ΚΩΜΩΔΙΑ ΉΔΡΑΜΑ, Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ «ΨΩΜΙ». ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ 54οΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟLD VΙC, ΜΕΛΗ

ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒRΙDGΕ ΡRΟJΕCΤ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟ «ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»

Το ενδιαφέρον του κοινού 20 μέρες πριν από την πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο, είναι ευθέως ανάλογο των διάσημων ηθοποιών Ίθαν Χοκ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Ρεμπέκα Χολ και του σκηνοθέτη Σαμ Μέντες. Από την πρώτη μέρα που άρχισε η προπώληση εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια των 50 ευρώ (διακεκριμένες θέσεις στο κέντρο του κάτω διαζώματος). Αναμενόμενο! Η υπόσχεση μιας λαμπερής παράστασης υπό την μπαγκέτα του διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφιστή και θεατρικού σκηνοθέτη, δημιουργεί ζήτηση από το κοινό που δεν το σταματά ούτε οι σχεδόν τρεις ώρες (2 ώρες και 45΄ με δίλεπτη παύση) της παράστασης.

Πρόκειται για ακριβή παραγωγή (200.000 ευρώ η συμμετοχή του Φεστιβάλ) και λόγω των υψηλών κασέ των ηθοποιών και του πλήθους, ηθοποιών και τεχνικών. Η ανερχόμενη θεατρική ομάδα, όπως φανερώνει κι ο τίτλος της Βridge Ρroject, είναι μια γέφυρα που ενώνει καλλιτέχνες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Άγγλος Σαμ Μέντες με διπλή καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο στο Λονδίνο και στο Χόλιγουντ υλοποίησε την πρόταση του παραγωγού της Ακαδημίας Μουσικής του Μπρούκλιν, Τζόζεφ Μελίλο, να δημιουργηθεί μια θεατρική ομάδα που θα ανεβάζει δύο παραγωγές τον χρόνο και την επιθυμία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οld Vic Κέβιν Σπέισι, για συνεργασία. Το μεγαλεπήβολο, υπερατλαντικό σχέδιο πήρε σάρκα και οστά τον Ιανουάριο του 2009, διαθέτοντας δύο στέγες. Η μία στη Ακαδημία Μουσικής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και η άλλη στο Οld Vic του Λονδίνου, όπου δόθηκαν οι πρεμιέρες του «Βυσσινόκηπου» και του «Χειμωνιάτικου παραμυθιού». Η ομάδα περιοδεύει ανά τον κόσμο- η Επίδαυρος είναι ο τελευταίος σταθμός μετά τις μεγαλουπόλεις Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Όκλαντ, Μαδρίτη, Λονδίνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζεται Σαίξπηρ στην Επίδαυρο. Το 1988 ο αποχωρών τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του Νational Τheatre Πίτερ Χολ είχε παρουσιάσει επί τρεις ημέρες ως τρίπτυχο των ύστατων έργων του Σαίξπηρ την «Τρικυμία», το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» και τον «Κυμβελίνο». Είκοσι ένα χρόνια μετά, το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» θα ξαναπαρουσιαστεί, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον μας για το πώς ένα σαιξπηρικό έργο μπορεί να σταθεί στην αρχαία ορχήστρα.

Αλλόκοτο έργο, από τα τελευταία του βάρδου, γεφυρώνει το δράμα και την κωμωδία. Η ιστορία ξεκινάει με σκοτεινούς τόνους, στο βασίλειο της Σικελίας, όπου ο Βασιλιάς Λεόντιος παρασυρμένος από παράφορη ζήλεια για τη γυναίκα του Ερμιόνη, διαλύει την οικογένειά του. Έντονο ψυχολογικό δράμα διατρέχει τις τρεις πρώτες πράξεις.

Μετά, αλλάζει, αλαφραίνει. Η δράση μεταφέρεται στο βασίλειο της Βοημίας και γίνεται κωμωδία με χάπι εντ Στις δύο τελευταίες πράξεις το βασιλόπουλο της Βοημίας Αυτόλυκος ερωτεύεται μια βοσκοπούλα. Η ταξικά ανάρμοστη σχέση προκαλεί αναστάτωση στην αυλή. Ώσπου ο από μηχανής θεός δίνει τη λύτρωση με μια αυθαίρετη λύση. Αποδεικνύεται πως η φτωχή, όμορφη και ταπεινή βοσκοπούλα είναι η χαμένη κόρη του βασιλιά της Σικελίας Λεόντιου.

Η ιδέα του σκηνοθέτη ήταν να χωρίσει τον σκοτεινό κόσμο της καταστροφικής ζήλειας από τον φωτεινό του νεανικού έρωτα. Δημιουργώντας δύο διαφορετικά στυλ, προχώρησε και σε υποκριτικούς διαχωρισμούς. Οι Βρετανοί ηθοποιοί τοποθετήθηκαν στη Σικελία, οι Αμερικανοί στη Βοημία. Ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ, ένας από τους μεγάλους κλασσικούς ρολίστες, του βρετανικού καστ, ερμηνεύει τον ζηλιάρη Λεόντιο. Δίπλα του, ως Σικελοί, οι Βρετανοί Ρεμπέκα Χολ, Σινέντ Κιούζακ. Αντίστοιχα, ο Ίθαν Χοκ λαμπερός ζεν πρεμιέ του αμερικάνικου σινεμά, ερμηνεύει τον Αυτόλυκο. Μαζί του, ως Βοημοί, οι Αμερικανοί Τζος Χάμιλτον, Ρίτσαρντ Ίστον. Η παράσταση τελειώνει μέσα στην κωμική ελαφρότητα και τη φαντασμαγορία ενός πανηγυριού, με ζωντανή μουσική που παίζουν οι ηθοποιοί, όλοι επί σκηνής.

info

«Το χειμωνιάτικο παραμύθι» θα παιχτεί με ελληνικούς υπέρτιτλους, στην Επίδαυρο, τηλ.

210-3272.000, http: //www.

greekfestival.gr.

Εισιτήρια: 50, 40, 30, 20, 25, 10 ευρώ.