Oι βραχογραφίες των σπηλαίων Λασκό της Γαλλίας ίσως να μην είναι η Καπέλα Σιξτίνα της προϊστορικής εποχής αλλά ένας «ναός του ουρανού», στον οποίο καταγράφονται οι κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των άστρων, 25.000 χρόνια πριν από την επίσημη γέννηση της Αστρονομίας. Αυτή η ανατρεπτική για την προέλευση της τέχνης και της γνώσης θεωρία αναπτύσσεται στην αρχαιολογική ταινία «Λασκό: Ο ουρανός των πρώτων ανθρώπων». Ταινία που προβάλλεται από τις 14 Μαρτίου και για 48 ώρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνώνμαζί με άλλες 19 αρχαιολογικές ταινίες που βραβεύθηκαν στην 7η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «Αγών», τον Μάιο του 2008.

Αμέσως πριν από την προβολή της ταινίας για το «Λασκό» ο επίκουρος καθηγητής της Αστροφυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Δανέζης, θα κάνει σύντομη εισήγηση με θέμα «Αστρονομία στην Αρχαιότητα». Καθώς οι βραβευμένες ταινίες προβάλλονται συνδυασμένες με σύντομες ομιλίες εννέα ειδικών – σε μια προσπάθεια σύνδεσης της εικόνας με τον ζωντανό επιστημονικό λόγο- από τον χώρο της Αστρονομίας, της Ιατρικής, της ζωγραφικής, των σύγχρονων τεχνολογιών κ.ά.

Το κινηματογραφικό ταξίδι αρχίζει στις 10.00 του Σαββάτου από μια υπόσκαφη κωμόπολη, το Κούμπερ Πέντι στην έρημο της Αυστραλίας, όπου ζουν πολλοί Έλληνες μετανάστες (σκηνοθεσία: Άννα Κεσίσογλου), για να φτάσει στα Αλτάια Όρη της Μογγολίας και να μας καταστήσει μάρτυρες της αποκάλυψης ανεκτίμητων θησαυρών, που κρύβονταν μέχρι το 2001 κάτω από τους πάγους σ΄ έναν ασύλητο τύμβο, στο «Μυστικό της παγωμένης μούμιας».

Το ταξίδι της ανακάλυψης αρχαιολογικών θησαυρών στους πάγους (στις συγκεκριμένες περιπτώσεις θαυμαστά διατηρημένες μούμιες) συνεχίζεται με τη «Μούμια που γύρισε απ΄ το κρύο», σε μια ξεχασμένη επαρχία της Σιβηρίας, και τις «Κοιμισμένες πριγκίπισσες του Λουλάν», στην Κίνα.

Η προβολή της ανακάλυψης ενός θησαυρού από εκατόν πενήντα χειρουργικά εργαλεία ρωμαϊκής εποχής στο Ρίμινι της Ιταλίας (Σάββ. 21.30) θα δώσει την αφορμή στην αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Ανθρωπολογίας, Ντιάνα Τράκα, να μιλήσει για την άσκηση της Ιατρικής.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη»- για τη σωτηρία του συγγραφέα Ηλία Βενέζη από τη θανάσιμη αποστολή στα βάθη της Τουρκίαςπροβάλλεται το Σάββατο στις 10.45, ενώ με αφορμή την περιπλάνηση ενός παλιού καπνεργάτη σε κάποιο παροπλισμένο καπνομάγαζο της Ξάνθης ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, στις 12.30 το μεσημέρι, μιλάει για τη σχέση «Αρχαιολογίας και ρεπορτάζ».

ΙΝFΟ

7η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «Αγών», προβολές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», 14-15 Μαρτίου.

Εισιτήρια: 5 ευρώ.

Κεφαλοτύρι πολλών αιώνων


Η έκπληξη στις προβολές του «Αγώνα» είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης που εστιάζει σε ένα σύγχρονο μνημείο, ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο μεταξιού στο Σουφλί, παρέα με μια εργάτρια που δούλευε εκεί. Και στη συνέχεια από το αρχαίο θέατρο του Αρκαδικού Ορχομενού διηγείται την παλιά ιστορία του τυριού που άνθησε στα γύρω ορεινά- «τροφή ανθρώπων, θεών και ημίθεων» (Σάββατο 14 Μαρτίου, 12.15).