Θα είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει στην ιδέα ότι κέρδισε ένα βραβείο. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση μάλλον όλοι αισθάνονται πιο άνετα που ο Νόρμαν Μέιλερ αποδήμησε εις Κύριον και δεν έζησε τη στιγμή της ανακοίνωσης του βραβείου. Διότι ο Αμερικανός συγγραφέας κέρδισε τη διάκριση για τη «χειρότερη περιγραφή σκηνής σεξ σε μυθιστόρημα»! Η επίμαχη σκηνή περιγράφεται στο βιβλίο του «Το κάστρο στο δάσος» (στα ελληνικά από τις Εκδ. Καστανιώτη).

«Είμαστε βέβαιοι πως θα αντιμετώπιζε χιουμοριστικά το βραβείο», υποστηρίζουν οι κριτές της διαδικασίας που εφαρμόζεται για 14η χρονιά με σκοπό να αποτρέπει τους συγγραφείς να γράφουν τέτοιες σκηνές, ενώ τα επίμαχα κομμάτια διαβάζονται από ηθοποιούς στη διάρκεια της τελετής.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Νόρμαν Μέιλερ κατάφερε να πάρει την πρωτιά από μια άλλη διασημότητα, που κάνει όμως τα πρώτα του βήματα στη λογοτεχνία: τον ηθοποιό Ντέιβιντ Θιούλις (γνωστό από τον Χάρι Πότερ) που ήταν υποψήφιος για το βιβλίο του «Τhe Stone Gods». Πάντως ο Μέιλερ έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό όχι για τα μυθιστορήματά του αλλά ως βιογράφος της Μέριλιν Μονρόε και του Μοχάμεντ Άλι.