«… Κι ένας γεράκος γελαστός/ ταξίδεψε σαν αετός/ απ΄ την πατρίδα του Καισάρεια/ σε μιαν ώρα/ με κόκκινη χρυσή στολή/ κρατάει στα χέρια του βιολί/ κι ένα καλάθι έχει στην πλάτη του/ με δώρα…» τραγουδάει την Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο Μάνος Ελευθερίου [Εκδ. Άμμος]. Τα δώρα που θα φέρει στα παιδιά ο Άγιος Βασίλης είναι βιβλία λαμπερά, στοχαστικά, απολαυστικά, αστεία, δημιουργικά, καταπληκτικά βιβλία που θα κρατήσουν συντροφιά κάθε ώρα για πολλές πολλές ημέρες, βιβλία διαλεγμένα ένα ένα για την άψογη αισθητική και το ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Γιορταστικά

Αργυρώ Πιπίνη ΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑΜΠΡΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΕΝΑ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Εικ. Μυρτώ Δεληβοριά, Μίνωας, 12 ευρώ Αν το παιδί του σπιτιού ακολουθήσει τις οδηγίες που γράφει η Αναστασία στο χαριτωμένο, πολύχρωμο γιορτινό ημερολόγιο των Χριστουγέννων, οι γιορτές… θα φτάσουν πιο γρήγορα!

Νίκος Μιχαλόπουλος & Άννα Βερούλη Ο ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣ

Εικ. Εύα Καραντινού, Άγκυρα, 14 ευρώΟ Αϊ-Βασίλης φέτος είναι πράσινος, γιατί νοιάζεται για τη φύση που κινδυνεύει. Μαζί με τα παιδιά που ζουν σε κάθε μεριά του πλανήτη θα δουλέψει για ν΄ αλλάξουν τα πράγματα και να γίνει η ζωή ομορφότερη.

10 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

Αποδ. Ρένα Ζαΐρη-Ρώσση, Μεταίχμιο,20 ευρώΔέκα ιστορίες; Όχι μόνο! Παραμύθια, τραγούδια, παιχνίδια, κατασκευές, προτάσεις για κάθε μέρα των γιορτών παρέα με πολλούς συγγραφείς και εικονογράφους, ξωτικά, με φρόνιμα και άτακτα παιδιά και φυσικά με τον Άγιο Βασίλη! Χανς Γιάνις Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εικ. Έβελιν Νταβίντι, Μετ.

Μαρία Ρούσσου, Μίνωας Τα μικρά παιδιά δεν εύχονται να γίνουν κάποτε Άγιοι Βασίληδες; Η επιθυμία του Στέφανου πραγματοποιήθηκε, και νάτος ντυμένος στα κόκκινα στο νηπιαγωγείο του να πρωταγωνιστεί στις φετινές γιορτές.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παπαδόπουλος Αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι κάνουν ένα ειδικό χριστουγεννιάτικο δώρο σε όλους: χαρίζουν άλλος τα χρώματα και τα σχέδια, άλλος τη φαντασία του κι όλοι τη δημιουργικότητά τους σ΄ ένα όμορφο βιβλίο που ξαφνιάζει σε κάθε σελίδα.

Μαουρί Κούνας ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Απόδ. Φίλιππος Μανδηλαράς, Πατάκης, 12 ευρώΑς κάνουμε μια βόλτα στο χωριό του ΑϊΒασίλη στη Φινλανδία για να μάθουμε τα πάντα για τις προετοιμασίες του μεγάλου ταξιδιού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να παρακολουθήσουμε πώς κατασκευάζουν τα ξωτικά, οι γυναίκες και τα παιδιά τους τα δώρα και πώς γλεντούν όταν λήξει η μεγάλη γιορτή!

Δέσποινα ΜπογδάνηΣουγιούλ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΕΝΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ

Εικ. Κατερίνα Χαδουλού, Λέξη κλειδί,11 ευρώ Να ευχηθούμε καλά μουσικά Χριστούγεννα παρέα με τον Έντι και το ακορντεόν που χάθηκε και ξαναβρέθηκε λίγα λεπτά πριν από τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Τρυφερό και διαφορετικό.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Μετ. Πάνος Τομαράς, Νάρκισσος, 21 ευρώ Οι αριστοτέχνες του σασπένς, κλασικοί αλλά και σύγχρονοι, παρουσιάζουν στα μεγαλύτερα παιδιά ιστορίες γεμάτες αγωνία και τρόμο που ξεχειλίζει από τις σελίδες.

