Η υποκρισία δεν έχει τέλος. Οι Γερμανοί το γνώριζαν πολύ καλά ότι τόσο εμείς όσο κι άλλες χώρες-μέλη του «κλαμπ Μεντ» έκαναν δημιουργική λογιστική, προκειμένου να πετύχουν τα αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια της ΟΝΕ. Απλώς επέλεξαν όλα τα χρόνια της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης να κάνουν τα στραβά μάτια, γνωρίζοντας ότι μεγάλο ποσοστό από τα κονδύλια προς την Ελλάδα γίνονταν Μercedes, ΒΜW, Ρorsche και κουζίνες Μiele. Και όσα περίσσευαν, πήγαιναν για προμήθειες του Δημοσίου από τη Siemens και τη Ηochtief αλλά και για… τανκς Leopard. Τώρα, όμως, που οι παχιές αγελάδες πνίγηκαν στα νερά του Ρήνου, οι Γερμανοί ανακάλυψαν – έκπληκτοι δήθεν- τα greek statistics. Και ζητούν μάλιστα να βρεθεί τρόπος να διωχθούν οι απείθαρχοι δημοσιονομικά από την ευρωζώνη!

Η στάση αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις στη Γαλλία: η υπουργός Εξωτερικών κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε το Βερολίνο ότι το χάσμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης δημιουργεί ελλείμματα στις χώρες του Νότου, τα λεγόμενα ΡΙGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία).

Είναι οι χώρες που υπέστησαν την επίθεση των γερμανικών εξαγωγών τόσα χρόνια. Το Βερολίνο εκμεταλλεύτηκε την ανοιχτή εσωτερική αγορά και το κοινό νόμισμα από το 1999 και μετά για να αλώσει με τις εξαγωγές της τις υπόλοιπες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης- δημιουργώντας τεράστια πλεονάσματα σε εκείνη και μεγάλα ελλείμματα σ΄ αυτές.

Στη γερμανική στάση- η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που έβλεπαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Κολ, ο κ. Μιτεράν και ο κ. Ντελόρ, ως ένα χωνευτήρι δηλαδή, μέσα από το οποίο θα προέλθει η ευρωπαϊκή ενοποίηση – πρέπει να υπάρξουν αντίμετρα. Εφόσον το Βερολίνο δεν επιθυμεί να δαπανήσει πόρους για να στηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία το ίδιο ωφελήθηκε, θα πρέπει οι θιγόμενοι να απαντήσουν στη Γερμανία στερώντας της το πλεονέκτημα που τόσα χρόνια είχε.

Να μειώσουν, δηλαδή, τις εισαγωγές γερμανικών ειδών αγοράζοντας γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά ή ελληνικά προϊόντα. Μόνο τότε θα καταλάβει η κυρία Μέρκελ ότι η ρατσιστική αντιμετώπιση χωρών ακόμη και στο επίπεδο της οικονομίας θα βλάψει- κυρίως- τη Γερμανία.