Γυναίκες Ηπειρώτισσες

«Αυτές που γίναν ένα με τη γη». Ένα συγκλονιστικό βιβλίο της Γεωργίας Σ. Σκοπούλη για τις γυναίκες της Ηπείρου, γραμμένο με τον δικό τους αυθεντικό λόγο, την ηπειρώτικη ντοπιολαλιά.

Εκείνες μιλούν και η συγγραφέας απλώς καταγράφει την τυραγνισμένη σκληρή ζωή της αγρότισσας γυναίκας. Μια ζωή στην πάλη απ΄ το βαθύ ξημέρωμα ώς το βράδυ, στο χωράφι, στο σπίτι, στο ζύμωμα, στο μαγείρεμα, στα ζώα, στη φροντίδα των παιδιών, των γέρων... Ένας λόγος καθαρός, λαγαρός, λαϊκά φιλοσοφημένος, που εκφέρεται με μια απαράμιλλη αξιοπρέπεια αλλά και πόνο, θλίψη και καημό. Μια ζωή γεμάτη αγώνες, αγωνίες...

Ένας ολόκληρος κόσμος αναδύεται μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες, για τον τρόπο που οι άνθρωποι γεννιούνταν, παντρεύονταν, πέθαιναν, τρέφονταν, ντύνονταν, ζούσαν: «Όλη μέρα στο χωράφι και να ποτίζεται το χώμα με το αίμα των γυναικών κάθε μήνα.

Ούτε βρακί δεν φόραγαν τότε. Βρακί φόρεσα για πρώτη φορά όταν παντρεύτηκα».

Γάμοι φυσικά με συνοικέσια, πολλές γυναίκες κατέληγαν με κακόν άντρα, έτρωγαν άγριο ξύλο: «Όμως ο άνθρωπος ο γνωμικός δεν χτύπαγε», «όταν πέθανε ο άντρας μου, τα τραγούδια τα γύρισα όλα. Τα ΄κανα μοιρολόγια».

Αυτές οι χαραγμένες απ΄ τον χρόνο γυναικείες μορφές των φωτογραφιών, με τα μαύρα τσεμπέρια, τα ροζιασμένα χέρια, τα ακουμπισμένα στην ποδιά, με τα σιωπηλά, εύγλωττα βλέμματα και το σφραγισμένο στόμα, άνοιξαν επιτέλους την καρδιά τους κι άφησαν να ξεχειλίσει το εύρος, η δύναμη, ο πλούτος της ψυχής της αγρότισσας βασανισμένης γυναίκας της Ηπείρου, κόρης, συζύγου, μάνας. Θα συνεχίσω.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από