Φαντάσματα, ερειπωμένα σπίτια, στοιχειωμένα κάστρα, παράξενα μυστικά εγγυώνται αναγνώσεις γεμάτες ρίγη.

Κυρία Ανρί ντε λα βιλ ντε Μιρμόν Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Άγκυρα, 15 ευρώΜια ιστορία από τα παλιά η ιστορία του μικρού Γιανουλέ, που μεγάλωσε με τα παραμύθια και τους θρύλους του τόπου του, που το ΄σκασε Χριστούγεννα από τη ζεστασιά του σπιτιού για να καταλήξει κλέφτης παρέα με τις μάγισσες. Άρωμα εποχής, γοητευτική ιστορία.

Για νεαρούς ενηλίκους

Μάρκους Ζούσακ Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Μτφ. Κώστια Κοντολέων, Ψυχογιός, 20 ευρώ Όταν οι συμμαχικές βόμβες έπεφταν πάνω από την πόλη της, η Λίζελ έβρισκε παρηγοριά στα βιβλία που μοιραζόταν με τους γείτονες στο καταφύγιο. Πού έβρισκε τα βιβλία η μικρή; Τα έκλεβε από τις πυρές όπου τα έριχναν οι ναζί!

Ήταν μια γενναία κλέφτρα που σύντομα κατάλαβε ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη διάδοση των ιδεών.

Σώτη Τριανταφύλλου ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Πατάκης, 14 ευρώΠώς μεγαλώνει ένα λευκό κορίτσι στη μαύρη Αφρική, πώς απορροφάται από την ήπειρο που ανθίσταται στην προσπάθεια των Ευρωπαίων να την οργανώσουν όπως την πατρίδα τους, πώς η παιδική αγνότητα παραδίνεται στον έρωτα ανυστερόβουλα και χωρίς φόβο διαλύοντας τις θρησκευτικές επιταγές, πώς το παιδί- κορίτσι πλάθει έναν κόσμο έξω από κάθε δυτική σύμβαση και ενσωματώνεται με φυσικότητα στη φύση και τον παγανισμό πλάθοντας μια δική του ηθική… Η Μπέθανι, θηλυκός Πίτερ Παν και Μόγλης, είναι από μόνη της ένας κόσμος στα όρια, αθώος και μοναδικός. Και το μυθιστόρημα, αντισυμβατικό για τα ελληνικά δεδομένα της λογοτεχνίας για νέους, με θεματικά ανοίγματα και προβληματισμούς που μπορούν να θεωρηθούν σαν ένα σκαλοπάτι για το πέρασμα στη λογοτεχνία των ενηλίκων.

Τζέννυ Ντάουναμ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΩ

Μτφ. Χαρά Γιαννακοπούλου, Πατάκης, 18 ευρώΤι σκέφτεται μια κοπέλα λίγο πριν πεθάνει; Η Τέσσα πάσχει από λευχαιμία και έχει μερικούς μήνες ζωής. Ξέρει την πορεία της ασθένειάς της και ως εξεγερμένη έφηβη καταρτίζει ένα πρόγραμμα από 10 πράγματα που πρέπει να δοκιμάσει πριν από το τέλος. Όλα μοιάζουν ακραία, όμως στην περίπτωση της Τέσσα είναι σχεδόν δικαιολογημένα:

σεξ, έρωτας, ναρκωτικά, παρανομίες κι άλλες τρέλες! Υπάρχει βία στο μυθιστόρημα, γιατί βίαιη είναι η αρρώστια της Τέσσα, υπάρχει η τρυφερότητα που δίνουν οι φίλοι, υπάρχει η ανημπόρια των γονιών. Δύσκολο βιβλίο, απαιτητικό, για έμπειρους αναγνώστες.

Φανταστικές περιπέτειες

Ντέρεκ Λάντι ΣΚΑΛΝΤΑΓΚΕΡΙ ΠΛΕΖΑΝΤ: ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Μτφ. Εύη Βαγγελάτου, Ελληνικά Γράμματα, 15 ευρώΜυστήριο, τρόμος και φανταστικές περιπέτειες για τη δωδεκάχρονη Στέφανι Έντγκλι, την επονομαζόμενη Βαλκυρία και τον προστάτη δάσκαλό της Σκαλντάγκερι Πλέζαντ, τον σκελετό! Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιρλανδία, που γεμίζει νεκρούς και βρικόλακες, τους Δίχως Πρόσωπο, μετά την απόδραση του χειρότερου εχθρού τους, του Μπάρον Βέντζους. Οι ήρωες έχουν λίγες μέρες στη διάθεσή τους για να σώσουν τον κόσμο. Θα τα καταφέρουν; Και με ποιο τίμημα; Ιζαμπέλ Αμπέντι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μτφ. Στέλλα Κουνδουράκη, Ψυχογιός, 17 ευρώΕίναι τρομοκρατική επίθεση; Μαγεία;

