ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1

Από τη λίμνη Ασωμάτων ώς τη Σφηκιά

Μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέροιας, τα πλούσια νερά του ποταμού Αλιάκμονα σχηματίζουν μία γαλάζια λίμνη που κυκλώνεται από εύφορες πεδιάδες και χαμηλούς λοφίσκους. Η τεχνητή λίμνη των Ασωμάτων δημιουργήθηκε πριν από 24 χρόνια με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού, αλλά ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να τραβάει την προσοχή των περαστικών. Διασχίζοντας τη γέφυρα του Αλιάκμονα με το αυτοκίνητο, την προσοχή σας κλέβουν οι ζωηρές αντανακλάσεις των δέντρων στα ήσυχα νερά και καθώς στρίβετε δεξιά με προορισμό τη Σφηκιά και τα Ριζώματα θα μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε στον χώρο αναψυχής (δεξιά σας) για να θαυμάσετε τη λίμνη.

Από εδώ αρχίζει μια ωραία διαδρομή με πανοραμική θέα προς το ποτάμι. Έπειτα από 2 χλμ. θα στρίψετε δεξιά προς τον υδροηλεκτρικό φράγμα της Σφηκιάς για να βγείτε σύντομα στον παραποτάμιο δρόμο. Μειώστε ταχύτητα καθώς μπαίνετε στην περιοχή των Στενών του Αλιάκμονα με την υψηλή οικολογική αξία (Δίκτυο Νatura 2000) και τα εκπληκτικά τοπία. Το ποτάμι ρέει νωχελικά ανάμεσα στα Πιέρια και το Βέρμιο. Ακολουθώντας την ελικοειδή πορεία του, το τοπίο σε ξαφνιάζει διαρκώς. Η δαιδαλώδης ροή του ανάμεσα στα δύο βουνά στενεύει ολοένα και περισσότερο, σχηματίζοντας υπέροχους μαιάνδρους. Τα 10 χλμ. με μοναδικό σκηνικό τα αστραφτερά νερά του ποταμού και το βαθυπράσινο της οργιαστικής βλάστησης που τον περιβάλλει, είναι απολαυστικά. Μια στροφή στα αριστερά σας θα σας οδηγήσει έπειτα από 400μ. στη Μονή Μουτσιάλης (15ου αι.), με ωραία θέα στο ποτάμι. Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο, θα συναντήσετε έπειτα από 2,2 χλμ. μία διασταύρωση. Αν στρίψετε αριστερά θα βγείτε στον οικισμό της Σφηκιάς και ευθεία στον ομώνυμο υδροηλεκτρικό σταθμό. Εσείς θα στρίψετε δεξιά για το Κιόσκι των Ψαράδων. Το στενό δρομάκι θα σας φέρει σύντομα δίπλα στις όχθες του ποταμού. Γαλαζοπράσινα νερά, τεράστια πλατάνια, αγριολούλουδα και η απόλυτη σιγή συνθέτουν μια ειδυλλιακή τοποθεσία, ιδανική για πικ – νικ αλλά και για ψάρεμα. Κάπου εδώ ο Αλιάκμονας ολοκληρώνει την ελικοειδή πορεία του και η κοίτη του φαρδαίνει, κάνοντας το ποτάμι να μοιάζει με λίμνη.

Από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο θα ακολουθήσετε πορεία για τη Σφηκιά. Η διαδρομή απομακρύνεται από το ποτάμι και ανηφορίζει τις πλαγιές των Πιερίων για να καταλήξει στο χωριό που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 600, έπειτα από 5 χλμ.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2

Από τη Σφηκιά ώς το Δάσκιο

Οι θεόρατες πλαγιές των Πιερίων συντροφεύουν τη διαδρομή από τη Σφηκιά έως την ομώνυμη τεχνητή λίμνη που σχηματίζει το φράγμα του Αλιάκμονα. Από τη Σφηκιά θα ακολουθήσετε τον δρόμο προς το χωριό Ριζώματα, διασχίζοντας μια εκπληκτική διαδρομή. Το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Βέρμιο και τα Πιέρια που ανοίγεται μπροστά σας ήταν ένα από τα περάσματα που συνέδεαν την αρχαία Άνω Μακεδονία με την Κάτω Μακεδονία. Από εδώ περνούσαν τα καραβάνια από την πρωτεύουσα των Μακεδόνων τις Αιγές προς την Αιανή και αντίστροφα. Εδώ υπήρχε ένας μεγάλος οικισμός που κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια, όπως φανερώνουν τα πλούσια ευρήματα από δύο τοποθεσίες κοντά στη Σφηκιά. Για τα επόμενα 7 χλμ. το τοπίο ολόγυρα σας καθηλώνει: θεόρατα βουνά, κατάφυτα με έλατα, οξιές, βελανιδιές και πλατάνια, υψώνονται επιβλητικά πάνω από καταπράσινα, απέραντα λιβάδια. Λίγο προτού φτάσετε στα Ριζώματα, θα αντικρύσετε όλο τον οικισμό σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά στα 600μ. και πνιγμένο στην πυκνή βλάστηση των Πιερίων. Λίγο έξω από τα Ριζώματα αξίζει να παρκάρετε στον ασφαλτόδρομο για να ακολουθήσετε το μονοπάτι 5 χλμ. που οδηγεί στην περιοχή Δερματά. Εκτός από την πεζοπορία, εδώ μπορείτε να απολαύσετε το πικ-νικ σας κάτω από τα τεράστια πλατάνια και πλάι σε μικρούς καταρράκτες. Συνεχίζετε στο κεντρικό οδικό δίκτυο από τα Ριζώματα με κατεύθυνση το χωριό Δάσκιο. Φτάνοντας στο κέντρο του οικισμού θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για τη λίμνη Σφηκιάς (ή Λογγά). Ο δρόμος γίνεται σύντομα χωμάτινος, ενώ αρχίζει να ξεπροβάλει η υδάτινη επιφάνεια της λίμνης. Κυκλωμένη από πανύψηλες βουνοπλαγιές που χαμηλώνουν σε κατάφυτους λόφους και σε ορισμένα σημεία σε εύφορες πεδιάδες, η λίμνη Λογγά σαγηνεύει με την ανεπιτήδευτη ομορφιά της. Παρότι αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, συναγωνίζεται τα θαύματα της φύσης. Ο δρόμος σας φέρνει στο λιμανάκι που έχει κατασκευαστεί στις όχθες, από όπου μπορείτε να ψαρέψετε τα πλούσια αλιεύματα (κυρίως γριβάδι και πέρκα) του υγροτόπου. Μερικές πέτρινες καλύβες, παλιά χειμαδιά, συμπληρώνουν το σκηνικό. Μοναδική εμπειρία η βόλτα με ποδήλατο πλάι στις όχθες της λίμνης, όπως και η βαρκάδα στα γαλάζια νερά της, ενώ ακόμα μπορείτε να απολαύσετε πικ-νικ κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των πλατάνων. Επιστρέφετε στη Σφηκιά, ακολουθώντας τον χωματόδρομο από το λιμανάκι.