Απρόσιτη από ξηράς, αφού δεν υπάρχει δρόμος, η Καρθαία της Κέας, ένας από τους πιο σημαντικούς και καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους του Αιγαίου, μια ολόκληρη πόλη με τα ιερά, τα δημόσια κτίρια και τα τείχη της, συντηρήθηκε και αναδείχθηκε υποδειγματικά βάσει ενός επταετούς προγράμματος, ενταγμένου στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Εκείνο που χρειάζεται είναι ένας φύλακας και η διάνοιξη ενός δρόμου ώστε να μη μετατραπεί ξανά η υποδειγματική αναστήλωση της Καρθαίας απέναντι από την Κύθνο και όλο το ιστορικό περιβάλλον σε εγκαταλελειμμένο ερειπιώνα, αραξοβόλι για κότερα. Διοικητικό κέντρο της Κέας, πύλη προς το Αιγαίο η Καρθαία πρωτοκατοικήθηκε στους γεωμετρικούς χρόνους γύρω από τον βραχώδη οχυρό όγκο του Κουλά.

Η Ακρόπολη ανασκάφηκε πολύ νωρίς, το 1813, και διαθέτει δύο άνδηρα με τον ναό του Πυθίου Απόλλωνος του 530 π.Χ. και τον μεγάλο ναό της Αθηνάς όπου αναστηλώθηκε ένας ολόκληρος δωρικός κίονας για να δώσει στο ερείπιο την τρίτη του διάσταση (του ύψους) όπως και πολλοί σπόνδυλοι. Η Καρθαία διαθέτει λιθόκτιστο θέατρο 2.000 θέσεων, τείχη, άνδηρα, δημόσια κτίρια. Τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκαν μηχανήματα, στήθηκαν σκαλωσιές, λαξεύτηκαν συμπληρώματα σπονδύλων για τους δωρικούς κίονες των ναών κ.ά. αρχιτεκτονικών μελών με πωρόλιθο από την Κεφαλονιά και εκτελέσθηκαν εργασίες του επιπέδου της Ακρόπολης των Αθηνών. Οργανώθηκε το διάσπαρτο υλικό, μονοπάτια, πεζούλες, φυλάκια, χώροι υγιεινής. Ο χώρος εγκαινιάστηκε τις προάλλες. Λείπει μόνο ένας δρόμος.