«O Στέλιος Καζαντζίδης ήταν άνθρωπός μου και άνθρωπος του λαού. Κι επειδή η Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για τον Στέλιο, είπα να κάνω εγώ. Η ευκαιρία μού δόθηκε φέτος». Η Μαρινέλλα, συγκινημένη, μίλησε για τον δικό της Στέλιο και για τις δύο μεγάλες συναυλίες (σε Καλλιμάρμαρο και Καυταντζόγλειο).

Τα έσοδα, είπε, θα διατεθούν για να χτιστεί ο ξενώνας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία «Αρωγή» στον Δήμο Αχαρνών. «Αυτό το σπίτι θα χτιστεί οπωσδήποτε. Το πήρα προσωπικά. Μόνοι μας παλεύουμε. Δεν έχουμε χορηγούς. Δεν έχω ανάγκη κανένα υπουργείο. Ένα μόνο έχω ανάγκη. Το υπουργείο του λαού». Πρώτη της σκέψη για τις συναυλίες ήταν να «σφυρίξει», όπως είπε χαρακτηριστικά, στα φιλαράκια της Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μητροπάνο, Πασχάλη Τερζή, Γλυκερία και όλοι είπαν χωρίς δισταγμό «ναι». Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετείχε πρώτον για ξενώνα της «Αρωγής» και δεύτερον για τον Στέλιο που «ήταν μια ολόκληρη ιστορία. Ήταν ο τραγουδιστής που δημιούργησε το λαϊκό τραγούδι. Πριν από τον Καζαντζίδη δεν υπήρξε λαϊκό. Τα τραγούδια του Τσιτσάνη δεν τα είπε σαν ρεμπέτης, τα τραγούδησε αλλιώς και τον εξέπληξε».

«Ο Καζαντζίδης ήταν ο δάσκαλος, ο τραγουδιστής που με έκανε να χαίρομαι, να κλαίω» έλεγε ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Ήταν η ζωή μου όλη. Τα πάντα. Κάποτε τσακώθηκα με τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί εκείνος ήταν υπέρ του Γρηγόρη Μπιθικώτση κι εγώ υπέρ του Στέλιου Καζαντζίδη».

Η Χάρις Αλεξίου είπε ότι ο Καζαντζίδης «υπήρξε ο μεγαλύτερος δάσκαλος για τη δική μου γενιά», η Γλυκερία ότι «ο Στέλιος κατέχει την πρώτη θέση στο λαϊκό τραγούδι και στις καρδιές των ανθρώπων», ενώ ο Πασχάλης Τερζής θεωρεί ότι του δίνεται μια ευκαιρία να ξεπληρώσει το χρέος του απέναντι στον Καζαντζίδη, επειδή εκείνος «ήταν η αιτία να ασχοληθώ με το λαϊκό τραγούδι». Για τον Σταμάτη Φασουλή (έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια) ο Καζαντζίδης ήταν η αιτία να μη γίνει…

τραγουδιστής.

ΙΝFΟ

Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη «Η φωνή ζει», την Παρασκευή 18/9 στο Καλλιμάρμαρο και την Τετάρτη 23/9 στο Καυταντζόγλειο Θεσσαλονίκης. Εισιτήρια: 15 ευρώ. Προπώληση: Μetropolis, http:

//stelioskazantzidis. net.

Θυμάμαι…


Μαρινέλλα: «Θυμάμαι τις ατέλειωτες ώρες που έπαιζε ο Στέλιος κιθάρα και τραγουδούσαμε μαζί. Όσο για τα τραγούδια του; Σε όλα έχω αδυναμία. Τι να πρωτοδιαλέξω; Το «Η ζωή μου όλη», το «Δυο πόρτες έχει η ζωή»;» Γιώργος Νταλάρας: «Δεκαέξι χρονών πήγα στο γραφείο του και έπρεπε να τραγουδήσω για να με ακούσει. Με ρώτησε εάν ήμουν γιος του Λουκά. Του είπα το «Τι θέλεις απ΄ τα νιάτα μου» και «Το πέλαγο είναι βαθύ» και μου είπε την αλήθεια: «Γιωργάκη, θες δουλειά». Άλλη φορά είχαμε πάει για ψάρεμα στον Άγιο Κωνσταντίνο. Ήταν σούρουπο όταν βγήκαμε στη στεριά. Μαγειρέψαμε τα ψάρια και ένα ταψί αρνάκι.

Εκείνος έφαγε ψάρια κι εγώ που πεινούσα σα λύκος έφαγα πολύ. Ο Στέλιος, όταν το θυμόταν, έλεγε: «Τον Γιώργο καλύτερα να τον ντύνεις παρά να τον ταΐζεις. Ήρθε μια φορά στο σπίτι μου και έφαγε μισό αρνί».

Δημήτρης Μητροπάνος: «Όταν τον πρωτοσυνάντησα τη δεκαετία του ΄60, πήρε την κιθάρα και μου είπε να τραγουδήσω. Σιγά μην τραγουδούσα! Και κάποια φορά στο κέντρο όπου εμφανιζόταν, κάθησα όρθιος σε μια γωνιά όλο το βράδυ για να τον ακούω. Δεν υπάρχει ένα τραγούδι του να επιλέξεις. Δεν γίνεται».

Χάρις Αλεξίου: «»Η ζωή μου όλη» είναι το πρώτο τραγούδι που μου έρχεται στον νου όταν θυμάμαι τον Στέλιο Καζαντζίδη. Για τον στίχο, για τον τρόπο που το τραγουδά. Νέα τραγουδίστρια στο στούντιο της Columbia, καθόμουν σε μια γωνιά στο πάτωμα και περίμενα πότε θα έρθει ο Στέλιος για να τραγουδήσει».

Πασχάλης Τερζής: «Όλα τα τραγούδια του Στέλιου τα αγαπώ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα. Τι να πετάξεις από αυτά; Και μόνο που κάνει το αααα φτάνει!».

Γλυκερία: «Αγαπώ ιδιαίτερα το τραγούδι του Κώστα Βίρβου «Της γερακίνας γιος». Για πρώτη φορά τον συνάντησα παιδάκι στη Θεσσαλονίκη σε ένα καφενείο, όταν πήγα και του είπα πόσο τον θαυμάζω. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι όταν με κάλεσε να κάνω δεύτερη φωνή στον δίσκο του «Τραγουδώ»».