Κώστας Ασημακόπουλος

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ

ΕΚΔ. ΑΓΚΥΡΑ, 2008, ΣΕΛ. 241,

ΤΙΜΗ: 13 ΕΥΡΩ

Τον Ιανουάριο του 1916, μετά την ήττα της Σερβίας στον άνισο πόλεμό της με την Αυστροουγγαρία, όσος στρατός έχει απομείνει από τις μάχες και την τραγική υποχώρηση μέσα στον χειμώνα, φτάνει στην Κέρκυρα. Περίπου 140.000 στρατιώτες εξαθλιωμένοι και άρρωστοι μεταφέρονται από γαλλικά και ιταλικά μεταγωγικά σε αυτήν τη νήσο του Ιονίου που έχει χαρακτηριστεί ουδέτερο έδαφος. Μαζί έρχεται και η κυβέρνηση, όλη η βουλή και ο βασιλιάς των Σέρβων. Θα παραμείνουν εκεί όσοι επιζήσουν έως τον Μάιο του ίδιου χρόνου, οπότε γίνεται μεταφορά αυτού του στρατού στην περιοχή Θεσσαλονίκης- Χαλκιδικής. Εκεί γίνεται η ανασυγκρότησή του και αρχίζει ένας νέος πόλεμος για την απελευθέρωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και τη σύσταση του ενιαίου κράτους όλων των Γιουγκοσλάβων.

Η πολιτική ηγεσία των Σέρβων θα εξακολουθήσει να παραμένει και να διαβουλεύεται στην Κέρκυρα ώς την τελική επιτυχία των σκοπών της. Στο διάστημα αυτό πολλά συμβαίνουν με τη συμβίωση Ελλήνων και Σέρβων στην Κέρκυρα. Και το φθινόπωρο του 1923 ένας απροσδόκητος αποκλεισμός της νήσου από τον ιταλικό στόλο φέρνει στον κόσμο της νέες δοκιμασίες. Μέσα σε λίγα χρόνια η Κέρκυρα έχει δεχθεί έναν ορμητικό ποταμό γεγονότων που συγκλονίζουν οικογένειες και γράφουν συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες.

Μία από τις ιστορίες αυτές εκτυλίσσεται στο μυθιστόρημα «Εκείνοι που δεν έφυγαν». Ένας άρρωστος Σέρβος στρατιώτης και ο γιατρός που τον σώζει από τον θάνατο, βρίσκονται σκληρά αντιμέτωποι για την ίδια γυναίκα, ακόμη κι όταν αυτή είναι απούσα από τη ζωή τους. Η ύπαρξη ενός παιδιού κάνει τη σύγκρουσή τους αμείλικτη, με απρόβλεπτη εξέλιξη. Ποιος έχει περισσότερα δικαιώματα και ποιος τελικά θα επικρατήσει;

Το «Εκείνοι που δεν έφυγαν» είναι ένα πολύπτυχο μυθιστόρημα με κινηματογραφική ανέλιξη από τον βραβευμένο συγγραφέα Κώστα Ασημακόπουλο, του οποίου βιβλία και θεατρικά έργα έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες.