Στη Λευκωσία τραγικός «ποιητής». Στην ιταλική Μόρτσια θεραπευτής του τραυματισμένου από τους βομβαρδισμούς βουνού όπου δημιούργησε ένα γυάλινο φράγμα ύψους 20 μ. Στην πλατεία Ομονοίας, φουριόζος δρομέας. Είτε φτιάχνει γαλήνιους ορίζοντες στη Θεσσαλονίκη και κύματα που παγιδεύουν το φως, είτε στροβίλους κι ατέρμονους κοχλίες, είτε πυραμίδες, ο Κώστας Βαρώτσος είναι ο γλύπτης του γυαλιού.

Ο γυάλινος κόσμος του Κώστα Βαρώτσου, όπως θα δούμε στην επόμενη μονογραφία της σειράς «Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», δεν είναι ο εύθραυστος άυλος κόσμος του Τ. Ουίλιαμς. Είναι βαρύς, συμπαγής, μνημειώδης σε διαστάσεις, κοφτερός, βασίζεται σε δύσκολες ισορροπίες. Διεκδικεί μια θέση στον δημόσιο χώρο, το φυσικό περιβάλλον και το δομημένο, είναι ανοιχτός στον διάλογο με το φως που διαθλάται στιγμιαία, το νερό που κυλά, τους ανθρώπους που στέκουν ή περνούν βιαστικοί.

Το ατίθασο παιδί από την Αμαλιάδα, όπου γεννήθηκε το 1955, ο έφηβος που ζωγράφιζε και έπαιζε κιθάρα με το συγκρότημα Snakes, πήρε τον δρόμο για την ανήσυχη Ιταλία του ΄70 να σπουδάσει Αρχιτεκτονική. Μαθήτευσε στη ζωγραφική, δούλεψε με πολυεστέρα και βιομηχανικά υλικά τις περφόρμανς, βίωσε την υπονόμευση του μεσσιανισμού του μοντέρνου κι έγινε πολυταξιδεμένος πολίτης του κόσμου. «Τέχνη είναι σαν να πέφτεις από το αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο και να προσπαθείς να βγάλεις φτερά. Πρέπει να είσαι φτιαγμένος γι΄ αυτή» λέει και «χτίζει τα έργα του σ΄ όλο τον κόσμο με γυαλί και σίδερο χωρίς ν΄ αποφεύγει τις χαρακιές στα χέρια. Έτσι, το Δημαρχείο του Παλμ Μπιτς και η πλατεία του Ρέντη, ένα χωριό στην Ελβετία, ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο στην Ουάσιγκτον, μια πλατεία στη Ρώμη και το αρχαίο μαντείο της Σίβυλλας στην Κύμη έξω από τη Νάπολι, συνδέονται μέσα από τα έργα που έχει εγκαταστήσει ο Βαρώτσος, καθόλου αυθαίρετα. Στην Ιταλία οργάνωσε κάποτε κανονικό δημοψήφισμα μεταξύ των δημοτών προκειμένου να εγκαταστήσει ένα έργο του στην πλατεία και στου Ρέντη ρώτησε τους γέροντες ποια θέση της πλατείας θεωρούν κατάλληλη για το «Καφενείο»…

ΙΝFΟ

Ο τόμος «Κώστας Βαρώτσος» από τη σειρά «Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» (κείμενα: Άννα Χατζηγιαννάκη)

από αύριο στα περίπτερα στην τιμή των 7,90 ευρώ.