield, η αίσθηση αυτή ενισχύεται από τα μεγάλα μπάνερ που κρέμονται από την οροφή, τις πολύχρωμες οθόνες και τις εντυπωσιακές βιτρίνες των καταστημάτων. Και κάπου εδώ μαζί με τις ουρές στις εισόδους, αρχίζει το καταναλωτικό άγχος.

Στα 176.000 τ.μ. της έκτασής του, ο επισκέπτης βρίσκει ορισμένες από τις πιο γνωστές βρετανικές μάρκες ενδυμάτων και υποδημάτων όπως John Lewis, Primark, M&S στα 230 καταστήματα που λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 – 21.00, ενώ τις Κυριακές 1.00 – 17.00. Δεν λείπουν φυσικά οι τράπεζες όπως και η πρωτοποριακή υπεραγορά τροφίμων Great Eastern Market. Στους τέσσερις ορόφους του υπάρχουν περισσότερα από 70 εστιατόρια για όλα τα γούστα, ενώ αφθονούν τα μικρά κιόσκια στους διαδρόμους για αναψυκτικά και γλυκά στο χέρι. Για τους καπνιστές, ενδείκνυνται τα τραπεζάκια στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο με θέα στον μικρό κήπο ή στο ψηφιακό σιντριβάνι. Εκεί θα βρείτε και το ελληνικό εστιατόριο για σουβλάκια από 7 ευρώ και πάνω. 17 κινηματογραφικές 3D αίθουσες και 14 διάδρομοι μπόουλινγκ λειτουργούν για την ψυχαγωγία των θαμώνων τους. Την περίοδο των Χριστουγέννων θα ανοίξουν τις πόρτες τους ακόμα δύο πολυτελή ξενοδοχεία που κατασκευάζονται στον ίδιο χώρο, εκτός του Premier Inn που ήδη λειτουργεί, καθώς και το μεγαλύτερο καζίνο της χώρας. Η πρόσβαση στο Westfield είναι εύκολη αφού συνδέεται με όλα τα μέσα μεταφοράς. Οσοι μετακινούνται με Μετρό και τρένο αποβιβάζονται στον ανακαινισμένο σταθμό Stratford Regional, όπου κάνουν στάση και 16 λεωφορειακές γραμμές. Αλλοι, πάλι, προτιμούν το αυτοκίνητο, το οποίο μπορούν να αφήσουν σε κάποια από τις 5.000 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ του κτιρίου. Οι δύο πρώτες ώρες στάθμευσης είναι δωρεάν, αλλά μετά κοστίζει 2,5 ευρώ η ώρα. Ακόμα, υπάρχει πρόβλεψη για 1.180 θέσεις ποδηλάτων με κλειδαριά, ενώ από τον προσεχή Ιανουάριο οι επισκέπτες θα μπορούν να νοικιάζουν δίτροχα για την περιήγησή τους στους χώρους.