Υψηλές υπογραφές, βιβλία- σταθμοί, βιβλία που ξεσήκωσαν συζητήσεις.

Μυθιστορήματα που έγιναν μόδα, μυθιστορήματα που εκδόθηκαν έπειτα από δεκαετίες σιωπής. Συγγραφείς- σταρ και επιμελώς κρυμμένοι πεζογράφοι. Η φετινή σοδειά έχει απ΄ όλα.


Τhomas Ρynchon ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΡΑ

Μτφ.: Γιώργος Κυριαζής, Καστανιώτης, σελ. 1.234, 33 ευρώ Το ογκωδέστατο μυθιστόρημα του πολυσυζητημένου πλην όμως αποφασισμένα αφανούς Πίντσον εκτυλίσσεται από το 1893 και την Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο ώς τα χρόνια μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αφήγηση διασχίζει ηπείρους, φιλοξενεί αναρχικούς, αεροπλόους, τζογαδόρους, ντετέκτιβ, μεγιστάνες, τοξικομανείς, παρακμιακούς, σατανιστές, αφελείς, μαθηματικούς, τρελούς επιστήμονες, σαμάνους, μάγους, χαφιέδες, τυχοδιώκτες, πληρωμένους φονιάδες. Στα δεκάδες θέματα του βιβλίου περιλαμβάνονται ο ιμπεριαλισμός, η αθανασία, η κατάρρευση της μοναρχίας, η εξωγήινη ζωή, η οικολογία, η μονοπωλιακή οικονομία, ο ηλεκτρισμός, η τηλεμεταφορά, η ενεργειακή κρίση, η τρομοκρατία. Ο Πίντσον ξέρει να προκαλεί. Συγγραφικό προσόν. Μπορεί να διαβαστεί ως λογοτεχνική διαθήκη του ριζοσπαστικού δημιουργού.

Roberto Βola~ no ΟΙ ΑΓΡΙΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

Μτφ.: Κώστας Αθανασίου, Καστανιώτης, σελ. 711,

26 ευρώ Πόλη του Μεξικού, έρημος, Νικαράγουα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ισραήλ, Αφρική. Μία εξαφάνιση που πραγματοποιείται τη δεκαετία του 1920 και ερευνάται από τη δεκαετία του 1970 ώς το τέλος του αιώνα. Αυστριακοί νεοναζί, συνταξιούχοι ταυρομάχοι, κυνηγημένες πόρνες, Λατινοαμερικάνοι ποιητές. Ο Μπολάνιο, πεζογράφος με βλέμμα ποιητή και αιφνίδια πετάγματα, σε ένα μυθιστόρημα μακράς πνοής, που μεταφράστηκε, βραβεύτηκε, συζητήθηκε.

Salman Rushdie Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

Μτφ.- πρόλογος: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ψυχογιός, σελ.

423, 19 ευρώ Δύση και Ανατολή του 15ου και του 16ου αιώνα. Φλωρεντία των Μεδίκων και πρωτεύουσα της Μογγολίας. Έπειτα από πολύχρονη έρευνα, ο Ρούσντι κατασκευάζει έναν στρόβιλο μυθοπλασίας, μια κιβωτό αφηγήσεων, όπως το σταθερό του πρότυπο, οι Χίλιες και μία νύχτες. Ένας αυτοκράτορας, που ζωντανεύει με τη δύναμη του νου τα πλάσματα της φαντασίας του. Ένας Ευρωπαίος ταξιδευτής που αφηγείται μια απίθανη ιστορία. Ένα κινούμενο πλήθος ηρώων, χιούμορ και αισθησιασμός.

Rawi Ηage ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΝΤΕ ΝΙΡΟ

Μτφ.: Θέμελης Γλυνάτσης, Πάπυρος, σελ.

326, 18 ευρώ 1980, Βηρυτός, εμφύλιος. Δυο παιδικοί φίλοι προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο πόλεμος σπέρνει τη σιωπή, κόβει τη γλώσσα. Ο θύτης γίνεται θύμα, ο αθώος ένοχος, ο αδελφός προδότης. Ο Ράουι Χαζ γράφει ένα βιβλίο για την επιβίωση. Για τον πόλεμο, πατέρα και κριτή των πάντων.

