Βάσω Κατράκη

Η 45χρονη πορεία της σημαντικότερης ίσως χαράκτριας της νεοελληνικής τέχνης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα στα εικαστικά δρώμενα θα αποκαλυφθεί μέσα από μια έκθεση 120 έργων της: από τις ξυλογραφίες της Κατοχής μέχρι τους πρώτους πειραματισμούς της στην πέτρα και τις εμβληματικές σειρές έργων της στην έκθεση-αναδρομή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Νοέμβριος- Φεβρουάριος «Τέχνης Πολιτική»

Πού συναντά η τέχνη την πολιτική και πού η πολιτική την τέχνη;

Οι απαντήσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- το οποίο προσωρινά στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών. Περισσότερα από 100 έργα- εγκαταστάσεις, σχέδια, φωτογραφίες και βιντεοεγκαταστάσεις- με την υπογραφή 38 καλλιτεχνών από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη θα συνθέσουν την έκθεση την οποία επιμελείται η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Αννα Καφέτση. Από 13 Οκτωβρίου έως 30 Ιανουαρίου Γιάννης Κουνέλλης

Πιο επίκαιρη από ποτέ μοιάζει να είναι η Αrte Ρovera- η «φτωχή τέχνη» ή αλλιώς η τέχνη η καμωμένη με ευτελή υλικά. Και ο «πατριάρχης» της επιστρέφει στα πάτρια εδάφη με μια ολοκαίνουργια έκθεση στην γκαλερί «Βernier/Εliades». Σίδερο και πέτρα θα πρωταγωνιστήσουν στις νέες εγκαταστάσεις, τα γλυπτά και τα επιτοίχια έργα που ετοιμάζει να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό. Από 25 Νοεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου Αλέξης Ακριθάκης

Αντισυμβατικός και ανένταχτος, εξακολουθεί να γοητεύει με το χρώμα αλλά και τον μύθο του.

Κατασκευές του και σχέδια θα βρουν τη θέση τους στην γκαλερί «Καλφαγιάν» της Αθήνας, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από 29 χρόνια θα δούμε το μνημειακό του έργο «Μπαρ».

Από 18/11 έως 8/12. Αγγελος Ακοτάντος

Ενας από τους σημαντικότερους επώνυμους ζωγράφους εικόνων του 15ου αιώνα στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, αποκαλύπτεται όχι μόνο μέσα από τις εικόνες του αλλά και από την ιδιόχειρη διαθήκη του στο Μουσείο Μπενάκη.

16/11 έως 6/12. Το γυμνό σώμα

Αισθησιακό, προκλητικό, πονεμένο, το ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτεται γυμνό. Και λέει τη δική του αλήθεια στην έκθεση 58 ευρωπαίων ζωγράφων που παρουσιάζουν 120 έργα τους στο Μουσείο Φρυσίρα. Από τον Κώστα Τσόκλη και τον Χρόνη Μπότσογλου έως τον Πατ Αντρέα και Ζαν Ρουστέν, οι ζωγράφοι υπόσχονται ένα καλειδοσκόπιο γύρω από τον τρόπο που προσεγγίζουν και προσεγγίζουμε το γυμνό.

Από 13/10 έως 27/2/2011.