ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ
ΑΠΝΕΥΣΤΙ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΝΑ
ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ
ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ. Η ΔΑΦΝΗ ΝΤΙ
ΜΩΡΙΕ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ, ΠΟΣΩ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ
ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ποτέ μου δεν είχα διαβάσει Δάφνη ντι Μωριέ. Ούτε καν τοΡεβέκκα, το πλέον γνωστό βιβλίο της, που έχει γίνει περίφημη ταινία του Χίτσκοκ. Η ανάγνωση σε καλή μετάφραση των τεσσάρων ιστοριών με τίτλο Έρχεται κακοκαιρίαυπήρξε μια ευχάριστη, καθ΄ ότι ουδόλως πληκτική, έκπληξη.

Το πρώτο διαδραματίζεται στην Κρήτη, στον Άγιο Νικόλαο, στα χρόνια όπου έχει ήδη αρχίσει η τουριστική ανάπτυξη, χωρίς όμως να έχει λάβει τις σημερινές διαστάσεις. Ένας ταπεινός μοναχικός Άγγλος ταξιδιώτης, δάσκαλος στο επάγγελμα, βρίσκεται σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για να απολαύσει τη φύση, τον ήλιο, τη θάλασσα και πρωτίστως για να ζωγραφίσει τα τοπία.

Αυτό είναι το χόμπι του. Θα καταλήξει να μένει στο κάπως απομονωμένο δωμάτιο ενός συμπατριώτη του αρχαιολόγου που λίγες μέρες πριν πνίγηκε.

Και σιγά σιγά, παρακολουθώντας ως ερασιτέχνης ντετέκτιβ τις δραστηριότητες ενός αλλόκοτου όσο και αντιπαθούς ζευγαριού Αμερικανών, θα ανακαλύψει ότι επιδίδονται στην ενάλια αρχαιοκαπηλία. Η έκβαση, όπως και στα επόμενα κείμενα της συλλογής, είναι μάλλον μετέωρη- και πάντως όχι αστυνομικού τύπου.

Ο Φρόυντ υπομειδιά

Η δεύτερη ιστορία αρχίζει στην Αγγλία, με τον θάνατο ενός Βρετανού απόστρατου αξιωματικού του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Η κόρη, όπως δεν αργούμε να αντιληφθούμε, λατρεύει τον πατέρα, αλλά δεν συμπαθεί και τόσο την εγωίστρια και σνομπ μητέρα της- που υπήρξε στα νιάτα της καλλονή και φροντίζει πάντα με υπέρμετρο ζήλο την εμφάνισή της. Έτσι, μετά την κηδεία, θα βαλθεί να εξερευνήσει τι απέγινε ένας στενός φίλος και πρώην συνάδελφος του πατρός της, με τον οποίον οι σχέσεις είχαν απότομα διακοπεί. Θα καταλήξει έτσι στα βάθη της Ιρλανδίας, σε ένα νησί πάνω σε μια λίμνη, όπου ο ιδιόρρυθμος πρώην αξιωματικός του βρετανικού πολεμικού ναυτικού έχει εγκατασταθεί και ζει στον κόσμο του, ασχολούμενος με την αρχαιολογία αλλά και βοηθώντας τον δραστήριο Ιρλανδικό Απελευθερωτικό Στρατό. Ο αλλόκοτος αλλά γοητευτικός άντρας, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πατέρας της (μήπως είναι;), θα συνεπάρει τη νεάνιδα, θα την καταγοητεύσει. Με τον Φρόυντ να κοιτάει από ψηλά υπομειδιώντας. Μια άλλη ιστορία έχει ως σκηνικό ένα παραθαλάσσιο μικρό ερευνητικό κέντρο στη μέση του πουθενά όπου, με δημόσια χρηματοδότηση, ένας εκκεντρικός για να μην πούμε μουρλός επιστήμων, επιστρατεύει με πρωτοποριακό τρόπο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (καινούργιο φρούτο στα χρόνια εκείνα): υποβάλλει σε ύπνωση και, το κυριότερο, επιχειρεί να διερευνήσει, να μετρήσει και να παγιδέψει την ενέργεια που αποδεσμεύεται όταν πεθαίνουμε: ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούμενο είναι η ψυχή- και η αθανασία της.

Daphne du Μaurier

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

ΜΤΦ. ΓΩΓΩ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΕΚΔ. ΜΕΛΑΝΙ, 2009 ΣΕΛ. 367, ΤΙΜΗ: 17,50 ΕΥΡΩ