Μelanie Wallace ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Μτφ.: ΓιώργοςΊκαρος Μπαμπασάκης, Πόλις, σελ. 276,

16 ευρώ 1976, Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Χιόνι και ομίχλη. Φτώχεια και αγριότητα. Νεαρό κορίτσι με ένα σκύλο συναντά ένα αγόρι δεμένο σε ένα δέντρο. Το λύνει. Μια μοιραία καταδίωξη αρχίζει. Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα. Εδώ, η σιωπή είναι ουρλιαχτό.

Ρierre Μerot ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μτφ.: Λίνα Σιπητάνου, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, σελ. 221,

12 ευρώ Ένας ιδιόρρυθμος εκδότης παραγγέλνει σε έναν συγγραφέα που φλερτάρει με το περιθώριο ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα. Αλκοόλ, ιδανικός έρωτας, χιούμορ, συγγραφική αυτοσυνειδησία και ειρωνεία. Ο Πιερ Μερό, χωρίς ιερό και όσιο. Όπως πάντα.

Daniel Κehlmann ΦΗΜΗ

Μτφ.: Κώστας Κοσμάς, Καστανιώτης, σελ. 162

Μυθιστόρημα σε εννέα ιστορίες. Συγγραφείς, ηθοποιοί, μπλόγκερ, ηλικιωμένες κυρίες, διευθυντές εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Εννιά ιστορίες αντικρύζουν η μία την άλλη και συνηχούν. Αφηγηματικοί αντικατοπτρισμοί και αφηγηματικά παίγνια. Ο πολυσυζητημένος νέος συγγραφέας μιλά για την αλήθεια και την πλάνη, τη φήμη και την εξαφάνιση. Χιούμορ, πολυφωνικό σχέδιο, αφηγηματικός ρυθμός.

Κetil Βjornstad Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΙΑΝΙΣΤΩΝ

μτφ: Γιούλικα Σαμαρά, Πόλις, σελ. 444,

19 ευρώ Όσλο, τέλη δεκαετίας του 1960. Μια παρέα νεαρών μουσικών προετοιμάζεται να συμμετάσχει σε έναν από τους πιο δύσκολους μουσικούς διαγωνισμούς. Φιλόδοξοι γονείς, απάνθρωποι δάσκαλοι, ταλαντούχοι έφηβοι. Ένας εμπαθής, περίκλειστος κόσμος γεμάτος ζωή- και θάνατο. Μυθιστόρημα μαθητείας, Αρχιτεκτονημένη σύνθεση, που αντικρύζει τη μουσική, «το όπιο της εφηβείας», με τη λογοτεχνία. Νancy Ηuston ΙΧΝΗ ΡΗΓΜΑΤΟΣ

μτφ: Ειρήνη Τσολακέλλη, Άγρα, σελ. 364

Τέσσερις γενιές, μια οικογένεια. Τέσσερις ενότητες, τέσσερις αφηγητές. Όλοι τους παιδιά.

Αφηγούνται ιστορίες και ακολουθούν τα ίχνη του τρα γικού μυστικού της οικογένειας. Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Χάιφα, Τορόντο, Μόναχο. Η ανεξίτηλη παιδική ηλικία χαρίζει στους αφηγητές λεπίδι στο βλέμμα.

Graham Swift ΑΥΡΙΟ

μτφ: Θωμάς Σκάσσης, Εστία, σελ. 308,

24 ευρώ Η Πώλα και ο Μάικ, ένα δεμένο ζευγάρι. Ο Νικ και η Κέιτ, τα δεκαεξάχρονα τέκνα τους. 1995. Την επόμενη μέρα, επίκειται μια αποκάλυψη που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Η Πώλα αγρυπνεί και σκέφτεται. Διηγείται μια ιστορία, με παλίνδρομες κινήσεις στον αφηγηματικό χρόνο. Τι σημαίνει ζευγάρι; Μητρότητα; Ατομικότητα; Ευτυχία; Η αφήγηση ψαύει απαντήσεις μέσα από την ιστορία που ξεδιπλώνεται. Στοχαστικό και τρυφερό, με υπόγεια ένταση.