Η ΚΥΡΙΑ ΠΙΠΑ ΛΙ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΚΟΡΗ, ΑΨΟΓΗ
ΣΥΖΥΓΟΣ, ΔΟΤΙΚΗ ΜΑΝΑ. ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ.
ΑΙΦΝΗΣ, ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΗΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ.
Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ ΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ
ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟ, ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΗ
ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ
ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΙΝΙΑ
Το ομολογώ: είμαι επιφυλακτική απέναντι στους κάθε λογής γόνους. Η εύκολη εξήγηση είναι ότι τους φθονώ.

Φυσικά. Αυτό που για τους κοινούς θνητούς είναι αποτέλεσμα κοπιαστικής δουλειάς, για τους υψηλούς γόνους είναι απλώς δεδομένο και αυτονόητο. Όπως είναι φυσικό, πληρώνουν το τίμημα.

Δεν είναι εύκολο να ζεις στη σκιά ενός διάσημου ονόματος.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός. Κόρη του Άρθουρ Μίλερ. Σύζυγος του Ντάνιελ-Ντέι Λιούις (η μόνη που κατάφερε να τον κρατήσει, η Ρεμπέκα Μίλερ είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων).

Πρόσφατα, συγγραφέας. Το μυθιστόρημά της,Οι κρυφές ζωές της κυρίας Λι,γυρίστηκε ταινία με τη Γουιόνα Ράιντερ και την Τζούλιαν Μουρ. Στην Ελλάδα θα το δούμε τον Σεπτέμβριο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Το πρώτο και το τρίτο μέρος αφορούν το παρόν της αφήγησης, το δεύτερο μέρος το απώτατο και απώτερο παρελθόν και το τέταρτο μέρος το εγγύς μέλλον.

Η ιστορία έχει ως εξής: η Πίπα Λι, πενήντα δύο ετών, άψογη σύζυγος και αφοσιωμένη μάνα, μετακομίζει με τον ογδοντάχρονο σύζυγό της, πανίσχυρο εκδότη ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου, σε μια παροικία υπερήλικων συνταξιούχων. Η ωραία Πίπα βλέπει τη ζωή της να ξηλώνεται. Τρομαγμένη ανακαλύπτει ότι πάσχει από παράδοξες διαταραχές ύπνου, πράγμα που δείχνει πως η ζωή της δεν είναι τόσο σιδερωμένη όσο φαίνεται.

Η τριτοπρόσωπη περιγραφή ανεβάζει θερμοκρασία στο δεύτερο μέρος: εκεί εξιστορείται σε πρώτο πρόσωπο η νηπιακή, παιδική, εφηβική, νεανική ηλικία της ωραίας Πίπα. Η νοσηρή σχέση με τη μάνα, που τη λατρεύει και την επιβραβεύει με ένα μπουκάλι μπιμπερό ώς τα δεκάξι της, ο πάστορας πατέρας, τα διεγερτικά που μετατρέπουν τη μάνα της σε πρεζόνι, οι τέσσερις φιλήσυχοι αδελφοί. Η παραβατική ανήλικη Πίπα, η Πίπα που τα φτιάχνει με τον καθηγητή των Μαθηματικών, η έφηβη που το σκάει από το πατρικό για τη Νέα Υόρκη. Η ζωή στη μητρόπολη, στο σπίτι της λεσβίας θείας Τρις, η μύηση στις σαδομαζοχιστικές εκτροπές, η βουτιά στα ναρκωτικά, η ζωή χωρίς αύριο. Η εμφάνιση του Χερμπ Λι, το αιματηρό διαζύγιο, η ζωή πλάι στον άντρα της. Ο Σαμ Σαπίρο, ο έξοχος μυθιστοριογράφος που ερωτεύεται την Πίπα, επειδή τη θεωρεί ιδανική σύζυγο καλλιτέχνη. Ο Σαμ που ζει κοντά στην οικογένεια ως σταθερός φίλος.

Η Πίπα αποφασίζει πως ο γάμος με τον Χερμπ είναι η ευκαιρία της να ευτυχήσει. Φοράει την καινούργια ζωή της σαν φόρεμα. Χάνει τον εαυτό της στον ρόλο. Στην παροικία των υπερηλίκων, είναι αρκετή μια μικρή ανατροπή του καθιερωμένου προγράμματος κι ένας φανατικός νεαρός χριστιανός, για να αποκαλυφθούν οι βαθιές ρωγμές.

Rebecca Μiller

OΙ ΚΡΥΦΕΣ ΖΩΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΛΙ

ΜΤΦ. ΜΑΡΑ ΜΟΙΡΑ ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ, 2009, ΣΕΛ. 295