Συναγερμός στα ταμεία για τη βρετανική «Φαίδρα», με πρωταγωνίστρια την οσκαρική ηθοποιό (βραβευμένη για τη «Βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς) Έλεν Μίρεν.

Πολυαναμενόμενη, πολυδιαφημισμένη, πολυδάπανη (109.000 ευρώ η συμμετοχή του Ελληνικού Φεστιβάλ) παραγωγή. Όλα όσα αναφέρονται στην παράσταση της «Φαίδρας» του Ρακίνα, από το Νational Τheatre, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή Νίκολας Χάιτνερ, με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Dame, συνοδεύονται από κάτι «πολύ». Μεγάλη είναι και η σπουδή των κοσμικών, που σπανίως «πλέουν» προς την Επίδαυρο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια περίοπτη θέση στο κοίλο, για την πρεμιέρα της Παρασκευής.

Με το που άρχισε η προπώληση, πριν από δέκα μέρες, είχαν αγοραστεί τα εισιτήρια για τις κεντρικές θέσεις του κάτω διαζώματος. Πολύ σύντομα ξεπουλήθηκαν τα ακριβά εισιτήρια των 50 ευρώ, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από το Λονδίνο. Η ίδια η Έλεν Μίρεν προαγόρασε 100, οι οικογένειες Γουλανδρή, Αγγελοπούλου, Εμπειρίκου τα δικά τους πακέτα, και άλλοι επιχειρηματίες και κοσμικοί φρόντισαν να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους στο αρχαίο θέατρο.

Την επόμενη μέρα από την έναρξη της προπώλησης είχαν εξαντληθεί και τα πλαϊνά, των 40 ευρώ. Ωστόσο, το θέατρο των 10.000

θέσεων της Επιδαύρου δεν ήταν μέχρι χθες απολύτως sold out, όπως είχε συμβεί με την «Αντιγόνη» του Βογιατζή και τις δύο χρονιές που παίχτηκε ή με την «Ηλέκτρα» του Στάιν. Τέσσερις ημέρες πριν από την πρεμιέρα υπήρχαν απούλητες θέσεις των 30 ευρώ- στις άκρες του κάτω διαζώματος- καθώς και του άνω διαζώματος.

Εντυπωσιακή πάντως είναι η σπουδή των θεατών της «Φαίδρας» να εξασφαλίσουν ένα τραπέζι στις γνωστές ταβέρνες της περιοχής. Ήδη ο «Λεωνίδας» στο Λυγουριό, η «Μουριά», τα «Κλήματα», το «Περιγιάλι» στην Παλιά Επίδαυρο, έχουν κλείσει όλα τα ρεζερβέ 15 μέρες πριν. Για δωμάτια ούτε λόγος. Δεν περισσεύει τίποτα…

Το προσεχές διήμερο στην Επίδαυρο αναμένεται καυτό. Εξαιτίας των κοσμικών αφίξεων, των καλλιτεχνικών αναμονών, των ποικίλων συζητήσεων που θα ακολουθήσουν. Η «Φαίδρα» είναι αναμφίβολα το γεγονός των φετινών Επιδαυρίων. Γιατί ένα καλλιτεχνικό γεγονός δεν είναι αποκομμένο από την κοσμική του υπόσταση, από την απήχηση που έχει εκ των προτέρων, από τα σχόλια που ακολουθούν. Κι εδώ αρχίζουν τα ζόρια. Είχε άραγε δίκιο ο σκηνοθέτης Νίκολας Χάιτνερ όταν υποστήριζε στα «ΝΕΑ» πως, «ενώ το σκηνικό θα είναι διαφορετικό από αυτό που παίχτηκε στο Λονδίνο, οι ηθοποιοί είναι τόσο κυρίαρχοι στους ρόλους τους, ώστε το να τους ερμηνεύσουν σε έναν διαφορετικό χώρο δεν είναι πρόβλημα»; Ή η Έλεν Μίρεν που έλεγε πως «η παράσταση είναι στημένη σε μια σκηνή σχεδόν γυμνή- ένας άδειος χώρος- όπου οι ηθοποιοί μπαίνουν και παίζουν και εύκολα μεταφέρεται παντού»;

ΙΝFΟ

Η «Φαίδρα» θα παιχτεί με ελληνικούς υπέρτιτλους στις 10 και 11 Ιουλίου, στην Επίδαυρο. Τηλ. 210-3272.000, http://www.

greekfestival.gr. Εισιτήρια: 50, 40, 30, 20, 10 ευρώ.

Πρόβες στο χαλαρό


Μέχρι στιγμής παρακολουθούμε έκπληκτοι την άνεση που εκπέμπει το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, χάνοντας δύο πολύτιμες πρόβες για τη «Φαίδρα». Σαν να ετοιμάζεται να κάνει έναν περίπατο στην Επίδαυρο. Το σκηνικό έχει φθάσει με φορτηγά από την Παρασκευή. Χθες το απόγευμα στήθηκαν οι σκαλωσιές για τα φώτα και τα ηχητικά, ενώ ο θίασος καταφθάνει από το Λονδίνο στην Αθήνα απόψε το απόγευμα. Το βράδυ προγραμματίζεται να γίνει μια πρόβα αναγνώρισης του χώρου και μόλις αύριο και την Πέμπτη θα κάνουν δύο κανονικές δοκιμές. Όσο καλοκουρδισμένη κι αν είναι η παράσταση (παίχτηκε πριν από έναν μήνα στην κλειστή αίθουσα του «Lytleton» στο Λονδίνο) δεν δικαιολογεί την άνεση που έχουν για το πώς θα στηθεί στον ανοιχτό χώρο, πώς θα ακουστεί στη χοάνη της Επιδαύρου- χωρίς να αμφισβητούμε την αξία και τη δυναμική του.