Επιτέλους! Η Έλλη Παππά και ο Νίκος Μπελογιάννης έσμιξαν. Ελεύθεροι πια από δεσμά. Το Σάββατο το πρωί στο Γ΄ Κοιμητήριο- της Κοκκινιάς. Μπροστά από το μνημείο του Μπλόκου. Με τα κόκκινα γαρίφαλα να πλημμυρίζουν τον τόπο. Με παρόντα τον γιο τους, τον Νίκο, τους ανθρώπους τους και περίπου 1.000 άτομα- τα άσπρα και τα γκρίζα μαλλιά περίσσευαν… Η Έλλη Παππά κηδεύτηκε με κηδεία πολιτική, η οποία μεταβλήθηκε σε κηδεία διπλή: ΚΑΙ του Νίκου Μπελογιάννη. Πλάι στο κιβούρι της, το στολισμένο με τα κόκκινα τριαντάφυλλα του μονάκριβου γιου της ακούμπησαν μία οστεοθήκη- πάνω της κόκκινα γαρίφαλα- με τα απομεινάρια του Μπελογιάννη. Του «κατάσκοπου», του «προδότη» που το 1952, μετά την εκτέλεσή του, τον είχαν ρίξει όπως- όπως σ΄ έναν λάκκο και που το ΄56 η μάνα του έκανε στα οστά του μια κηδεία η οποία πέρασε στο ντούκου γιατί οι καιροί ήταν μαύροι και η γυναίκα του και όλοι τους οι σύντροφοι στις φυλακές, στις εξορίες ή φυγάδες στο «σιδηρούν παραπέτασμα».

Έτσι, το Σάββατο, μ΄ έναν ήλιο θολό και τα σύννεφα απειλητικά, μαζί με τη γυναίκα που την αγάπησε και που τον αγάπησε και τον τίμησε, κηδεύτηκε για πρώτη φορά ύστερα από 57 χρόνια (!) και ο Νίκος Μπελογιάννης «επίσημα». Χρησιμοποιώ καταχρηστικά τη λέξη «επίσημα». Γιατί τα λόγια που ακούστηκαν από τον Άγγελο Δεληβορριά- που έως και τη μαγειρική της Έλλης Παππά θυμήθηκε με τρυφερότητα-, τον Δημήτρη Πλουμπίδη- τον γιο του άλλου εκτελεσμένου για τις ιδέες του αλλά και Μεγάλου Αδικημένου από το κόμμα για το οποίο έδωσε τη ζωή του, του Νίκου Πλουμπίδη-, τον Ηλία Νικολακόπουλο, έναν «ανώνυμο» φίλο «από την παρέα της Κοκκινιάς» της Έλλης, από τον Αλέξη Τσίπρα – «εσείς είστε η περιουσία μας» είπεκαι από τη Φάνη Πετραλιά που ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ για τις ταλαιπωρίες στις οποίες υπέβαλε την Έλλη Παππά η Ένωσή μας σε εποχές που η καταλληλότητα των δημοσιογράφων να γίνουν μέλη της κρινόταν από τα φρονήματά τους, μόνον επισημότητα δεν ανέδιδαν. Ανέδιδαν μια ζεστασιά και μια ανθρωπιά, ό,τι έπρεπε για την Έλλη Παππά και τον Μπελογιάννη. Που το χώμα τούς δέχτηκε- στεφάνια είχαν στείλει, μεταξύ πολλών άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος- με τους συντρόφους τους να σιγοτραγουδούν και να χειροκροτούν- ήταν εκεί Μανώλης Γλέζος, Απόστολος Κακλαμάνης, Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Μπανιάς, Άννα Φιλίνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Άλκης Ρήγος, Εύα Κοταμανίδου και άλλοι πολλοί. Και πλάι τους και κάποιοι νεώτεροι που αυτούς τους δυο τούς έχουν φυλαγμένους στο εικονοστάσι των ηρώων τους. Όλοι βαθιά συγκινημένοι. Σε μιαν άκρη και το στεφάνι που έστειλε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Μαζί με τη γυναίκα που την αγάπησε και που τον αγάπησε και τον τίμησε, κηδεύτηκε για πρώτη φορά έπειτα από 57 χρόνια και ο Νίκος Μπελογιάννης «επίσημα»