ΚΟΘ στο Βερολίνο

Β.Χ.


Στις 12 Οκτωβρίου θα πραγµατοποιηθεί τελικά στο βερολινέζικο Κόντσερτχαουζ η προγραµµατισµένη (και αναβληθείσα τότε λόγω ηφαιστειακής τέφρας, απεργιακών κινητοποιήσεων των γερµανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κ.ά.) για τις 21 του περασµένου Απριλίου συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης – αφιέρωµα στον Δηµήτρη Μητρόπου- λο και τον Νίκο Σκαλκώτα. Στη συναυλία του Βερολίνου η ΚΟΘ θα ερµηνεύσει την περίφηµη «Κρητική γιορτή» του Δηµήτρη Μητρόπουλου σε ενορχήστρωση Νίκου Σκαλκώτα, τιµώντας έτσι τους δύο έλληνες συνθέτες που έζησαν και δηµιούργησαν στη γερµανική πρωτεύουσα, καθώς και το «Κοντσέρτο αρ. 3» του Μπετόβεν και το «Κοντσέρτο του καλοκαιριού» του Ιλντεµπράντο Πιτσέτι.

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο µαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ Μύρων Μιχαηλίδης.

Τυχερά «µαύρα»…

Π.Θ.Κ.


Η ταινία του Ρένου Χαραλαµπίδη «4 µαύρα κουστούµια» επελέγη να προβληθεί ως επίσηµη συµµετοχή στο τµήµα Πανόραµα του φετινού 32ου Διεθνούς Μεσογειακού Φεστιβάλ Κινηµατογράφου που θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδηµία Κινηµατογράφου, τα «4 µαύρα κουστούµια» του Ρένου Χαραλαµπίδη είναι η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηµατογράφου 2010. Στις επόµενες εβδοµάδες, τα 2.300 µέλη της Ακαδηµίας θα ψηφίσουν για να κατατάξουν σε κατηγορίες βραβείων τις 46 ταινίες από 32 χώρες.

Η ανακοίνωσή τους θα γίνει στο κινηµατογραφικό φεστιβάλ της Σεβίλλης στις 6 Νοεµβρίου, ενώ η τελετή απονοµής των 23ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηµατογράφου θα πραγµατοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 4 Δεκεµβρίου.

Καλώς το κι ας άργησε

Χ.


Οσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνουν – φαίνεται…

– οι δηµοτικές εκλογές. Οπως και να ‘χει, η τύχη χαµογέλασε στο Θεατρικό Μουσείο, το οποίο ύστερα από 72 χρόνια ύπαρξης απέκτησε σ’ ένα απόγευµα το δικό του «σπίτι» στην καρδιά της Αθήνας. Στη χθεσινή συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Αθήνας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να παραχωρηθεί στο Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου ένα κτίριο του δήµου επί της οδού Μητροπόλεως. Εκεί θα εκτίθενται θεατρικά κοστούµια, προσωπικά αντικείµενα, φωτογραφίες και µακέτες σηµαντικών ανθρώπων του θεάτρου. Και αυτό σε έναν σύγχρονο µουσειακό χώρο που θα αποτελέσει «δορυφόρο της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου». Ο πρόεδρος του Κέντρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, δήλωνε χτες ότι το Θεατρικό Μουσείο «θα το αγκαλιάσει πλέον όχι µόνο ολόκληρη η πόλη αλλά και οι τουρίστες».