Παραίσθηση; Δυο παιδιά, ο Αμερικανός Ότις και η Ολίβια από τη Γερμανία, μαζί με μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων, κλεισμένοι σ΄ έναν πύργο στη Σκωτία, γίνονται μάρτυρες της εκπληκτικής εξαφάνισης των γνωστότερων μνημείων του πλανήτη. Πάει ο Πύργος του Άιφελ, η Σφίγγα, το Μπομπούρ, το Μπιγκ Μπεν κι άλλα πολλά. Τι ρόλο παίζει η συλλογή των λυχναριών που υπάρχει στον πύργο; Έχει σχέση με τις εξαφανίσεις; Συναρπαστική και γρήγορη πλοκή!

Φίλιπ Κάβενεϊ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΝΤΑΡΚ, Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ

Μτφ. Κατερίνα Αθανασίου, Ελληνικά Γράμματα, 15 ευρώΣτο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του Σεμπάστιαν Νταρκ, ο ήρωας και οι φίλοι του πρέπει να διασχίσουν σκοτεινά δάση, να παλέψουν με μάγισσες και φανταστικά πλάσματα μέχρι να καταφέρουν να βρουν τον θησαυρό του θρυλικού βασιλιά των πειρατών, του τρομερού καπετάν Καλινέστρα. Από τα καλά βιβλία των απογόνων του Χάρι Πότερ.

Μυθιστορήματα για εφήβους

Βαγγέλης Ηλιόπουλος ΠΑΙΞΕ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΑ

Πατάκης, 6 ευρώΈνας πατέρας που εξαφανίστηκε, ένας έρωτας λίγο ανορθόδοξος, μια καταπληκτική συλλογή δίσκων ιταλικής μουσικής στο υπόγειο στούντιο του σπιτιού του, είναι όλα εκείνα που προβληματίζουν και κινητοποιούν τον Μανόλη για να ψάξει να τον βρει. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος βούτηξε στα βαθιά κι έγραψε ένα εφηβικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή, με αγωνία, με ανατροπές και απρόσμενες οικογενειακές συνωμοσίες. Είναι ένα μυθιστόρημα σύνθετο που ξεπερνάει το κεντρικό του θέμα αφού παράλληλα αναπλάθει, για τον αναγνώστη που θα το διαβάσει, τη χρυσή εποχή των δίσκων 45 στροφών, των πειρατικών ραδιοσταθμών της δεκαετίας του ΄60, της ανέμελης επαναστατικότητας των νέων.

Λότη ΠέτροβιτςΑνδρουτσοπούλου Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Πατάκης, 17 ευρώΜυθιστόρημα ιστορικό, κοινωνικό, σύγχρονο… μυθιστόρημα γραμμένο με μαεστρία! Ένα ταξίδι- φανταστικό ή μήπως πραγματικό;- στη χώρα καταγωγής των ηρώων έδωσε την ευκαιρία στη βραβευμένη συγγραφέα να πλάσει μια ζωντανή κι ενδιαφέρουσα ιστορία, να αναπλάσει θα λέγαμε καλύτερα την πορεία μιας οικογένειας, της δικής της, και μιας πόλης, του Μελένικου. Με αφορμή την αναζήτηση ενός παράξενου οικογενειακού κειμηλίου, οι ήρωες τού σήμερα διασταυρώνονται με τους προγόνους τους κι ανακαλύπτουν κομμάτια της Ιστορίας της περιοχής η οποία είχε αποσιωπηθεί. Ένα πραγματικό ποιοτικό λογοτεχνικό βιβλίο.

Χαρά Γιαννακοπούλου ΛΗΤΩ

Ελληνικά Γράμματα, 8 ευρώΗ Χαρά Γιαννακοπούλου βρίσκεται αρκετά κοντά στην ηλικία με τους ήρωες των βιβλίων της, μιλάει τη γλώσσα τους, νιώθει τις ανησυχίες τους, καταλαβαίνει και δέχεται τις αναζητήσεις τους. Τους αποδίδει με φυσικότητα, ζει μαζί τους. Σ΄ αυτό το μυθιστόρημα παρακολουθούμε την καθημερινότητα της Λητώς, που είναι μαθήτρια του λυκείου, τη βλέπουμε να προσπαθεί να ανοιχτεί στη ζωή, να ανακαλύπτει τον έρωτα και τη φιλία, τη χαρά, τον πόνο, ακόμα και τον θάνατο, την αξία των σχέσεων. Η Λητώ είναι μια σύγχρονη έφηβη με προβληματισμούς που θα θέλαμε ως γονείς να έχουν και τα δικά μας παιδιά.

