«Διακεκριμένη κατασκοπεία» αναζητεί πλέον πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών η Δικαιοσύνη: πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ», η δικογραφία ανασύρεται από το αρχείο και αρχίζει νέος κύκλος ερευνών.
O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ιωάννης Σακελλάκος έδωσε ήδη παραγγελία σε συνάδελφό του να μελετήσει από μηδενική βάση την ογκωδέστατη δικογραφία προς διαφορετική μάλιστα ποινική κατεύθυνση, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής του πλημμελήματος της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Την ετεροχρονισμένη παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε σχετικό αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της οποίας κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση και να διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση.

«Το έγκλημα των τηλεφωνικών υποκλοπών που διεπράχθη στη χώρα μας, σε δύο φάσεις, τον Αύγουστο του 2004 μέχρι τον Μάρτιο του 2005, αφορούσε ζητήματα της εθνικής μας ασφάλειας, βάναυσης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης το είχαν χαρακτηρίσει κατασκοπεία εις βάρος της χώρας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό ο κ. Παπαϊωάννου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έθετε επί τάπητος το γεγονός ότι στον πρώτο κύκλο των ανακρίσεων δεν ερευνήθηκαν ευθύνες των εμπλεκόμενων εταιρειών και δεν αξιολογήθηκαν κλήσεις και μηνύματα από και προς το εξωτερικό για τα 14 καρτοκινητά-σκιές, ενώ άφηνε και αιχμές για την προανακριτική και ανακριτική διαδικασία.

Το ιστορικό

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, κορυφαίοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και δεκάδες πολίτες περιλαμβάνονταν στη λίστα των υπό παρακολούθηση τηλεφώνων. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε γίνει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Γ. Κορωνιάς ενημέρωσε- στις 10 Μαρτίου 2005- το γραφείο του Πρωθυπουργού και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι ένα τμήμα του λογισμικού της εταιρείας- που αφορούσε τη νόμιμη παρακολούθηση συνδιαλέξεων- είχε ενεργοποιηθεί από αγνώστους. Αυτό ανακαλύφθηκε ύστερα από έλεγχο ρουτίνας της εταιρείας.

Συνολικά, όπως προέκυψε από την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 14 καρτοκινητά τηλέφωνασκιές, τα οποία, σύμφωνα με το σήμα που ερευνήθηκε, εντοπίζονταν στις περιοχές Λυκαβηττού, Πλ. Μαβίλη και γενικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.

Μετά τη δημοσιοποίηση των υποκλοπών η Δικαιοσύνη άρχισε να ερευνά και μία παράλληλη υπόθεση, που δεν ήταν άλλη από την αυτοκτονία του 39χρονου Γιώργου Τσαλικίδη, ο οποίος ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Δικτύου της Vodafone και βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στον Κολωνό το πρωινό της 9ης Μαρτίου 2004. Η οικογένεια του αυτόχειρα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Ο εισαγγελέας Γιάννης Διώτης μετά την έρευνα που διενήργησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία. Ωστόσο, είχε αποφανθεί ότι ο θάνατος του 39χρονου «συνδέεται αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών».