Όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου σε ταξιδεύει στην Κρήτη. Φωτογραφίες, υφαντά, πετσέτες και κιλίμια στους τοίχους, προβιές, ακόμη και οι χαρτοπετσέτες έχουν επάνω ζωγραφισμένη την Κρήτη. Άλλωστε, οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Ανυφαντού» είναι Κρητικοί, με ρίζες από την Ασή Γωνιά των Χανίων. Ο φίλος μου ο Δημήτρης μιλούσε καιρό γι΄ αυτή την κρητική ταβέρνα με τα νόστιμα φαγητά και τη ζεστή ατμόσφαιρα, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές. Και κάθε φορά που μιλάμε για καλή ταβέρνα, με καλομαγειρεμένο φαγητό και τιμές λογικές, η κουβέντα πηγαίνει στην «Ανυφαντού». Δύο χρόνια λειτουργεί η «Ανυφαντού» στο Καματερό- πριν στον ίδιο χώρο ήταν καφετέριακαι τα καλοκαίρια δημιουργείται το αδιαχώρητο στην καταπράσινη αυλή με τους φοίνικες. Αυτή η ταβέρνα ήταν το όνειρο ζωής για τον Πέτρο Ψυχουντάκη, πατέρα των παιδιών που την λειτουργούν σήμερα, του Μάρκου και του Γιώργου. Μαζί τους είναι και ο γαμπρός της οικογένειας, Γιώργος Βουτζουράκης, ενώ στην κουζίνα όλα περνούν από τα χέρια της κυρα-Μαρίας, της μητέρας τους. «Από εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κάποιος δυσαρεστημένος» μας είπε προχθές το βράδυ ο Πέτρος Ψυχουντάκης- που είναι κρεοπώλης εδώ και 40 χρόνια στο Γαλάτσι και προμηθεύει την ταβέρνα με κρέας, μια που είναι της δουλειάς και γνωρίζει τα… μυστικά.

Στον χώρο κυριαρχεί το ξύλο. Οι καρέκλες είναι κλασικές ξύλινες, το ίδιο και τα τραπέζια, ενώ τα καρό τραπεζομάντιλα είναι υφαντά, φερμένα από την Κρήτη. Σε μια πλευρά του τοίχου υπάρχει μέσα από φωτογραφίες η ιστορία του χωριού τους, της Ασή Γωνιάς, οι συγγενείς και οι συγχωριανοί τους. Δεν γινόταν φυσικά να λείψουν ο Μινώταυρος και ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα (από τη Μινωική Εποχή). Όλα θυμίζουν Κρήτη. Πολύ περισσότερο τα φαγητά- και μόνο από τις ονομασίες τους. Όταν τα πιρούνια πάρουν… φωτιά, αντιλαμβάνεσαι ότι την Κρήτη δεν την χορταίνεις. Από πού να αρχίσει κανείς για μια πρώτη γεύση; Έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ανθότυρο, κρητική γραβιέρα, ξινομυζήθρα, καλτσούνια, ανθούς (λουλούδια κολοκυθιών στο τηγάνι), σπιτικά ντολμαδάκια, αλλά και στάκα (ανθόγαλο με αλεύρι και μπαχαρικά).

Σειρά μετά έχει φυσικά το γαμοπίλαφο (πιλάφι που φτιάχνουν οι Κρητικοί στους γάμους), το τσιγαριαστό (αρνί με κρασί το οποίο τσιγαρίζουν), το σταμναγκάθι (άγρια χόρτα) με κατσίκι ή ως σαλάτα, το αντικρυστό αρνί (αρνί της σούβλας που ψήνεται αντίκρυ στη φωτιά), το απάκι (χοιρινό καπνιστό με ξίδι και μπαχαρικά), το σύγκλινο (χοιρινό καπνιστό που διατηρείται στο λίπος), καθώς και το κρητικό ξιδάτο λουκάνικο. Όμως τα πιάτα που… ξετρελαίνουν είναι αυτά με κοχλιούς, μπουρμπουριστούς ή στιφάδο. Οι Κρητικοί στην «Ανυφαντού» έχουν προνοήσει και γι΄ αυτούς που δεν θα προτιμήσουν την κρητική κουζίνα. Γι΄ αυτούς λοιπόν έχουν ψητά της ώρας, όλα στα κάρβουνα: αρνί, χοιρινές μπριζόλες, παϊδάκια, προβατίνα, ζυγούρι, κοτόπουλο, μπιφτέκι γεμιστό και σκέτο, φριγαδέλι, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, γεμιστή φαλτσέτα (χοιρινό). Κι όταν πλέον λες στοπ στο φαγοπότι, σειρά έχει το γλυκό, φτιαγμένο από την κυρα-Μαρία. Ζητάς ό,τι τραβάει η καρδιά σου: από χαλβά σιμιγδαλένιο (αν και θα τον προτιμούσαμε λίγο πιο στεγνό), μέχρι καλτσούνια με μέλι, γαλακτομπούρεκο και σφακιανή πίτα. Για όλα αυτά τα νόστιμα κρητικά φαγητά και για το ζεστό τους χαμόγελο, θα ξαναπάω…

«Ανυφαντού»: Ιφιγενείας 7, Καματερό (κοντά στο δημαρχείο), τηλ.: 210-2315.556

ΙΝFΟ

Τιμές:

Από 13 έως 15 ευρώ το άτομο

Κουζίνα:

Κρητική

Σέρβις:

Με χαμόγελο!

Ατμόσφαιρα:

Οικογενειακή

Κάβα:

Κρασιά από την Κρήτη: Μαρουβά χανιώτικο, λευκόροζέ ηρακλειώτικο και τσικουδιά σφακιανή