Καρολάιν Πλέιστεντ 10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΕΡΑ ΜΕ Τ΄ ΑΓΟΡΙΑ

Ψυχογιός, 9 ευρώΜυθιστόρημα ή μήπως μια μικρή πραγματεία πάνω στις σχέσεις κοριτσιών και αγοριών; Είναι κάτι ανάμεσα και σίγουρα ένα πολύ έξυπνο βιβλίο. Με αφορμή τα διάφορα ανόητα κουίζ των κοριτσίστικων περιοδικών με θέμα τις σχέσεις των δύο φύλων, η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να απομυθοποιήσει τις φαντασιώσεις των κοριτσιών γι΄ αυτό το θέμα. Διαβάζεται ευχάριστα και δίνει αφορμή στις αναγνώστριες να σκεφτούν ότι καλύτερα να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου παρά να σέρνεσαι πίσω από τον ωραίο της τάξης σου.

Κυριάκος Μαργαρίτης Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Εικ. Β. Γρίβας, Ψυχογιός, 11 ευρώΜια καινούργια εγκληματική υπόθεση εμπόδισε τον ντετέκτιβ Ιγνάτιο Παππά να παίξει τη ρεβάνς σε μια παρτίδα σκακιού.

Μια απαγωγή, ένα περίεργο τατουάζ μ΄ έναν απειλητικό μαύρο σκορπιό, πνεύματα και μαγεία, εκατομμύρια που κάνουν φτερά… Στο άβολο ταξίδι του από την Αθήνα και τα Εξάρχεια στη Γερμανία ο Παππάς έφτασε πολλές φορές κοντά στον θάνατο. Το χιούμορ, η πονηριά και κυρίως οι μεγαλειώδεις μπλόφες του τον έσωσαν!

Μυθιστορήματα για το Δημοτικό

Αndre Laurie ΠΡΟΑΣ Ο ΝΙΚΙΟΥ

Απόδ. Μιχάλης Περάνθης, Εικ. Ντ. Σταματιάδη, Εστία, 20 ευρώΒρισκόμαστε στα χρόνια του Αλεξάνδρου. Ο Πρόας ο Νικίου, Αθηναίος αιχμάλωτος πολέμου στη μάχη της Χαιρώνειας, καταλήγει παιδαγωγός στην Πέλλα και διηγείται στους μαθητές του ιστορίες από τα νεανικά του χρόνια «στην πόλη που έδωσε τα φώτα στον κόσμο», την Αθήνα. Διαβάζοντας τις παιδικές περιπέτειες του Πρόα μαθαίνουμε με λεπτομέρειες, μέσα από απειράριθμες αρχαιογνωστικές πληροφορίες, για τη ζωή των παιδιών εκείνης της εποχής, στο σπίτι και στο σχολείο.

Όουεν Κόλφερ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΦΛΟΜΠΕΡ

Εικ. Τony Ross, Μτφ. Φωτεινή Μοσχή, Ψυχογιός, 7 ευρώΠώς θα περιγράφατε μια βιβλιοθήκη; Χώρος φιλικός, με ήρεμους, ενδιαφέροντες κι ευγενικούς ανθρώπους και μία ή έναν βιβλιοθηκάριο στη διάθεση των αναγνωστών. Δυστυχώς η Βιβλιοθήκη κοντά στο σπίτι των Γούντμαν δεν ήταν έτσι. Η κυρία βιβλιοθηκάριος ήταν κανονικός τρομοκράτης!

Ποιος θα νικήσει στη μάχη των βιβλίων; Τα αγόρια ή η Φλώρα Φλόμπερ που τιμωρούσε αυστηρά κάθε παραβάτη των νόμων που είχε θεσπίσει για τον ιερό χώρο της;

Παναγιώτης Τσιρίδης

ΕΔΩ ΠΑΥΛΟΣ

Εικ. Κωστής Παπαδόπουλος, Πατάκης, 5 ευρώΟ Παύλος είναι ο συμμαθητής του διπλανού θρανίου, το δικό μας παιδί που προβληματίζεται και αναρωτιέται για την αμηχανία που φέρνουν οι αλλαγές στην καθημερινότητά του. Μια μετακόμιση, τα δημιουργικά παιχνίδια που δεν τα καταλαβαίνουν οι μεγάλοι, ένα καινούριο σχολείο, ο ξένος συμμαθητής και φυσικά τα κορίτσια, όλα του βάζουν διλήμματα! Με τον καιρό ωριμάζει και μαθαίνει να δέχεται, να απαιτεί και να διεκδικεί όσα νομίζει ότι είναι σοβαρά για τον εαυτό του. Ένα τρυφερό και αληθινό μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους.

Άρης Δημοκίδης ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΒΟΥΝΟ

Εικ. Μάρω Αλεξάνδρου, Μεταίχμιο, 9 ευρώΜετά το Νησί των Χριστουγέννων και τη χώρα των μαγικών ονείρων, οι δύο Στε θα μπλεχτούν σε μια ακόμα φανταστική περιπέτεια, στην καλοκαιρινή τους κατασκήνωση αυτή τη φορά! Τι κρύβεται στο Χρυσό βουνό; Και πώς θα το προφυλάξουν τα παιδιά από τις φωτιές και τους οικοπεδοφάγους; Αλλά και τι μήνυμα προσπαθεί να τους περάσει η αρκούδα; Ονειρεύονται ή στ΄ αλήθεια μπαίνουν και δρουν μέσα στα παραμύθια και στα όνειρα; Πολλά ερωτήματα που ζητούν απάντηση! Εξαιρετικό μυθιστόρημα από έναν ταλαντούχο νεαρό συγγραφέα με οικολογικές ανησυχίες!

Κίρα Σίνου ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Εικ. Ρωξάνη, Κέδρος, 12 ευρώΠάει ένας χρόνος που πέθανε η γιαγιά των παιδιών, η Κίρα Σίνου. Ανεξάντλητη και δημιουργική όσο ζούσε, μας παρέδωσε ακόμα ένα βιβλίο με παραδόσεις από τα σκοτεινά δάση της Γερμανίας. Με υπέροχο λόγο μεταφέρει στους αναγνώστες τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης των λαών συνθέτοντας ένα αφήγημα σαν μυθιστόρημα για το τρομερό κι αγαπημένο από τους ανθρώπους Πνεύμα του Βουνού. Ενός μυθικού πλάσματος που προστάτευε τους καλούς και καταδίωκε τους κακούς και απένειμε δικαιοσύνη όπου το καλούσαν.

Πολιτισμός και περιβάλλον

Μαρία Κυνηγού- Φλάμπουρα ΛΑΪΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Εικ. Νίκος Βερβερίδης, Ακρίτας Όργανα που σου μιλούν, όργανα που συντροφεύουν εδώ κι αλλού. Η δασκάλα Μαρία Κυνηγού- Φλάμπουρα τα συγκέντρωσε, κατέγραψε τη μικρή τους ιστορία, τα έκανε παιχνίδι και CD. Ζαν Μισέλ Γκιγιού ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μτφ. Μ. Τσαούση, Καστανιώτης Η κουβέντα σχετικά με το περιβάλλον δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη. Επιτακτική μάλιστα, γεγονός που επιβάλλει τη συνεχή ενημέρωση και επαγρύπνηση όλων μας. Το «Μήλο της γνώσης» προσφέρει στους νεαρούς αναγνώστες τα βασικά σημεία αναφοράς ώστε να κατανοήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ν΄ αναπτύξουν οικολογική ευαισθησία και να δράσουν ανάλογα.

Νέα μόδα: Παίζουμε «βιβλία»;

Διαβάζω με τα μάτια, με τα χέρια, παρέα με τους φίλους και τις φίλες μου. Η νέα τάση που κερδίζει έδαφος αφού το βιβλίο γίνεται όχι μόνο γνωστικό παιχνίδι, αλλά παιχνίδι στην κυριολεξία! Ο Σαμ Ίτα διασκεύασε μια από τις γνωστότερες περιπέτειες του Ιουλίου Βερν, το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (Εκδ. Πατάκη, 22 ευρώ )κι έφτιαξε ένα βιβλίο με τρισδιάστατες μορφές που ξεπετάγονται από τις σελίδες και τις συνδύασε σ΄ ένα κόμικς με ελάχιστο κείμενο. Μήπως κάποιοι αναρωτηθούν αν τα βλαστάρια μας θα θελήσουν κάποτε να διαβάσουν το πρωτότυπο έργο; Τι έχει περισσότερη σημασία για τη σχέση των παιδιών με τα βιβλία; Να διαβάσουν τις μακροσκελείς περιγραφές Βερν ή να αγαπήσουν το βιβλίο στις διάφορες μορφές του, όπως αυτή την καλλιτεχνική δημιουργία του Ίτα;

