Ραντεβού µε την ιστορία του κινηµατογράφου είχε η «Καζαµπλάνκα» το 1942, καθώς απέσπασε τρία Οσκαρ, ανακηρύχθηκε η τρίτη καλύτερη ταινία όλων των εποχών – µετά τον «Πολίτη Κέιν» και τον «Νονό» – και το σενάριό της κέρδισε την πρωτιά! Εξήντα οκτώ χρόνια µετά, η ταινία επανακυκλοφορεί.

Εντυπωσιακό! Η ταινία δεν γυρίστηκε στην Καζαµπλάνκα, αλλά εξ ολοκλήρου στα στούντιο της Γουόρνερ!

Αρχισε σαν ένα συνηθισµένο φιλµ πολεµικής προπαγάνδας, κατέληξε όµως να γίνει µία από τις πιο ροµαντικές ταινίες όλων των εποχών.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικούσε ο Ρόναλντ Ρίγκαν, αλλά ο Χάµφρεϊ Μπόγκαρτ του τον έκλεψε την τελευταία στιγµή. Για τον ρόλο της Ιλσας επικρατέστερη ήταν η γαλλίδα σταρ Μισέλ Μοργκάν. Με αυτόν τον ρόλο τελικά η Ινγκριντ Μπέργκµαν έµεινε αθάνατη.

Η ταινία βασίστηκε στο θεατρικό των Μάρεϊ Μπάρνετ και Τζόαν Αλισον «Εverybody comes to Rick’s». Γυρίστηκε στα χρόνια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, όταν τα στούντιο της Γουόρνερ γέµιζαν από πρόσφυγες ηθοποιούς που ήταν αστέρια στην Ευρώπη, δέχονταν όµως µε χαρά µικρούς ρόλους στις παραγωγές. Ετσι, ηθοποιοί 34 εθνικοτήτων απαρτίζουν συνολικά το καστ της ταινίας! Μπορούµε να φανταστούµε κάποιον άλλον ως γάλλο διοικητή Ρενό από τον Κλοντ Ρέινς; Ή από τους Πέτερ Λόρε και Σίντνεϊ Γκρίνστριτ που είχαν συνεργαστεί ξανά µε τον Μπόγκαρτ στο «Γεράκι της Μάλτας»;

Τη µουσική έγραψε ο βραβευµένος τρεις φορές µε Οσκαρ συνθέτης Μαξ Στάινερ, µε κορυφαία στιγµή τη «Μάχη των τραγουδιών», όπου Σύµµαχοι και Γερµανοί αντιπαρατίθενται συµβολικά στο κλαµπ του Ρικ, τραγουδώντας οι µεν τη «Μασσαλιώτιδα», οι δε έναν ναζιστικό ύµνο. Και φυσικά, µία από τις κορυφαίες στιγµές της ταινίας είναι και το τραγούδι «Αs time goes by» του Χέρµαν Χάπφελντ, πάνω στο οποίο ο Στάινερ έχτισε όλο του το µουσικό θέµα, αναδεικνύοντας έτσι µία από τις πιο κλασικές µελωδίες στην ιστορία του σινεµά.

Πέντε σεναριογράφοι δούλευαν για να φτιάξουν τους διαλόγους και αυτό που θεωρείται ως ένα από τα επιτυχηµένα σενάρια που έγιναν ποτέ και τιµήθηκε µε Οσκαρ. Είναι επίσης γνωστό ότι επεξεργάζονταν το σενάριο και κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων, ώστε µέχρι την τελευταία στιγµή η Ινγκριντ Μπέργκµαν δεν ήξερε ποιον από τους δύο ήρωες θα ακολουθούσε ως Ιλσα!

Η υποδοχή της ταινίας από το κοινό υπήρξε θερµή. Με εισπράξεις 3,7 εκατ. δολαρίων, ήταν µία από τις εµπορικότερες ταινίες του 1943.

Το 1944 η «Καζαµπλάνκα» κατέκτησε 3 βραβεία Οσκαρ (διασκευασµένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας) και ήταν υποψήφια για άλλα 5!

ΙΝFΟ

Η «Καζαµπλάνκα» του Μάικλ Κερτίς µε τους Χάµφρεϊ Μπόγκαρτ, Ινγκριντ Μπέργκµαν επανακυκλοφορεί σε νέες κόπιες στις 16 Σεπτεµβρίου

Τα βραβεία

Τρία Οσκαρ: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου Καλύτερου σεναρίου όλων των εποχών από το Αµερικανικό Συνδικάτο Σεναριογράφων.

3ης καλύτερης αµερικανικής ταινίας όλων των εποχών από το Αµερικανικό Ινστιτούτο Κινηµατογράφου.

Οι ατάκες

Διάσηµες φράσεις από τα φιλµ που βρίσκονται στη λίστα µε τις κλασικότερες όλων των εποχών:

«Ηere’s looking at you, kid» Στην καλή σου τύχη, µικρή (5η θέση) «Louis, Ι think this is the beginning of a beautiful friendship» – Λούι, νοµίζω ότι αυτή είναι η αρχή µιας υπέροχης φιλίας (20ή) «Ρlay it, Sam. Ρlay “Αs time goes by”» – Παίξ’ το Σαµ. Παίξε το τραγούδι «Αs time goes by» (28η)

«Round up the usual suspects» – Μαζέψτε τους συνήθεις υπόπτους (32η)

«We ’ll always have Ρaris» – Θα έχουµε πάντα το Παρίσι (43η)