Είναι όμορφη. Είναι λεπτή. Είναι νέα- στα 33, μωρό για τα δεδομένα της όπερας… Είναι σέξι- εμφάνιση κινηματογραφικής σταρ. Και έχει μία καταπληκτική φωνή μέτζο σοπράνο. Και λένε πως διαθέτει και μουσικότητα και τεχνική. Και πως είναι και καλή ηθοποιός. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που έχει ξεκινήσει μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία από το 1998 η Λετονή Ελίνα Γκαράντσα.

Φρέσκια και σε πλήρη ακμή έρχεται στην Αθήνα η Ελίνα Γκαράντσα. Για μία συναυλία που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Θώραξ» και πιο συγκεκριμένα για την κατασκευή της νέας πτέρυγας και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός- ο φιλανθρωπικός σκοπός δικαιολογεί και τις εξωφρενικές τιμές των «μεγάλων» εισιτηρίων… Γεννήθηκε στη Ρίγα, από οικογένεια μουσικών, η Ελίνα Γκαράντσα. Και άρχισε σπουδές τραγουδιού το 1996 στη Λετονική Ακαδημία Μουσικής για να τις συνεχίσει στη Βιέννη και στις ΗΠΑ. Το ντεμπούτο της το κάνει το 1998: Τζοβάνα Σέιμουρ στην «Άννα Μπολένα» του Ντονιτσέτι σε συναυλιακή μορφή, με την Εθνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου και πλάι στη δική μας Βάσω Παπαντωνίου. Συμπτωματικά τη συναυλία- παράσταση ακούσαμε/ είδαμε, όπως και την εντελώς άγνωστη τότε 22χρονη μέτζο, αμέσως μετά, στην Αθήνα, στο Μέγαρο και πάλι.

Η Όπερα του Μάινινγκεν στη Γερμανία, η Όπερα της Φρανκφούρτης στη συνέχεια υπογράφουν συμβόλαια μαζί της ενώ η διεθνής εκτόξευσή της- και αφού κλείσει συμβόλαιο με την Όπερα της Βιέννης- γίνεται το 2003 με τον ρόλο του Άνιου στη «Μεγαλοψυχία του Τίτου» του Μότσαρτ που ερμηνεύει με μαέστρο τον Νικολάους Χάρνονκουρτ.

Στην ανιούσα της καριέρας της συναντιέται με ρόλους, ανάμεσα σε άλλους, όπως η Σαρλότ στον «Βέρθερο» του Μασνέ, η Ντοραμπέλα στο «Έτσι κάνουν όλες» του Μότσαρτ που κάνει στη Βιέννη αλλά και στο Παρίσι σε σκηνοθεσία του Πατρίς Σερό, ο Σέστος- αυτή τη φορά- στη «Μεγαλοψυχία» του Τίτου», ο Οκταβιάν στον «Ιππότη με το ρόδο» και ο Συνθέτης στην «Αριάδνη στη Νάξο» του Ρίχαρντ Στράους, ο Ρωμαίος στο «Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι» και η Ανταλτζίζα στη «Νόρμα» του Μπελίνι, η Κάρμεν στην όπερα του Μπιζέ στους μεγάλους ευρωπαϊκούς οπερατικούς οίκους. Το 2008 ντεμπουτάρει στη «Μετροπόλιταν Όπερα» της Νέας Υόρκης με Ροζίνα στον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι, ρόλο που είχε ήδη τραγουδήσει σε πολλές ευρωπαϊκές Όπερες και που έχει ηχογραφήσει- ένα έξοχο δείγμα της άριας «Una voce poco fa» υπάρχει στο ΥouΤube.

Την Ελίνα Γκαράντσα, που θα ερμηνεύσει άριες από όπερες των Μότσαρτ, Μπελίνι, Μπιζέ, Πουτσίνι και Τσιλέα και τραγούδια από θαρθουέλες, θα συνοδεύσει η Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ίον Μαρίν.

info

Την Τετάρτη, στις 20.30, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής (τηλ. 210-

7282.333).

Εισιτήρια: 250, 120, 80, 40 ευρώ.