Εξαιρετικός για νεαρούς πειρατολόγους ο οδηγός 28 μαθημάτων για πρωτάρηδες ναυτικούς των Ντάγκαλντ Α.Στιρ & Κλιντ Τουίστ Πειρατολογία- οδηγίες πλεύσης (Πατάκης, 18 ευρώ ) που συμπληρώνει το περσινό μεγάλο βιβλίο της Πειρατολογίας. Διαβάζοντας μαθαίνεις από κανόνες καλής συμπεριφοράς των πειρατών έως να αναγνωρίζεις τις διάφορες πειρατικές σημαίες, το διαιτολόγιο, τα μέρη του πλοίου και πολλά άλλα.

Τα βιβλία-παιχνίδια των Εκδ.Καστανιώτη Ταξίδια στο μαγνητικό τραπέζι και Η οικολογία στο μαγνητικό τραπέζι ακονίζουν το μυαλό κι ενημερώνουν γύρω από τα ειδικά θέματα με παιγνιώδη και αβίαστο τρόπο, και για τα μικρότερα παιδιά η σειρά Μάθε μαζί μου- Τα κάστρα,Οι πειρατές,Οι δεινόσαυροι,Προστατεύω τον πλανήτη, χαριτωμένα βιβλία που κρύβουν, μαζί με πολλές γνώσεις, πολλές εκπλήξεις στις σελίδες τους. Το εξαιρετικής αισθητικής Λαβύρινθοι του Ρhilippe Μignon (Εκδ. Αερόστατο) [από Εκδ. Κονιδάρη, τηλ. 210.8846.570] είναι ένα βιβλίο-παιχνίδι τέχνης. Κάθε γράμμα του λατινικού αλφαβήτου παριστάνεται καλλιτεχνικά ως λαβύρινθος – ο οποίος λύνεται από λεπτολόγους αναγνώστες- και συνοδεύεται από ένα σχετικό απόσπασμα από γνωστά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Τέλος, Το μεγάλο βιβλίο με τα ζώα της Joelle Jolivet, (Εκδ. Καλειδοσκόπιο, 20 ευρώ ) είναι πράγματι πάρα πολύ μεγάλοοοοο γύρω στα 50 εκ.! Οι αναγνώστες μπορούν να το στήσουν απέναντί τους, να το διαβάζουν πολλοί μαζί στο σπίτι ή στο σχολείο και ακολουθώντας την περιπλάνηση ενός μικρού χαμαιλέοντα να γνωρίσουν πάνω από 300 ζώα της στεριάς, του νερού, άγρια, ήμερα, μικρά και μεγάλα, ζωγραφισμένα με παλλαϊκή ναΐφ τεχνοτροπία.

Το Βυζάντιο με άλλη ματιά

Με συνέπεια οι εκδοτικοί οίκοι Καλειδοσκόπιο και Ακρίτας συνεχίζουν την έκδοση βιβλίων σχετικών με το Βυζάντιο. Ποιος, παιδί ή μεγάλος, θα φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να δει έναν ασθενή της βυζαντινής εποχής να περπατάει με πατερίτσες ή την εικόνα μιας γέννας ή να παρασκευάσει ένα βυζαντινό καταπότι για το βήχα; Το Φάρμακα και θαύματα,γιατροί,νοσηλευτές και άγιοι… (Καλειδοσκόπιο, 15 ευρώ ), με θέμα την Ιατρική, του Βασίλη Κατσαρού, συνεχίζει την περιπλάνησή μας «Στους δρόμους του Βυζαντίου» («Απ΄ των κάστρων τις χρυσόπορτες…», «Με χαρτί και καλαμάρι», «Κόκκινη κλωστή δεμένη…»). Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας, της Εύης Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου (Ακρίτας, 15 # ) είναι ένα πλούσιο διαθεματικό βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά του δημοτικού με θέμα την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Κείμενα, πραγματολογικά και λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις και θρύλοι βοηθούν τον αναγνώστη να γνωρίσει το σπουδαίο μνημείο από το Α ώς το Ω. Επανεκδόθηκαν επίσης τα παλαιότερα βυζαντινά Το τέλος του Βυζαντίου και το Διαβάζοντας τις βυζαντινές εικόνες.

