«Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ», επαναλαμβάνεται στερεότυπα, «είναι προνομία του Πρωθυπουργού». Μόνο αυτός ξέρει ποιον θέλει να κρατήσει και ποια θέλει να μετακινήσει. Συχνά αποφεύγει να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει τον Αύγουστο σε συνεργάτη του- όχι χωρίς το παιγνιώδες χιούμορ που τον διακρίνει- «έρχονται και μου λένε τις απόψεις τους, τους ακούω και μετά φεύγουν νομίζοντας ότι συμφωνώ». Αναφερόταν σε συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη που είχαν τις απόψεις τους για το πώς πρέπει να μετασχηματιστεί η κυβέρνηση. ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, τα περισσότερα στελέχη που συνάντησαν τον Πρωθυπουργό δεν κατάλαβαν πού πήγαιναν τα πράγματα. Σάββατο στο Τάε Κβον Ντο

ΣΑΒΒΑΤΟ απόγευμα, ο Παπανδρέου καλεί σε μια αίθουσα του Τάε Κβον Ντο- όπου διεξάγεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – τη Λούκα Κατσέλη και την Τίνα Μπιρμπίλη. Οχι- δεν τις φωνάζει για να τις χρίσει υποψήφιες σε κάποιον δήμο ή κάποια περιφέρεια. Τις καλεί να συζητήσουν για την «κοινωνική επιχειρηματικότητα», παρουσία ξένων ειδικών από τη Γερμανία και τις αγγλοσαξονικές χώρες. Είναι ένα από τα νέα- διεθνώς- χρηματοδοτικά εργαλεία που ενθουσιάζουν τον Παπανδρέου. Συνδυάζει τις επενδύσεις με την κοινωνική ωφέλεια.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ είναι ζωηρή- και δεν εκφυλίζεται σε ανάλυση για το πώς οι αγρότες θα φυτέψουν φωτοβολταϊκά- ενώ έχει σαφώς σεμιναριακό χαρακτήρα. Η Τίνα είναι η ηγερία της πράσινης επιχειρηματικότητας. Η Λούκα έχει προετοιμάσει Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας στο υπουργείο Οικονομίας. Φεύγοντας από την αίθουσα του Τάε Κβον Ντο, η Κατσέλη δεν έχει την παραμικρή ένδειξη ότι μετακινείται από το χαρτοφυλάκιό της. Της το ανακοινώνουν τηλεφωνικά, μόλις προσγειώνεται τη Δευτέρα το βράδυ από το Λονδίνο.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, η Λούκα θα το «τρέξει» τελικά στο Εργασίας.

Τα ΄βαλαν με τον Σπύρο

ΟΙΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ προειδοποιούν πως «ο πολύς φόρος σκοτώνει τον φόρο». Με απλά λόγια, αν επιβαρύνεις υπερβολικά τον πολίτη με χαράτσια, αυτός ξοδεύει λιγότερο οπότε μαζεύεις λιγότερα λεφτά. Στην ίδια λογική, το να κάνεις κυβέρνηση πενήντα βουλευτών, αντί να κατευνάσει την Κοινοβουλευτική σου Ομάδα, την εξαγριώνει. Ξαφνικά, οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνεις υφυπουργός, αναπληρωτής ή υπουργός. Οπότε αρχίζουν οι γκρίνιες σε στυλ «γιατί αυτός κι όχι εγώ;».

ΚΑΠΩΣΕΤΣΙ συνοψίζεται το κλίμα των ημερών στη Βουλή. Υπάρχουν, ας πούμε, βουλευτές που αναρωτιούνται μεγαλοφώνως «γιατί ο Βούγιας πρέπει μονίμως να είναι στην κυβέρνηση;».

Ομολογουμένως, η μετακίνηση του Σπύρου από το Προστασίας του Πολίτη στο Υποδομών και Μεταφορών ενόχλησε αρκετούς που θεώρησαν ότι έχει καρέκλα ρεζερβέ στο υπουργικό σχήμα. Παντού η Ρεγγίνα!

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν έχει μόνον υπουργούς με πολυσχιδή χαρτοφυλάκια. Εχει και πολυθεσίτες- ή μάλλον πολυθεσίτισσες!

Εξ όσων κυκλοφορούν στη Βουλή, η Ρεγγίνα Βάρτζελη, πέραν της συμμετοχής στην «ομάδα σχεδιασμού» που συνεδριάζει τα πρωινά στο υπουργείο Εσωτερικών και τη διεύθυνση της νέας υπηρεσίας παρά τω Πρωθυπουργώ, διατηρεί και την καρέκλα της ως διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Κοντά της όλη νύχτα

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ τουλάχιστον κατά δύο ημέρες η νοσηλεία της Αντας Παπανδρέου στο Αττικό Νοσοκομείο (με λοίμωξη του αναπνευστικού). Οι θεράποντες ιατροί της επιμένουν και μετά τις χθεσινές απεικονιστικές εξετάσεις πως η κατάσταση της υγείας της δεν είναι ανησυχητική. Η νοσηλεία της ωστόσο κρίνεται απαραίτητη έως ότου να ολοκληρωθεί η ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή στην οποία υποβάλλεται. Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέμεινε προχθές όλη τη νύχτα στο πλευρό της, στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου, και αναχώρησε λίγο πριν από το μεσημέρι για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί τον βρήκε και ο Αντώνης Σαμαράς (επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό) για να ενημερωθεί για την κατάσταση της Αντας και να μεταφέρει τις προσωπικές και οικογενειακές ευχές του για ταχεία ανάρρωση.