Υπό βροχήν, 70.000 στο Καλλιμάρμαρο ζητούσαν από τους Μαρινέλλα, Νταλάρα, Αλεξίου, Μητροπάνο, Γλυκερία, Τερζή) να συνεχίσουν να τραγουδούν Στέλιο Καζαντζίδη. Μιάμιση ώρα μετά, η βροχή νίκησε…


Επί μία ώρα έβρεχε ασταμάτητα στο Καλλιμάρμαρο- όπου 70.000 άνθρωποι έδιναν βροντερό μυριόστομο «παρών» (παρά το μεσημεριανό κατακλυσμό της Παρασκευής) στο αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη και τα τραγούδια του- και η Χάρις Αλεξίου υποσχόταν: «Θα μείνουμε στη σκηνή μέχρι να γίνουμε παπί». Γυρνώντας μάλιστα το βλέμμα στον ουρανό είπε «ευχή μας είναι να σταματήσεις εδώ και τώρα». Όμως δεν εισακούστηκε…

Οι πρώτες στάλες άρχισαν να πέφτουν μισή ώρα αφότου άρχισε η συναυλία, όταν ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδούσε «Βράχο βράχο» και μαζί με τη Μαρινέλλα έλεγαν μαζί «πότε μάνα θα σε δω…». Για μία ώρα- από τις 22.30

μέχρι τις 23.30- η συναυλία είχε κόντρα τον καιρό. Ενώ η βροχή δυνάμωνε, ο κόσμος παρέμενε στη θέση του και συνόδευε τους τραγουδιστές στα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη.

Παρά το γεγονός ότι για μία ώρα τραγουδιστές και μουσικοί έγιναν μούσκεμα (αν και η Χάρις Αλεξίου τραγούδησε με ομπρέλα και η Γλυκερία με αδιάβροχο), ο κόσμος δεν κουνήθηκε από τη θέση του, κάτι που δείχνει τη δύναμη που έχει το λαϊκό τραγούδι και πόσο αυτός ο λαός λάτρεψε τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Η συναυλία (την οποία είχε επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Σταμάτης Φασουλής) άνοιξε με τον Στέλιο Καζαντζίδη στην οθόνη να αρχίζει με το χαρακτηριστικό «αααααα» του και οι έξι τραγουδιστές να παίρνουν τη σκυτάλη στο τραγούδι «Αυτή η νύχτα μένει». Η Μαρινέλλα τραγούδησε «Μαντουμπάλα», «Δεν θα ξαναγαπήσω», «Ας πάν΄ στην ευχή τα παλιά», ενώ στην οθόνη περνούσε η 10χρονη ζωή της με τον Στέλιο μέσα από κλικ των φωτογράφων, ενώ έριξε μια ζεϊμπεκιά αφήνοντας ένα ολόκληρο στάδιο να τραγουδά «αν είναι η μοίρα μου σακατεμένη…».

Κι όταν ήρθε η ώρα του Γιώργου Νταλάρα με το «Τι θέλεις απ΄ τα νιάτα μου» και «Το πέλαγο είναι βαθύ» (τον συνόδευσε η Μαρινέλλα), «Βράχο βράχο» (το στάδιο χειροκροτούσε ρυθμικά) και «Κουρασμένο παλικάρι».

Όταν εμφανίστηκε ο Δημήτρης Μητροπάνος με το τραγούδι «Σαββατόβραδο» των Θεοδωράκη-Λειβαδίτη έγινε χαλασμός από χειροκροτήματα. Όμως η βροχή είχε αρχίσει να γίνεται πια απειλητική και ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η βραδιά θα έχει… μουσκεμένο τέλος. Οι πρώτες ομπρέλες άνοιξαν όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδούσε το ρεφρέν «Αχ να ΄ταν η ζωή μας Σαββατόβραδο», για να ακολουθήσει αμέσως μετά το «Αλλοτινές μου εποχές» και το «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός». Οι αστραπές έγιναν συχνότερες στον αττικό ουρανό όταν Μητροπάνος και

Χιλιάδες κόσμος που παρέμεινε στο Καλλιμάρμαρο διαμαρτυρήθηκε για το τέλος της συναυλίας, κάτι που μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι διοργανωτές είχαν προβλέψει σκέπαστρο πάνω από την ορχήστρα

Μαρινέλλα είπαν μαζί «Μη σκαλίζεις τη στάχτη».