Οι ζωές των άλλων

Τα προηγούμενα χρόνια οι βιογραφίες αφορούσαν πρόσωπα άμεσα συνδεδεμένα με την παιδική ηλικία. Φέτος παρουσιάζουμε ποικίλα βιβλία για προσωπικότητες γενικότερου ενδιαφέροντος. Το Βιβλίο των ανεπίδεκτων, των ατίθασων και άλλων ιδιοφυών, των Jean- Βernard Ρouy & Αnne Βlanchard (Ελληνικά Γράμματα, 20 ευρώ ), των πρώην προβληματικών παιδιών θα προσθέταμε εμείς! Περιλαμβάνει μια σειρά από χιουμοριστικές και καταπληκτικά εικονογραφημένες βιογραφίες για τους απροσάρμοστους, μέτριους, αποτυχημένος που άνοιξαν νέους δρόμους. Άγκαθα Κρίστι, Λουδοβίκος ΙΔ΄, Βέρντι, Λίνκολν, Νταλί, Φλωμπέρ και τόσοι άλλοι, κανένας τους δεν ταίριαζε στον μέσο όρο. Μην απογοητευόμαστε λοιπόν με τα δικά μας παιδιά. Κανείς δεν ξέρει! Κανένας επίσης δεν φανταζόταν, στον καιρό του, ότι ένα χωριατόπαιδο θα ήταν τόσο επίμονο, έξυπνο και αποφασιστικό όσο κάποιος φτωχούλης ονόματι Ερρίκος. Τον Ερρίκο Σλίμαν εννοούμε και διαβάσαμε με ενδιαφέρον τη μυθιστορηματική βιογραφία του γραμμένη από την Πόπη Μαγουλά- Γαϊτάνου στο βιβλίο Ερρίκος Σλίμαν, ο μπακαλόγατος που ανακάλυψε την Τροία (Κέδρος). Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτός που άνοιξε δρόμους στην αρχαιολογία ήταν ένας ευφάνταστος αυτοδίδακτος που με μεγάλη τύχη αποκάλυψε τον μυκηναϊκό πολιτισμό και απέδειξε ότι τα ομηρικά έπη δεν ήταν εντελώς παραμύθια.

Εξαιρετικά τολμηρή επιλογή είναι η έκδοση είναι της βιογραφίας δύο εντελώς ιδιαίτερων γυναικών, της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο γραμμένη από τη Βάνα Τσερτσενά και της Βιρτζίνια Γουλφ από τη ν Μπεατρίτσε Μαζίνι (Πατάκης, 7 ευρώ ). Στη βιογραφία της Κάλο σκιαγραφούνται παράλληλα με την εξέλιξη της τέχνης της το ζωηρό ταμπεραμέντο της, η σχέση της με τους άντρες και η εμπλοκή της στα πρωτοποριακά πολιτικά και καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής της. Διαβάζοντας τη ζωή της Βιρτζίνια Γουλφ ο αναγνώστης παίρνει μια ιδέα για την ταραγμένη ψυχοσύνθεση της συγγραφέως η οποία μετουσιώθηκε σε τέχνη.

Και από τις μυθιστορηματικές βιογραφίες περνάμε στο Ημερολόγιο της Μαργαρίτας, Πάτρα 1942 της Μαρίας Μανωλάκου (Εστία, 12 ευρώ ). Πρόκειται για μια μαρτυρία, ένα ντοκουμέντο απευθύνεται σε εφήβους το οποίο περιγράφει τη ζωή στην Πάτρα στα ταραγμένα χρόνια της Κατοχής. Ωστόσο το σημαντικότερο μέρος του ημερολογίου της συγγραφέως, που έφερε για λόγους προστασίας το ψευδώνυμο Μαργαρίτα, αφορά την πορεία της παρέας της, και την αυθόρμητη οργάνωσή τους στην Αντίσταση, και παίρνουμε μια ιδέα για μια εφηβεία μεστή σε ιδανικά και πάθος.

Βιβλία-δώρα τέχνης, λόγου και εικόνας

Τέσσερα βιβλία κλασικά με εικονογράφηση που τους δίνει καινούργια πνοή. Είναι θαυμάσια βιβλία-δώρα τέχνης, λόγου και εικόνας που αποκτούν νέα επικαιρότητα. Οι Εκδ. Πατάκη κάθε χρόνο εκδίδουν ένα τέτοιο μεγάλο κλασικό βιβλίο εικονογραφημένο από τον μεγάλο Ρόμπερτ Ίνγκπεν. Φέτος είναι τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Κάρολου Ντίκενς (19 # )όπου αποδίδεται εκπληκτικά η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Λονδίνου της βικτωριανής εποχής. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια ακόμα ιστορία του συγγραφέα, το «Χριστουγεννιάτικο δέντρο», ένα ανεξάρτητο διήγημα γραμμένο λίγα χρόνια αργότερα.

