Αν οι μουσικές της Τζαμάικας έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος στη δεξαμενή του σύγχρονου ήχου, αυτό οφείλεται κατά πολύ σε ακούραστους «εργάτες» της μουσικής της. Αναμφισβήτητα στην κατηγορία ανήκουν οι Skatalites- ένας μουσικός κόμβος της τζαμαϊκάνικης κουλτούρας. Το «σκα» ήταν υπόθεση σε μεγάλο βαθμό δική τους, ο ρυθμός της ρέγκε στο DΝΑ τους.

Από την αρχή, δηλαδή τις αρχές της δεκαετίας του ΄60, στον πλανήτη Skatalites βρέθηκαν να δουλεύουν μερικοί από τους πιο ξεχωριστούς μουσικούς του τόπου. Από τότε, με αλλαγές στο σχήμα, με εξελίξεις και παράλληλες δημιουργίες, συνεχίζουν έχοντας τη στήριξη όλου του κόσμου της ρέγκε σκηνής. Μόλις πριν από λίγους μήνες, «έστειλαν» στα πικάπ ένα ακόμη νέο έργο τους, το «Οn the Right Τrack». Με την πλούσια παραγωγή τους και τη συναυλιακή τους συνέπεια επηρέασαν τρανταχτά ονόματα από το ροκ, όπως οι Clash και οι Ρogues, υπήρξαν καταλυτικοί στον ήχο των Specials, έδωσαν έμπνευση στο ύφος των Μassive Αttack και των Τhievery Corporation.

Ο «εξωτισμός» που χαρακτηρίζει τις μουσικές του κόσμου, έχει μέσα από τη ρέγκε μεταλλαχθεί σε κομμάτι του σύγχρονου ήχου. Μόνο έτσι λοιπόν ακούγονται οι Skatalites (και ας έχουν αφετηρία το 1964) «μέσα» στο σάουντρακ της εποχής. Ήταν τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 που ένας

info

Οι Skatalites, απόψε στο «Gagarin» (Λιοσίων 205).

Πριν από αυτούς, οι Μisty Βlue Βoys. Την Κυριακή στο «Ρrincipal» της Θεσσαλονίκης. Προηγουμένως οι Οne Drop (εισιτήριο 25 ευρώ)

φρέσκος ρυθμός- σαν μείγμα από boogiewoogie και calypso, από τζαζ και αφρικάνικες μουσικές- γεννιόταν και επρόκειτο να κρατήσει για πολύ. Το «σκα» θεωρήθηκε η πρώτη καθαρά τζαμαϊκάνικη μουσική, στον ρυθμό της οποίας έσπευσαν όλοι να ηχογραφήσουν. Μπομπ Μάρλεϊ, Πίτερ Τος, Τζίμι Κλιφ ανάμεσα σε άλλους. Η μηχανή των Skatalites είχε πάρει μπροστά.