Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβληµά σας η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!)

είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (µε ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδροµική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80 115 28 Αθήνα

Γιουσουρούµ


Προς κυρία Φοίβη Αθηναίου. Θα ήθελα τη γνώµη σας σε µία µου απορία: πώς µπορούν να καταλαβαίνουν τη δύναµη και την οµορφιά µιας πανσελήνου στην πορεία της µέσα στη νύχτα 20.000 και πλέον άνθρωποι στριµωγµένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, µε µουσική υπόκρουση, τις φωνές των µικροπωλητών, τα κορναρίσµατα από το απίστευτο µποτιλιάρισµα και τις βρισιές όσων δεν έβρισκαν πού να βάλουν τα 4 µέτρα της «λαµαρινένιας» ευτυχίας τους.

Φωνές εκνευρισµού και µία απίστευτη φασαρία που σε παραπέµπουν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο µε οπαδούς που θεωρούν ότι η οµάδα τους σφαγιάζεται από τη διαιτησία, και όλα αυτά κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.

Βοηθήστε µε να δω και εγώ µήπως και δεν βλέπω τη µοναδικότητα ενός γεµάτου φεγγαριού που προϋποθέτει τη µοναξιά ή και τη µοναχικότητα δύο ανθρώπων κάτω από το δικό της φως.

Σας ευχαριστώ, Γιάννης Μητρέλλης, Ακρόπολη Παλιά ιστορία και µάλλον αρκετά ελληνική αυτή η οµαδική συρροή στο ίδιο, υποτίθεται, µοναδικό σηµείο, αγαπητέ Γιάννη (όχι πως οι εκτός δεν έχουν αντίστοιχα προβλήµατα: ας πούµε, βγαίνουν τώρα και λένε πως κινδυνεύει η Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό από τους όλο και περισσότερους τουρίστες). Εµείς εδώ έχουµε µανία µε το ανέγγιχτο:

είναι τόσο όµορφη και µοναδική και ήσυχη η Αστυπάλαια; Να πέσουµε όλοι µαζί να χαρούµε τη «µοναδική ήσυχη οµορφιά της» µε παιδιά, σκυλιά, γατιά, πεθερές. Οσο να γίνει η Αστυπαλιά… Πλατεία Κολωνακίου. Ωραία και άγρια η οµορφιά στα Κουφονήσια. Να πάµε όλοι µαζί, µε τα 4Χ4, τα παιδιά, τα σκάφη, τα τζετ σκι να την… ηµερέψουµε και να την κάνουµε κάτι σε παραλία Λούτσας την Κυριακή το µεσηµέρι! Είναι ωραίο να ρεµβάζεις υπό το φως της αυγουστιάτικης Πανσελήνου στην Ακρόπολη. Ας πάµε όλοι µαζί να την κάνουµε Πλατεία Μοναστηρακίου. Γιατί ο Νεοελληναράς, δεν θέλει να ρεµβάζει µόνος. Θέλει να τα κάνει όλα γιουσουρούµ. Και, το χειρότερο, ψήνεται από τη διαφήµιση του πράγµατος. Μην αρχίσουν και µιλάνε για τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους ενόψει Πανσελήνου.

Είναι σαν να του λένε για το νέο µοντελάκι του Καβάλι. Και πρέπει να το αποκτήσει. Κι αυτός και ο διπλανός του και ο παραδιπλανός του.

Ετσι έχουµε φτάσει ως «έθνος ανάδελφον» να το κάνουµε αγοραίο το µοναδικό, να το προτιµούµε σε χύδην το ανέγγιχτο, να σπεύδουµε να βεβηλώσουµε µε κάθε τρόπο το ασύλητο. Αλλά κι αυτοί που τα ευαγγελίζονται αυτά τα µαζικά «ροµαντικά», δεν το σκέφτονται; Βοήθειά µας. Ολονών µας…

Αηδόνια σε περιοδεία


Κυρία Φοίβη, Μια εύλογη απορία: θεωρούν κάποιοι πως η απόδοση του Ντέµη Ρούσσου, τον οποίο το Φεστιβάλ Αθηνών έβαλε φέτος στο Ηρώδειο, ήταν τόσο καλή που δικαιολογεί και περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, ώστε να «αποθεωθεί» και από το θεσσαλονικιώτικο κοινό;

ΥΓ: Αλήθεια, τον θυµήθηκαν φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών επειδή φέτος είχαµε και τους «βασιλικούς» γάµους στις Σπέτσες; Αναστάσιος Καλογεράκος Ισως, λέµε ίσως, αγαπητέ Αναστάσιε, να πηγαίνει µε επετειακούς σκοπούς: για να συµµετάσχει στις εκδηλώσεις «30 χρόνια Βασίλης Καρράς»!

Εκεί ψηλά, εκεί ψηλά στον Υµηττό…


Ανοιχτή επιστολή, ύστερα από εκείνες προς – βαρήκοους; – αρµοδίους στέλνει ο αναγνώστης Δηµήτρης Σουλιώτης, για λογαριασµό της Επιτροπής Κατοίκων Βύρωνα, σηµειώνοντας πως έχει ενηµερώσει «για την παράνοµη ρίψη στη Β’ Ζώνη Υµηττού τεράστιων όγκων από µπάζα και άχρηστα όσο και µολυσµένα υπολείµµατα ασφάλτου, τα οποία – όπως υποστηρίζει η Επιτροπή – προέρχονται από εργολάβο που διενεργεί τα έργα οδοποιίας στον Δήµο Βύρωνα».

«Μέχρι σήµερα», συνεχίζουν, «δεν έχουµε δει καµιά ουσιαστική κίνηση για την αποµάκρυνσή τους ούτε δηµόσια ανακοινώθηκε από τη Δασική Υπηρεσία κάποια επιβολή προστίµου ή άλλης ποινής, σύµφωνα µε όσα προβλέπει ο νόµος. Εως πότε θα βλέπουµε τα µπάζα στη θέση τους και τον εργολάβο όπως και τον προκαθήµενο της δηµοτικής αρχής να απολαµβάνουν το προνόµιο της ατιµωρησίας;

Στο µεταξύ, η Δηµοτική Αρχή Βύρωνα και ιδιωτικές εταιρείες έχουν καταλάβει το ίδιο – προστατευόµενο – τµήµα της Β΄Ζώνης Υµηττού, που έχει γίνει η ρίψη µπάζων, έχουν τοποθετήσει µπάρα και τον έχουν µεταβάλει σε χώρο στάθµευσης φορτηγών αυτοκινήτων, ανυψωτικών, εσκαφέων και άλλων µηχανηµάτων για τεχνικά έργα».

Αλήθεια, ακούει κανείς; Ή όλοι ποιούν την νήσσαν µε θαυµάσιες κριτικές;

Φοίβη