Αγωνίες, φόβοι και διλήμματα παιδιών που μεγαλώνουν, ωριμάζουν κι αλλάζουν, σκανταλιές και υπευθυνότητα, καινούργια προβλήματα- υιοθεσία, βιασμός, προσφυγιά, πρώτοι έρωτες, φιλίες, πόλεμος- όλα έχουν τη θέση τους στα μυθιστορήματα που απευθύνονται σε παιδιά από 11 έως 18 χρόνων. Μυθιστορήματα απαλλαγμένα επιτέλους από τον διδακτισμό και την εξιδανίκευση.
Κώστας Χαραλάς ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ;

Παπαδόπουλος

Όλα έχουν μια πλευρά; Όχι βέβαια, αυτό το ξέρουμε όλοι! Τι θα γίνει όμως αν η συμμορία των 40 πετύχει να εξαφανίσει τις πλευρές από τα πράγματα και τους ανθρώπους; Ποιος θα τους σταματήσει ώστε ο κόσμος μας να μη γίνει βαρετός; Ένα περιπετειώδες κι ασυνήθιστο μυθιστόρημα που ακουμπά σε μαθηματικές έννοιες και αποδεικνύει ότι έχει νόημα να καταλάβουμε πως η ζωή είναι ωραία ακριβώς επειδή όλα έχουν πολλές πλευρές. Φανταστικό!

Αλεξάνδρα Μπίζη ΚΛΩΝΗ ΚΛΟΥ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ

Εικ. Χρήστος Δήμος, Κέδρος

Σε μια χώρα, στην παραμυθοχώρα, ζει η Κλώνη Κλου, η μαγισσούλα που με το μαγικό ιπτάμενο τρένο της μοιράζει παιχνίδια στα παιδιά.

Όμως κάποιοι άλλοι έχουν σκοτεινά σχέδια. Σχέδια πολέμου. Η Κλώνη με τους φίλους της θα τους σταματήσει. Πώς; Ο στρατηγός Αβρόντιος Μπαρούφης, ο γίγαντας Αλίμονος, η Ακακία, η Αριστέα, ο βασιλιάς Τρεχέδειπνος, ο αρχιμάγειρας Μαρμελάντοφ είναι μερικοί από τους ήρωες που θα παρασύρουν τον αναγνώστη σε μια ξεκαρδιστική περιπέτεια.

Άρης Δημοκίδης Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΚΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Μεταίχμιο

Οι δυο Στε, η Στέλλα και ο Στέφανος, σε νέες περιπέτειες. Έπειτα από την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης στο «Νησί των Χριστουγέννων» έρχονται αντιμέτωποι με τους εφιάλτες. Εφιάλτες βλέπουν όλα τα παιδιά στον ύπνο τους και μερικά όπως ο Στέφανος φοβούνται τόσο, που δεν θέλουν να κοιμηθούν. Με μάγια δυνατά και φίλτρα μαγικά, τα όνειρα θα γίνουν φωτεινά και τελικά… θα πραγματοποιηθούν! Ο νέος συγγραφέας Άρης Δημοκίδης μάς ξάφνιασε, καθώς και οι δύο ιστορίες του αποπνέουν μια ευχάριστη νεανική φρεσκάδα!

Φρατζέσκα Σάιμον Ο ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ – 4 ΤΙΤΛΟΙ

Εικ. Τόνι Ρος, Μτφ Αναστασία Δεληγιάννη, Μίνωας

Ο Χριστόφορος είναι ανυπόφορος και αναστατώνει μικρούς και μεγάλους κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Παρ΄ όλη την τρέλα του είναι καλόκαρδος, δίκαιος και αστείος, έξυπνος και οξυδερκής, παρατηρεί τις αστοχίες των μεγάλων και των μικρών, κρίνει καταστάσεις και τελικά μας πείθει ότι είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα.

Κάρολ Ουίλκινσον Η ΠΕΤΡΑ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Μτφ. Αναστασία Δεληγιάννη, Ψυχογιός

Η ταπεινή μικρή δούλα Πινγκ δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα αναλάμβανε μια τόσο περιπετειώδη αποστολή στη ζωή της: να σώσει μια αστραφτερή πέτρα, την πέτρα των δράκων. Στο ταξίδι της πάνω στα φτερά του γεροδράκου, παρέα με τον αρουραίο Χουά, τον μοναδικό της φίλο, θα συναντήσει καλούς ανθρώπους, σκληρούς πολεμιστές, ακόμα και τον ίδιο τον Ουράνιο αυτοκράτορα. Μια συναρπαστική περιπέτεια στους θρύλους και στους μύθους της αρχαίας Κίνας.

Βούλα Μάστορη ΦΙ-ΓΑΜΑ-ΠΙ

Πατάκης

Η Ανδρομάχη και η παρέα της- οι Φ ίλοι- Γ ια- Π άνταζουν τρικυμίες και μπόρες στο σχολείο. Μια τα σιδεράκια της Ανδρομάχης, μια η ξένη κοπέλα που μπαίνει στην παρέα, τα φτιαξίματα, τα πρώτα φιλιά, τα καυτά τηλεφωνήματα… όλα περιγράφουν ζωντανά όσα απασχολούν τη μικροκοινωνία των σημερινών κοριτσιών αλλά και, σε δεύτερο πλάνο, των αγοριών. Το μυθιστόρημα, γραμμένο ανάλαφρα, διαβάζεται ευχάριστα από τους εφήβους. Περ Νίλσον ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Μετ. Άννα Παπαφίγγου, Πατάκης

Το λεωφορείο πλησιάζει σε μια στάση. Μια κοκκινομάλλα ανεβαίνει. Η καρδιά του αγοριού φωτίζεται… Κάθε μέρα και λίγο πιο κοντά της, μια κουβέντα, ένα αστείο, μέρες γεμάτες ένταση, μέρες μουντές όταν λείπει. Σχέση κι αγάπη, το τηλέφωνο θα χτυπήσει; Αξίζει η ζωή χωρίς την Άννα; Ένας δυνατός εφηβικός έρωτας που ταράζει την ψυχή, ένα μυθιστόρημα τρυφερό κι ευαίσθητο.

Μελίνα Καρακώστα Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΜΝΗ

Εικ. Σόλης Μπαρκής, Πατάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Μελίνας Καρακώστα, βαθύ κι εσωτερικό, είναι κάτι ανάμεσα σε παραμύθι και ρεαλιστική καταγραφή συναισθημάτων. Ο ήρωας ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένος. Στην προσπάθειά του να τοποθετήσει τον εαυτό του στη νέα κατάσταση, το σκάει από το σπίτι κυνηγημένος από τα φαντάσματά του. Σαν σε παραμύθι, περνάει δοκιμασίες μέσα από τις οποίες ωριμάζει και παίρνει τη ζωή στα χέρια του. Αν και ο εκδότης προτείνει το βιβλίο σε αναγνώστες από 8 ετών, πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να διαβαστεί από εφήβους.