Η Δροσερή Κοιλάδα αποτελεί γκρίζα ζώνη για την Αστυνομία. «Δεν συναντούσες και τόσο συχνά πηλήκια. Ή, πάλι, κατέφθαναν εν σώματι, απέκλειαν ένα τετράγωνο και έφευγαν όσο βιαστικά είχαν έρθει», κάπως έτσι συμπυκνώνεται η ατμόσφαιρα του προαστίου της Μασσαλίας, εκεί όπου εκτυλίσσεται το νουάρ μυθιστόρημα του Μισέλ Μεζονέβ
Και ξεκινώ από το τερέν της ιστορίας αφού αυτό καθορίζει τους χαρακτήρες του βιβλίου, οι οποίοι κινούνται στα όρια του παραλόγου και του σουρεαλιστικού όπως ακριβώς και ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο Ντασί Ελ Αχμέτ, που ακροβατεί ως διαμεσολαβητής του παράξενου γκέτο, διδάσκει Ιστορία των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο και απαγγέλλει στον εαυτό του στίχους του Ομάρ Καγιάμ.

Ολα όμως αρχίζουν από μια κηδεία.

Η Λιλιάνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα δολοφονείται άγρια στο προάστιο της Μασσαλίας- που θα θύμιζε κάτι από την Sin City αν δεν ήταν υπαρκτό το βαθύ χιούμορ του Μεζονέβ-, το πρώτο υλικό της δικής του ανάγνωσης για τα σύγχρονα γκέτο. Οι παρόντες στην κηδεία της είναι ακριβώς εκείνοι που θα πάρουν τη σκυτάλη της αφήγησης. Ο Ντασί, ο γείτονας της γριάς και συνταξιούχος επιπλοποιός Νέστωρ Παναγόπουλος και το σκυλί της ηλικιωμένης που γαβγίζει στη μυστηριώδη ΒΜW με τους σκοτεινούς Ρώσους παρακολουθούν την κηδεία και από τις πρώτες σελίδες προετοιμάζουν τον αναγνώστη και ντύνουν με σασπένς την ιστορία – που θα μπορούσε άνετα και να κινηματογραφηθεί.

Η πλοκή κλιμακώνεται όταν αποκαλύπτεται πως η δολοφονημένη γριά είναι μητέρα ενός ηγετικού στελέχους των τσετσένων αυτονομιστών (του Αζχάντ), ο σκύλος με το όνομα Χασάν μπαίνει ως κεντρικός ήρωας στον καμβά του μυθιστορήματος, αναζητείται από τους Ρώσους της αντικατασκοπίας και τον Ιζντίκοφ (το πρωτοπαλίκαρο του τσετσένου αρχηγού) και μπλέκεται σε μια παράδοξη πορεία, όπου συνάπτει φιλία μέχρι και με έναν πίθηκο που δραπετεύει από τσίρκο!

Το κυνήγι του σκύλου βέβαια δεν είναι τυχαίο αφού αποτελεί το κλειδί για έναν τεράστιο μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Ακριβώς αυτό προσθέτει και άλλους κυνηγούς του πολύτιμου ζώου, όπως μια φιλόζωη κυρία που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την επίσης φιλόζωη και φίλη της… Μπε Μπε!