Το Μεταίχμιο προτείνει νέα ανάγνωση των βιβλίων Δον Κιχώτης του Μιγκέλ Δε Θερβάντες και Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ του Τζόναθαν Σουίφτ και τα δυο με τη βραβευμένη εικονογράφηση του Κρις Ρίντελ, σκιτσογράφου της εφημερίδας «Οbserver», καθώς και Το αστερόπαιδο του Όσκαρ Ουάιλντ, ένα παραμύθι που περιλαμβάνεται στη συλλογή του μεγάλου συγγραφέα με τίτλο «Ο κήπος με τις ροδιές». Ούτε οι συγγραφείς αλλά ούτε και οι εικονογράφοι χρειάζονται συστάσεις. Συστάσεις δεν χρειάζεται ούτε ο νεαρότερος στην ηλικία, σε σχέση με τους προηγούμενους, πλην όμως έμπειρος πλέον εικονογράφος Βασίλης Παπατσαρούχας, που εικονογράφησε το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ με εξαιρετικά ευφάνταστο τρόπο, ζωγραφίζοντας πίνακες που καλύπτουν τα 3/4 του κάθε σαλονιού και δίνουν τη δική τους άποψή για το κείμενο που διαβάζουμε δίπλα.

Φιλοσοφία και κοινωνική αγωγή

Στη φιλοσοφία δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις, όλα χτίζονται μεθοδικά και τέτοια μέθοδο προτείνει ο Γάλλος συγγραφέας- φιλόσοφος Όσκαρ Μπρενιφιέ. Με τη σειρά των βιβλίων «Σκέψου μαζί μου» καλεί τους νεαρούς αναγνώστες να ψάξουν να βρούνε… Η ευτυχία! Τι είναι;, Τα συναισθήματα! Τι είναι; (Καστανιώτης,17 ευρώ ). Τα έξι βιβλία της σειράς μοιάζουν με ευρετήρια εννοιών και θέτουν σε κάθε επιμέρους ενότητα με απλό κι έξυπνο τρόπο θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα. Οι αναγνώστες, μαθητευόμενοι φιλόσοφοι, δοκιμάζονται, ασκούνται, παίζουν με τις σκέψεις τους. Με παρόμοιο τρόπο αναπτύσσει ο Ντενί Γκετζ τη φιλοσοφία του για τα μαθηματικά στο βιβλίο Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου (Κέδρος,12 ευρώ ).

Πανικός με την άλγεβρα και τη γεωμετρία; Όχι, αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη γλώσσα τους, δηλώνει αφοπλιστικά ο γνωστός μαθηματικός και συγγραφέας στο νέο βιβλίο του για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μαθηματικά είναι μια κομψή άσκηση λογικής που μας επιτρέπει να διατυπώσουμε ιδέες, να εκφράζουμε σχέσεις και να ορίζουμε αναλογίες και που μας ακολουθούν πιστά όλη μας τη ζωή. Καταρρίπτει λοιπόν τον μύθο που λέει ότι με τα μαθηματικά ξεμπερδεύουμε όταν αποφοιτήσουμε από το σχολείο.

Μια διαφορετική αλλά επίσης ενδιαφέρουσα προσέγγιση στα περίπλοκα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας προτείνει ο Κέδρος στα βιβλία της σειράς «Για να ζήσουμε μαζί» με τίτλους όπως Η βία, Αγόρια και κορίτσια, Η διαφορετικότητα, Τα χρήματα. Τρεις καθημερινές ιστορίες, τρεις φάκελοι με στοιχεία σχετικά με το θέμα του βιβλίου μαζί με παιχνίδια κατευθύνουν τον αναγνώστη να κατανοήσει τη δική του θέση αλλά και των άλλων στην κοινωνία.

Οι θεσσαλονικιώτικες εκδόσεις Κίρκη προτείνουν για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού τα βιβλία Διαφήμιση, η μεγάλη ξελογιάστρα Τηλεόραση, η μεγάλη καρδιοκλέφτρα, Κατανάλωση χτυποκάρδια στις βιτρίνες, της Άννας Χατζημανώλη (17 ευρώ ). Στόχος τους να δείξουν τα υπέρ και τα κατά, τη λειτουργία και τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα και προτείνουν τρόπους για να μην παρασύρονται τα παιδιά.