Η Χάρις Αλεξίου ανέβηκε στη σκηνή κρατώντας μια κόκκινη ομπρέλα και τραγούδησε το «Αγριολούλουδο», «Απόψε σ΄ έχω στην αγκαλιά μου». Η βροχή δεν είχε σταματημό και η Χάρις Αλεξίου βλέποντας τον κόσμο να απολαμβάνει τα τραγούδια είπε πως «θα παίξουμε όσο θα το επιτρέψει η βροχή», εξηγώντας πως ο βασικός κίνδυνος ήταν για τους μουσικούς και τους τεχνικούς (ηλεκτροπληξία), καθώς τα μηχανήματα ήταν εκτεθειμένα στο νερό.

Ο Γιώργος Νταλάρας κι αυτός κάτω από τη βροχή και τις αστραπές τραγούδησε «Πάρε τα χνάρια μου», «Καρδιά πληγωμένη», «Η ζωή μου όλη». Για λίγο η βροχή σταμάτησε και όλοι πίστεψαν πως τελείωσε. Όμως οι δυνατές και συχνές αστραπές όταν η Γλυκερία με αδιάβροχο τραγουδούσε «Ζιγκουάλα», «Γυάλινος κόσμος» και «Μη μου λέτε γι΄ αυτή» συνοδεύτηκαν από δυνατή βροχή. Υπό έντονη βροχή έκανε την εμφάνισή του πια ο Πασχάλης Τερζής με το «Εγώ είμαι αητός». Και στο ρεφρέν όλο το στάδιο τραγουδούσε μαζί του σαν μια σταγόνα βροχής. «Δεν μας φοβίζει τίποτα» είπε ο Τερζής και συνέχισε με το «Βραδιάζει». «Συνεχίζουμε;» τους ρώτησε. «Ναιιι…» απάντησαν. «Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα; Σας ευχαριστώ, αλλά δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό». Η ώρα ήταν 23.30…

ΙΝFΟ

Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη «Η φωνή ζει» την Τετάρτη στο Καυταντζόγλειο της Θεσσαλονίκης. Εισιτήρια 15 ευρώ. Προπώληση:

Μetropolis, http:

//stelioskazantzidis.

net

Μας είπαν


Λίτσα Διαμάντη: «Ήρθα στη συναυλία γιατί ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα. Από τη ζωή μου δεν έφυγε ποτέ».

Αντώνης Ρέμος: «Η Μαρινέλλα που αγαπώ ιδιαίτερα παλεύει για μια προσπάθεια και είμαι δίπλα της σε ό,τι κι αν κάνει. Όσο για τον Στέλιο Καζαντζίδη, από εκείνον έμαθα το λαϊκό τραγούδι».

Κάτια Δανδουλάκη: «Η Μαρινέλλα δίνει την καρδιά της για τον σκοπό της Αρωγής». Κατιάνα Μπαλανίκα: «Είναι συγκινητικό που συγκεντρώθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο όνομα του Στέλιου Καζαντίδη». Κώστας Καζάκος: «Υπήρξα θαυμαστής του Στέλιου Καζαντζίδη και είμαι φίλος της Μαρινέλλας και όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν.

Δεν γινόταν να λείψω».

Μίμης Πλέσσας: «Θα μπορούσα να λείψω; Όχι φυσικά. Ιδιαίτερα μάλιστα επειδή η Μαρινέλλα, που είναι από τα σημαντικότερα παιδιά της μουσικής λαλιάς, με κάλεσε να έρθω».