«Σήμερα το νησί μου θεωρείται από τα πλουσιότερα στον κόσμο και ένα από τα ομορφότερα επίσης» λέει στα «ΝΕΑ» χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό του ο κ. Δημήτρης Λυγνός, γνωστότερος ως καπετάν Δημήτρης από τις Οινούσσες. «Γεννηθήκαμε και δηλώνουμε δημότες Οινουσσών, αλλά οι περισσότεροι από εμάς, καραβοκύρηδες, εφοπλιστές και καπεταναίοι ζούμε στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Διατηρούμε όμως όλοι σπίτια στην Αιγνούσα, την πόλη του νησιού και κάθε καλοκαίρι μαζευόμαστε εκεί. Ο πληθυσμός τριπλασιάζεται εκείνη την περίοδο» προσθέτει.
Oι Οινούσσες, για πολλούς η πλουσιότερη νησιωτική περιοχή του κόσμου, είναι ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών στη βορειοανατολική άκρη της Χίου και απέναντι από τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας. Είναι ο τόπος καταγωγής των περισσότερων και γνωστότερων Ελλήνων εφοπλιστών- τα πιο πολλά έργα και δημόσια κτίρια προέρχονται από δωρεές.
Στο σύνολο των Ελλήνων εφοπλιστών, οι καταγόμενοι από τις Οινούσσες αποτελούν το 30%: σε αυτούς συγκαταλέγονται οι οικογένειες Λαιμού, Πατέρα, Λύρα, Χατζηπατέρα, Νικολού, Ποντικού, Λυγνού και πολλές άλλες.
Το νησί διαθέτει το μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα- ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Αθήνα είναι με 17.000 ευρώ τον χρόνο και το μέσο ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων είναι μόλις 13.500 ευρώ.
«Το κρασί που έβγαζαν οι Οινούσσες ήταν περίφημο στην αρχαιότητα» λέει ο κ. Παναγιώτης Κουνής επί 30 χρόνια γυμνασιάρχης στην Αιγνούσα. «Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης του ονόματος. Όταν η αμπελουργία καταστράφηκε μεταπολεμικά, όλοι οι κάτοικοι του νησιού στράφηκαν στη θάλασσα, όπου και μεγαλούργησαν. Κανείς τους, όμως, δεν ξέχασε τον τόπο του. Με συνεχείς δωρεές φροντίζουν για την ποιότητα ζωής στο νησί».
Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μετά βίας φθάνουν τους 450, ενώ η απογραφή του 2001 αναφέρει 1.050. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων είναι υπάλληλοι και έμποροι, ενώ ελάχιστοι ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Οι μαθητές του νησιού είναι από τους πιο «προνομιούχους» στη χώρα: έχουν στη διάθεσή τους σχολεία με γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στίβο και θέατρο. Επιπλέον, το καλοκαίρι παραδίδονται μαθήματα ιστιοπλοΐας και οι προπονητές του τένις και των άλλων αθλημάτων συνεχίζουν να τους προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.
Έχει σχολείο με γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου και διαδραστικούς πίνακες
Σύγχρονος εξοπλισμός. «Το σχολείο μας εξοπλίστηκε, πρόσφατα, με τρεις διαδραστικούς πίνακες, δωρεά των Αλέξανδρου και Ιωάννη Λυγνού. Πρόκειται για πίνακες που με τη βοήθεια βιντεοπροβολέα μετατρέπονται σε οθόνες αφής και σε υπολογιστή παρέχοντας τη δυνατότητα στους δασκάλους να μεταδώσουν τις γνώσεις με πιο παραστατικό τρόπο, αλλά και με μεγαλύτερη ευκολία» λέει ο καθηγητής κ. Κουνής. Προκειμένου μάλιστα να προσελκύσουν νέους στις Οινούσσες, οι εφοπλιστές έχουν καθιερώσει ειδικές υποτροφίες που παρέχουν δωρεάν στέγη και σίτιση σε μαθητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα. Στο μοναδικό νησί του συμπλέγματος που κατοικείται, την Αιγνούσα, λειτουργούν Δημοτικό, Γυμνάσιο, Ενιαίο Λύκειο, Ναυτικό Λύκειο, Μαθητικό Οικοτροφείο και Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Μαθητές και καθηγητές έχουν οργανώσει αντίστοιχα θεατρικές ομάδες και κάθε χρόνο ανεβάζουν δεκάδες έργα.
Καθημερινά δρομολόγια
Με διπλάσια έκταση, αλλά τον ίδιο με τις Οινούσσες μόνιμο πληθυσμό, υπάρχουν ακόμη δύο νησιά στο Αιγαίο: η Φολέγανδρος και ο Άγιος Ευστράτιος. Σε κανένα από αυτά δεν λειτουργεί Ανώτερη Σχολή, ούτε υπάρχουν σχολεία με τις αθλητικές εγκαταστάσεις εκείνων των Οινουσσών. Επιπλέον, η ακτοπλοϊκή τους σύνδεση δεν είναι καθημερινή με τη Λήμνο ή τη Σαντορίνη, όπως είναι αυτή των Οινουσσών με τη Χίο. Ωστόσο, η Φολέγανδρος διαθέτει περισσότερα τουριστικά καταλύματα από τις Οινούσσες, οι οποίες έχουν μόνο ένα ξενοδοχείο 23 κλινών.
Οι εφοπλιστές εξασφαλίζουν εδώ και 30 χρόνια την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση των Οινουσσών με τη Χίο και ανανεώνουν συνεχώς τα πλοία αυτής της γραμμής. Το σημερινό ονομάζεται «Οινούσσαι ΙΙΙ».
Υποτροφίες στους μαθητές
«Είμαι Λέσβιος και κατάγομαι από την Αγιάσο, αλλά η Αιγνούσσα με κέρδισε γρήγορα. Κάθε μαθητής που συνεχίζει στο Πανεπιστήμιο έχει υποτροφία 580 ευρώ τον μήνα για 4 χρόνια και αν περάσει στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, 300 ευρώ. Με τα ίδια κίνητρα προσφέρουμε τροφή και στέγη σε μαθητές του Ναυτικού Λυκείου στο Οικοτροφείο. Όλοι στις Οινούσσες θέλουν να υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θα μείνουν και θα πονέσουν το νησί» εξηγεί ο γυμνασιάρχης Οινουσσών κ. Π. Κουνής. Είναι υπεύθυνος και για τη λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου του νησιού που φιλοξενεί μοναδικές συλλογές μοντέλων πλοίων του 19ου αιώνα, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από Γάλλους αιχμαλώτους στην Αγγλία κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων.
Στόχος να μείνουν οι νέοι
«Πήγα σχολείο στις Οινούσσες και τελείωσα εκεί τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων» λέει ο εφοπλιστής Δ. Λυγνός. «Από τότε ήταν ναυτικό νησί, όμως η άνθηση ήρθε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αμερικανική βοήθεια, που για μας ήταν τα πλοία “Λίμπερτις” σε πολύ χαμηλές τιμές. Στις επόμενες δεκαετίες, ο εμπορικός στόλος μεγάλωσε και σήμερα περίπου 500 πλοία ανήκουν σε εφοπλιστές από τις Οινούσσες. Θέλουμε, να αναπτυχθεί τουριστικά το νησί ώστε να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους θα μείνουν οι νέοι. Πρώτος μας στόχος που πετύχαμε ήταν η καθημερινή σύνδεση με Χίο. Δεύτερος, η εξασφάλιση πόσιμου νερού και, τρίτος, η κατασκευή ενός μεγάλου και πολυτελούς ξενοδοχείου».







