Η αγαπημένη του θεού Ήλιου, η νύμφη Ρόδος, είναι το τέταρτο σε έκταση νησί της Ελλάδας και το μεγαλύτερο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες τη γνωρίζουν από τη μεσαιωνική πόλη και τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Όμως εκείνοι που εξερευνούν το εσωτερικό της διαπιστώνουν ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του το νησί καλύπτεται από ορεινές δασώδεις εκτάσεις με πλούσια βλάστηση από κέδρους, πλατάνια, οξιές,
πεύκα και κυπαρίσσια, στα βουνά Προφήτης Ηλίας και Ατάβυρος, ενώ οι εύφορες πεδιάδες είναι κατάφυτες από οπωροφόρα δέντρα.
Από τις ομορφότερες είναι η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου την οποία έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες (μνημείο προστατευόμενο από την UΝΕSCΟ) και αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας. Η πόλη πήρε τη σημερινή μορφή της στις αρχές του 16ου αιώνα, με την ανοικοδόμηση μετά την πολιορκία του 1480 και τον σεισμό του 1481. Στα κατασκευασμένα με πέτρα, χώμα και ξύλο οικοδομήματα διακρίνεται ποικιλία αρχιτεκτονικών μορφών καθώς οι πολιτισμοί των διάφορων κατακτητών που πέρασαν από το νησί άφησαν το στίγμα τους στις τοπικές παραδόσεις. Κάποιοι δρόμοι διατηρούν ακόμη την ιπποδάμεια χάραξη, ενώ σε άλλους χρησιμοποιείται το αρχαίο αποχετευτικό σύστημα. Η οδός Ιπποτών, στρωμένη με μεγάλα βότσαλα, είναι η μοναδική μεσαιωνική οδός που διατηρήθηκε ανέπαφη στο πέρασμα των αιώνων. Μεσαιωνικές οικίες και καταλύματα των Ιπποτών την πλαισιώνουν, ενώ στο μέσον βρίσκεται το καθολικό παρεκκλήσι του ναού της Αγίας Τριάδας. Η οδός καταλήγει στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Κολλακίου, όπου εκεί βρίσκεται και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που σήμερα είναι κλειστό λόγω αναστήλωσης. Κρυφοκοιτάζοντας, παρατηρούμε την κύρια πύλη που πλαισιώνεται από δύο εντυπωσιακούς πεταλόσχημους πύργους. Στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου οδηγεί και η Πύλη D΄Αmboise, με τους θυρεούς του ομώνυμου τάγματος, με το οικόσημο και τη χρονολογία 1512. Στην οδό Σωκράτους ήταν συγκεντρωμένες οι εμπορικές και κοινωνικές δραστηριότητες των Ιπποτών, ενώ σήμερα κατακλύζεται από αμέτρητα καταστήματα τουριστικών ειδών και χαριτωμένα καφέ. Μέσα στη μεσαιωνική πόλη βρίσκονται και πολλά ισλαμικής αρχιτεκτονικής τεμένη, με ομορφότερο εκείνο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.