ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ χθες, μέσα στον γενικό χαμό, και το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν το πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών και η υποβάθμιση της Ιταλίας. Εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις αλλά και την αναβολή του Eurogroup για τις αρχές Νοεμβρίου, κάτι που καθυστερεί τη ανάληψη δράσης για την Ελλάδα και όχι μόνο. Πρόταση λύσης του προβλήματος των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέλαβε να φέρει μέσα στον Νοέμβριο ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, που χειρίζεται το θέμα.

ΟΤΑΝ ΠΗΡΕ τον λόγο η ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη έθεσε το θέμα της πρότασης της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για παράκαμψη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σκοπό τη μείωση των κατώτερων ορίων αποδοχών. Η Μαρία χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή ατυχή και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να θιγεί το επίπεδο των κατώτερων μισθών με οποιονδήποτε τρόπο. Υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση στην Κομισιόν για το γενικότερο θέμα της αγοράς εργασίας τον περασμένο Μάιο. Και ότι στη συζήτηση αυτή είχε συμφωνηθεί πως η Κομισιόν μπορεί να ενθαρρύνει τη συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το επίπεδο των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί υπέρ της μείωσης των κατώτατων αποδοχών. Σε τελική ανάλυση, η υπόθεση των γενικότερων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της Μαρίας υποστήριξαν εκ μέρους των Σοσιαλιστών ο αρμόδιος επίτροπος για τα Εργασιακά Θέματα Λάσλο Αντορ και εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών η Βίβιαν Ρέντινγκ. Η Ρέντινγκ μάλιστα δήλωσε ότι, ως πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών, δεν μπορεί να δεχθεί να προωθείται μείωση των κατώτερων αποδοχών των εργαζομένων και μάλιστα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου αυτές είναι πολύ χαμηλές. Αυτό δεν το έχει δεχθεί η Κομισιόν στη σχετική συζήτηση που έχει προηγηθεί. Με απλά λόγια, η εκ Λουξεμβούργου λαϊκή Δεξιά καθάρισε – και – για πάρτη μας.

ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ αυτές συμφώνησαν πολλοί επίτροποι από όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Ολι Ρεν απαντώντας – και με σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο είπε ότι θα δει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή.

Η Χίος και η Ελπίδα

ΕΛΑΒΑ SMS από τη βουλευτίνα ΠΑΣΟΚ Χίου Ελπίδα Τσουρή εξ αφορμής του χθεσινού σημειώματός μου για το πώς οι Γενοβέζοι έδωσαν τη Χίο στους Ιουστινιάνι για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. «Μη βάζεις ιδέες για τη Χίο…», μου γράφει η Ελπίδα – ενδεικτικό του κλίματος των καιρών.