Τα δύο πρώτα χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας δημοσιεύτηκαν τρία βιβλία με πρωτογενές υλικό και μαρτυρίες από πρωταγωνιστές της εποχής. Χρονολογικά πρώτο, το βιβλίο του Σταύρου Ψυχάρη Τα παρασκήνια της Αλλαγής (Αθήνα 1975, πρόλ. Π. Κανελλόπουλου) που αναφέρεται στις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη Μεταπολίτευση. Πολιτικός συντάκτης του «Βήματος» τότε, μεταφέρει την εμπειρία του αναλυτικά τεκμηριωμένη και εμπλουτισμένη με τις συνεντεύξεις που του παραχώρησαν ο Π. Κανελλόπουλος, ο Γ. Μαύρος, ο Ευάγγ. Αβέρωφ και ο Στ. Στεφανόπουλος, συνθέτοντας ένα γλαφυρό χρονικό της μεγάλης ανατροπής που οδήγησε στην επάνοδο του Κ. Καραμανλή και στο τέλος της δικτατορίας.

Έναν χρόνο αργότερα, οΣτ.

Ψυχάρηςδημοσίευσε το δεύτερο χρονικό με τίτλοΟι 70 κρίσιμες ημέρες (Παπαζήσης 1976), για τα πρώτα βήματα της Δημοκρατίας από τον Ιούλιο 1974 μέχρι τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου. Η αφήγηση καλύπτει συστηματικά τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι τον δεύτερο Αττίλα, αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μέχρι τη σύλληψη και την εξορία των πρωταιτίων του πραξικοπήματος. Βασισμένο σε άγνωστο μέχρι τότε αρχειακό υλικό, το βιβλίο παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για τις ταραγμένες μέρες του 1974. Και θα εξακολουθήσει να παραμένει μέχρι να αποφασίσει η Πολιτεία ότι ο επτασφράγιστος φάκελος της Κύπρου μπορεί επιτέλους να ανοίξει για να αποτελέσει αντικείμενο ιστορικής έρευνας.

Άλλο ένα βιβλίο που κυκλοφορεί την ίδια εποχή, γραμμένο από τον δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη ,2650 μερόνυχτα συνωμοσίας(2 τ.,

Παπαζήσης 1976), αποτελεί μια εξιστόρηση της επτάχρονης δικτατορίας με ιδιαίτερη έμφαση στους τελευταίους μήνες από την ανατροπή του Παπαδόπουλου (Νοέμ. ΄73) και μετά- περίοδο στην οποία αφιερώνεται και ολόκληρος ο β΄ τόμος. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που καταχωρίζονται στον α΄ τόμο αξίζει να επισημανθεί η αναλυτική παρουσίαση των περίπου 180 αξιωματικών που συμμετείχαν στη χούντα, με ιδιαίτερες πληροφορίες για την επιμέρους ομάδα στην οποία εντάσσονταν.