«Ο κινηµατογράφος είναι ένα µέσο µετάδοσης της ευτυχίας. Αρχίζει από µια εσωτερική παρόρµηση, για να εκφράσει κανείς τις ανησυχίες του. Ο κινηµατογράφος είναι πάντα ζωντανός». Είναι τα λόγια του σκηνοθέτη Κλοντ Σαµπρόλ, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών, παίρνοντας µαζί του στην αιωνιότητα ένα κοµµάτι του κινηµατογράφου που υπηρέτησε. Εκείνο που ανήκει στην εποχή του γαλλικού νουβέλ βαγκ (νέο κύµα) το οποίο εγκαινίασε το 1958 µε την πρώτη του ταινία «Ο ωραίος Σέργιος». Γεννηµένος στο Παρίσι το 1930, ο Κλοντ Σαµπρόλ σπούδασε φαρµακευτική. Στράφηκε στον κινηµατογράφο κάνοντας αρχικά καριέρα ως κριτικός σε εφηµερίδες και περιοδικά και αργότερα ως σκηνοθέτης. Υπήρξε από τους ιδρυτές και εκπροσώπους του νέου κύµατος του γαλλικού κινηµατογράφου, µαζί µε τους Φρανσουά Τριφό και Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Σκηνοθέτησε 50 ταινίες, µεταξύ των οποίων «Ο χασάπης», «Η άπιστη γυναίκα», «Η τελετή», «Τα επτά θανάσιµα αµαρτήµατα», «Το άνθος του κακού», «Μαντάµ Μποβαρί». Το 1959 βραβεύτηκε µε Χρυσή Αρκτο για «Τα ξαδέρφια», ενώ ήταν υποψήφιος για Χρυσό Φοίνικα για τις ταινίες «Violette Νoziere» (1978) και «Ρoulet au vinaigre» (1985). «Ο ευρωπαϊκός κινηµατογράφος δεν υπάρχει, γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της κινηµατογραφία και το συνολικό αποτέλεσµα είναι µια σούπα. Ενα συνεργείο του οποίου τα µέλη είναι από διαφορετικές χώρες και τελικά συνεννοούνται στα αγγλικά, θα έχει ως αποτέλεσµα ταινίες ανυπόφορες. Η λύση για να παλέψουµε την ηγεµονία του αµερικάνικου κινηµατογράφου είναι η χρηµατοδότηση, η βοήθεια σε κάθε χώρα να κάνει ταινίες ενδιαφέρουσες» είχε πει ο σκηνοθέτης.

Από τον «Ωραίο Σέργιο» έως το κύκνειο άσµα του «Μπελαµί» µε πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ (το οποίο πέρσι έκανε πρεµιέρα στη Γαλλία και θα προβληθεί στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο), ο γάλλος σκηνοθέτης δεν σταµάτησε να απεικονίζει ηθογραφικά τους συντηρητικούς χαρακτήρες και να αναφέρεται στη λανθάνουσα βία. «Εχω την εντύπωση ότι από καιρό σε καιρό κάνω ταινίες καθαρά πολιτικές, αλλά δεν κάνω ποτέ ταινίες προπαγάνδας. Αυτό που κριτικάρω είναι οι σχέσεις που δηµιουργούνται ανάµεσα στα άτοµα µιας κοινωνίας» έχει πει ο Κλοντ Σαµπρόλ.

Τον θάνατο του Κλοντ Σαµπρόλ ανακοίνωσε ο υπεύθυνος για θέµατα Πολιτισµού του Παρισιού, Κριστόφ Ζιράρ, ο οποίος µίλησε για έναν «αξεπέραστο γάλλο σκηνοθέτη, ελεύθερο, αναιδή, πολιτικοποιηµένο και φλύαρο». Ο δήµαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ τον χαρακτήρισε ως «εφευρέτη εµπνευσµένων, πλούσιων και βαθιά ανθρώπινων ταινιών» και πρόσθεσε ότι: «Η δουλειά του αποτελεί σήµερα µνηµείο του γαλλικού σινεµά». Τα αίτια του θανάτου του και οι λεπτοµέρειες για την κηδεία δεν έχουν γίνει γνωστά.